Huawei Mate 40 Pro, the smartphone is just the beginning

Huawei Mate 40 Pro, the smartphone is just the beginning

Huawei ontwikkelt alternatieven voor Google

Vorig artikel Volgend artikel

The world according to Huawei, de Chinese technology gigant heeft een eigen eco-systeem ontwikkelt. Wie dacht dat Huawei onder de indruk was van de boycot van hun 5G verbindingen of de inmiddels de derde Google-ban voor hun Android toestellen moet toch maar even rechtop gaan zitten.

Want naast de lancering van een nieuwe en indrukwekkende smartphone, de Huawei Mate 40 Pro, nieuwe koptelefoons en oortjes, een Porsche design horloge en smartphone, en een slimme brillencollectie is er nog iets. One more thing, de naam moet zich nog vormen want dat ene ding staat voor een alternatief voor Google, de appstores, iTunes en Google Maps. Je gaat het pas geloven als je het ziet. Huawei gaat letterlijk all-in en voortaan heb je drie opties. Google, Apple of Huawei.

Duidelijk is dat Huawei daadkrachtiger is dan ooit. Vandaag lanceerde Huawei tijdens een online press conference - als altijd gepresenteerd door de leukste CEO in de techwereld Richard Yu - een groot aantal nieuwe producten en diensten. Twee dagen geleden tijdens de pre-briefing van Huawei stond in een paar woorden op een slide misschien wel de belangrijkste boodschap. - The smartphone is just the beginning - het antwoord van een techgigant.

Huawei_Mate_40_serie
Huawei Mate 40 Pro Serie

Huawei Mate 40 Pro

Het is het toestel waar al veel langer naar werd uitgekeken. De Huawei Mate 40 Pro en Huawei Mate 40 Pro+ zijn de opvolgers van de Mate 30 smartphones en tegelijkertijd op specificaties de grootste concurrent van de flagship toestellen van Samsung en Apple. En zoals we gewend zijn bij events van Huawei werden de toestellen van deze giganten met een glimlach op het het gezicht van Richard Yu tijdens de productpresentatie vergeleken met de nieuwe Mate 40 Pro. Het is een dingetje maar de concurrentie weet ook dat dit toestel bij de lancering altijd blijft verrassen. Het is ook wat je mag verwachten van een het merk Huawei. En laten maar gelijk even roepen dat zonder dat we het toestel al in onze handen hebben gehad de specificaties en prestaties van een hoog niveau zijn.

Het draait vandaag bij high-end smartphones nog deels om design, snelheid, laadtijd (batterijduur) en technische innovaties (bijv. gesture) maar bovenal om de camera. Dat blijft toch het onderwerp als je een kostbaar toestel wil gaan vergelijken. En Huawei heeft daarvoor een geweldige partner genaamd Leica. We beperken ons nu tot de belangrijkste specificaties en komen later met meer informatie en reviews.

Huawei_Mate_40_Pro
Huawei Mate 40 Pro

Huawei Mate 40 - Design

Beide toestellen hebben een fraai design met een opvallende Space Ring aan de achterzijde die verder borduurt op het symmetrisch design van eerdere modellen. De Mate 40 Pro heeft een 88 graden Horizon Display met een gebogen afwerking. De smartphones hebben een IP 68 stof- en waterbescherming en beschikken over een kleinere notch met 3D Face Unlock, een ultrabreedhoekselfielens en Gesture Control, waarmee je met handgebaren het toestel kan bedienen.

De Mate 40 en Mate 40 Pro zijn beschikbaar in Black en Mystic Silver. De Huawei Mate 40 Pro+ is uitgerust met een nanotech keramische achterkant in Ceramic White of Ceramic Black.

Huawei Mate 40 - Tech

De Huawei Mate 40 Pro en Mate 40 Pro+ draaien met de Kirin 9000 Series en is geschikt voor het 5G-netwerk. De toestellen bevatten de krachtigste GPU ooit in een Huawei-toestel, 50% krachtiger dan z’n voorgangers en is meer dan zijn voorgangers geschikt om te gamen. Dat doe je op het 6.76” OLED-scherm (15,5x7,5cm) met een resolutie van 2772x1344 pixels met een beeldverhouding van 18.5:9. De Huawei Mate 40 Serie ondersteunt de snelste versie van Huawei SuperCharge.

Huawei Mate 40 - Camera

Alle voorgangers van de Mate 40 Pro beschikten al over geweldige camera specificaties. Samen met Leica is het camerasysteem van de Mate 40 Serie nog verder verbeterd. De ultra wijde lens, een high-definition hoofdcamera en de telefotocamera leggen de lat in de smartphonecamera technologie weer een stuk hoger. De Dual Cine Camera’s en Dual Ultra Wide Camera’s geven je als gebruiker de mogelijkheid om zowel met de voor- als achtercamera groothoekvideo’s en beelden te schieten.

Video

Huawei claimt ponier te zijn wat betreft cinematische videografie. De Dual Cine Camera biedt een 3:2 cinemastijlratio. Beide camera’s filmen in 4K en zijn uitgerust met Steady Shot, XD Fusion en HDR Engine voor een uitstekende belichting, zelfs bij hoog contrast. Extra features zijn de Tracking Shot, de Story Creator voor cinematische effecten, het eenvoudig gebruik van achtergrondmuziek, filters en effecten, Audio Focus, Audio Zoom en betrouwbare geluidsopnames via bluetooth apparaten.

Huawei_Gesture_Control

Smart Gesture Control

Swipen boven het scherm volstaat om je smartphone te besturen zonder het scherm aan te raken. Dynamic Eyes on Display (DED) met gepersonaliseerde interactieve displays maken het mogelijk om via oogcontact met je toestel ongewenste oproepen op stil te zetten. De automatische slaapstand treedt niet in werking zolang het toestel merkt dat je naar het scherm aan het kijken bent.

Huawei Mobile Services (HMS).

De Huawei Mate 40 Series draait op Huawei Mobile Services (HMS). Tijdens de lancering onthulde Huawei ook de nieuwe applicaties Petal Search, Petal Maps en Huawei Docs.

Petal_Search
Huawei Petal Search

Huawei Petal Search

Petal Search moet het alternatief worden voor Google Search op Huawei-telefoons en biedt ook ondersteuning voor het downloaden van de meest populaire apps zoals Facebook, Twitter en Instagram. De aankondiging hiervan werd al eerder gedaan tijdens de developers conference van Huawei. Primair is de search applicatie ontworpen voor gebruik op mobiele apparaten. De applicatie zou inmiddels in meer dan 170 landen wordt gebruikt, in meer dan 50 talen. Huawei Petal Search staat inmiddels als in de Huawei App store.

De zoekresultaten komen tot stand m.b.v. nu nog externe bronnen als Qwant (en Yandex). Deze laatste is niet officieel bevestigd. Op nieuwe Huawei-smartphones (zonder Google-diensten) is Huawei Petal Search standaard geïnstalleerd herkenbaar aan een zoekbalkje met daarin de tekst Find Apps.

Zoeken met AI

Dankzij de AI-mogelijkheden van Huawei-toestellen kunnen gebruikers via Petal Search ook op basis van foto's of afbeeldingen zoeken. De app herkent een breed scala aan onderwerpen waaronder mensen, dieren en bezienswaardigheden en introduceert nieuwe mogelijkheden zoals plantherkenning. Er is ook een spraakzoekfunctie geïntegreerd in de app. Die ondersteunt onder andere Engels, Spaans, Frans en Arabisch.

petal_maps
Huawei Petal Maps

Huawei Petal Maps

De Huawei Mate 40-serie die vandaag is onthuld bevat voor zover bekend geen GMS (Google Mobile Services). Hierdoor biedt Huawei nu een eigen kaarttoepassing (in samenwerking met TomTom) voor smartphones, genaamd Petal Maps inclusief rij navigatie.

Petal Maps in inmiddels actief in 140 landen en ondersteunt kaartweergaven in 79 verschillende talen, waaronder Nederlands, Frans, Duits en Engels. Spraakassistentie is initieel beschikbaar in het Engels, Frans, Spaans, Duits, Italiaans en Mandarijn. In de toekomst worden er nog talen toegevoegd.

De Huawei Mate 40 Pro inclusief Petal Maps is inmiddels online verkrijgbaar voor een adviesprijs van 1.199 euro.

Ook in deze onzekere tijden zetten we ons in voor een betere toekomst.
- Richard Yu, Executive Director en CEO van Huawei CBG

Huawei Docs

Huawei Docs is een lichtgewicht Office-app die documenten en spreadsheets ondersteunt. De applicatie is compatibel met Microsoft Word-, Excel- en PowerPoint-bestanden. Je kunt Huawei Docs gebruiken om bestanden op je device of online te bewerken. Door gebruik te maken van de bestandssynchronisatie mogelijkheden voor meerdere apparaten van Huawei Drive, kunnen je je documenten, inclusief eventuele wijzigingen daarin, op meerdere apparaten synchroniseren.

Huawei Docs is beschikbaar in meer dan 100 landen en regio’s en ondersteunt het bekijken en bewerken van documenten in meer dan 50 formaten, waaronder PDF, PPT en DOC.

Huawei Music

Huawei Music heeft sinds april een nieuwe app om naar streaming muziek te luisteren. De app is beschikbaar in de App Gallery van de Huawei Store. Huawei Music biedt een maandelijks Premium abonnement aan net als bij andere streaming muziekdiensten tegen een vaste vergoeding van 9.99 euro per maand. De streaming muziekdienst wordt beschikbaar in Europa en wordt eerst strategisch aangeboden in landen waar vooral concurrentie is met Spotify.

Ook Huawei Music is onderdeel van het omvangrijke project wat is ingezet na de ban van de Amerikaanse president Trump. In dit project is Huawei in hoog tempo gestart met de ontwikkeling van vervangende apps en populaire diensten die met name Google aanbiedt in de markt waaronder de eerdergenoemde search en maps applicaties.
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....