Mobile10.09.2015

​iOS 9 is vanaf 16 september beschikbaar


Apple kondigde gisteren tijdens het speciale Apple Event aan dat iOS 9, vanaf woensdag 16 september beschikbaar komt als gratis update voor bezitters van een iPhone, iPad en iPod touch. Dat geldt alleen voor bezitters van een iPhone 4s en nieuwer, iPod touch van de vijfde generatie en nieuwer, iPad 2 en nieuwer, en iPad mini en nieuwer.

iOS 9 zit boordevol intelligente oplossingen, waardoor je nog meer kunt halen uit alles wat je doet met je iPhone en iPad. Siri kan meer dan ooit, en dankzij nieuwe, proactieve assistentie krijg je al dingen gedaan nog voor je het vraagt. Je privacy is bovendien gewaarborgd,” aldus Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering van Apple. “Bij iOS 9 hebben we ons vooral gericht op het versterken van de basis van iOS, met extra aandacht voor kwaliteit. En dankzij de hulp van meer dan een miljoen gebruikers die hebben deelgenomen aan ons eerste publieke bètaprogramma kunnen we nu onze beste iOS-versie ooit uitbrengen.”

Intelligent

In iOS 9 wordt alles wat je doet op je iPhone nog beter. De slimme functies achter de schermen presenteren de juiste informatie op het juiste moment. Proactieve assistentie levert de meest relevante informatie aan op een bepaald moment van de dag en doet voorstellen voor acties op dat specifieke moment op basis van de apps die je geregeld gebruikt en het moment van de dag waarop je ze gebruikt. Siri heeft een compleet nieuw ontwerp, contextuele herinneringen op basis van tijd en locatie en nieuwe manieren om foto’s en video’s te zoeken. Zoekopdrachten leveren betere resultaten op uit verschillende categorieën, zoals sportuitslagen en wedstrijdschema’s, eenvoudige berekeningen, het weer en aandelenkoersen.

iPad-ervaring

iOS 9 biedt nieuwe tevens nieuwe multitaskingfuncties die specifiek zijn ontworpen om de mogelijkheden van je iPad uit te breiden:

  • Met Slide Over kun je gelijktijdig werken in een tweede app zonder dat je de app waar je in werkt hoeft te verlaten. Je kunt gemakkelijk schakelen tussen de twee apps.
  • Split View maakt het mogelijk tegelijk twee apps naast elkaar in beeld te gebruiken en je beeld groter of kleiner te maken afhankelijk van de app die je het meest nodig hebt.
  • Met Beeld in beeld kun je verdergaan met een FaceTime-gesprek of een video terwijl je je favoriete apps gebruikt.
  • Typen gaat sneller en eenvoudiger dankzij een compleet nieuwe balk met handige bewerkingstools, en met nieuwe MultiTouch-bewegingen is het nu nog gemakkelijker tekst te selecteren, te bewerken en te verplaatsen.

Ingebouwde apps

De krachtige ingebouwde apps op iPhone en iPad zijn ontworpen voor alle belangrijke terugkerende taken. iOS 9 bevat een compleet nieuw ontworpen Notities-app, ondersteuning voor openbaar vervoer in Kaarten, een nieuwe News-app en nieuwe mogelijkheden voor Apple Pay.

In de compleet opnieuw ontworpen Notities-app kun je nu snel een schets maken met je vinger, gemakkelijk takenlijstjes maken om je planning onder controle te houden, of direct een foto in een notitie plaatsen. Belangrijke items kunnen direct vanuit andere apps in de Notities-app bewaard worden en blijven via iCloud gesynchroniseerd op alle devices die je hebt ingeschakeld.

Kaarten biedt ondersteuning voor ov-systemen en reisinfo in grote steden, en geeft ingangen en uitgangen van metrostations nauwkeurig aan, zodat elke stap van je reis vooraf duidelijk is. Als je je reis plant, kan Kaarten reizen per trein, metro, bus en te voet combineren, en zie je snel waar je in de buurt iets kunt eten of drinken en kunt shoppen.

De News-app combineert het aansprekende en gedetailleerde ontwerp van een tijdschrift of krant met de interactieve mogelijkheden van digitale media. News leert je interesses kennen en suggereert op basis daarvan relevant materiaal dat gemakkelijk kan worden gedeeld of voor later kan worden bewaard. De app biedt toegang tot de beste artikelen van meer dan 50 gerenommeerde uitgevers die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor honderden publicaties – nieuws, sport, bedrijfsleven en tijdschriften – en meer dan een miljoen onderwerpen.

Apple Pay biedt ondersteuning voor Discover, loyaliteitsprogramma’s en creditcards en betaalpassen van deelnemende bedrijven. iOS 9-gebruikers kunnen hun pasgegevens bovendien bewaren in de nieuwe Wallet-app.

De basis

Met deze nieuwe release is de basis van iOS nog krachtiger geworden. De batterij is geoptimaliseerd, zodat een gemiddelde gebruiker een uur langer van zijn device kan genieten, en door het gebruik van een lage energiestand gaat de batterij zelfs nog langer mee. Software-updates vragen minder ruimte voor de installatie, en met de optie “Installeer later” kun je updates uitvoeren op een moment dat je je device niet gebruikt. De verbeterde beveiligingsvoorzieningen in iOS 9 zorgen ervoor dat je devices en Apple ID veilig blijven, door de toegangscode die je devices beschermt te versterken en de verificatie op basis van twee factoren te verbeteren door die direct in iOS in te bouwen. Zo wordt het nog lastiger voor kwaadwillenden om toegang te krijgen tot je Apple ID. In de iOS 9-apps en de gebruikersinterface wordt nu gebruikgemaakt van Metal zodat het scrollen sneller gaat, animaties vloeiender worden weergegeven en de algehele prestaties nog verder worden verbeterd.

Maar er was natuurlijk al meer bekend over iOS 9:

Verder lezen over iOS

​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

Apple heeft zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC 2024 gepland voor 10 juni. Je zou denken dat dat alleen voor ontwikkelaars is en verder niet zo boeiend, maar er komen juist veel aankondigingen vandaan voor het grote publi...

Technology27.03.2024

​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

De EU doet onderzoek naar Apple’s keuzes voor de App Store

Het feit dat Apple ontwikkelaars een extra vergoeding aanrekent wanneer hun apps meer dan 1 miljoen keer worden gedownload in een jaar is niet bij iedereen positief geland. Sterker nog, bij ongeveer iedereen behalve Appl...

Mobile21.03.2024

De EU doet onderzoek naar Apple’s keuzes voor de App Store

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

De Digital Markets Act van de EU zorgt voor een heleboel aanpassingen die we vooral merken bij Apple. Apples besturingssysteem iOS was altijd erg dichtgetimmerd, maar zal nu steeds verder zijn deur open moeten zetten. Da...

Mobile19.03.2024

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

​Update iOS 17.3 is uit: Apple maakt het iPhone-dieven moeilijker

Apple brengt een flinke update uit voor iPhone en iPad. Het gaat om een update waarin de apparaten vooral moeilijker worden om op in te breken. Het heet dan ook ‘Stolen Device Protection’.

Mobile18.01.2024

​Update iOS 17.3 is uit: Apple maakt het iPhone-dieven moeilijker

​10 tips om je iPhone nog beter te gebruiken met iOS 17

iOS 17 is nu een tijdje uit en je hebt eraan kunnen wennen. Maar ken je het ook echt goed? Deze mogelijkheden voor je iPhone kende misschien nog niet, en zijn wel heel erg handig. 1. Gebruik slimme widgets Niet iedereen...

Mobile04.01.2024

​10 tips om je iPhone nog beter te gebruiken met iOS 17

​Update voor je iPhone: 3 dingen die nieuw zijn in iOS 17.1

Er is een nieuwe update uit voor je iPhone. Het is de eerste update sinds iPhone 15 is verschenen. Toen kwam natuurlijk meteen de grote besturingssysteem-upgrade uit: iOS 17. En nu zijn we beland bij de eerste update erv...

Mobile26.10.2023

​Update voor je iPhone: 3 dingen die nieuw zijn in iOS 17.1

Apple lost twee zeroday kwetsbaarheden op in iOS

Er is weer een nieuwe iOS update, 16.6.1. Iedereen met een iPhone die nog in aanmerking komt voor iOS updates wordt aangeraden om deze nieuwe versie van iOS zo snel mogelijk te installeren. De update bevat namelijk een b...

Cybercrime08.09.2023

Apple lost twee zeroday kwetsbaarheden op in iOS

Advies: installeer deze update zo snel mogelijk
Coldplay zet nieuwe mobiele app in tijdens wereldtour

Coldplay maakt sinds de start van hun ‘Music of the Spheres World Tour’ in maart van dit jaar gebruik van een speciale, mobiele app. Ook in Nederland wordt de app ingezet voor hun vier concerten op 15, 16, 18 en 19 j...

Mobile12.07.2023

Coldplay zet nieuwe mobiele app in tijdens wereldtour