Mobile20.09.2019

Nieuwe Huawei Mate 30 en Huawei Mate 30 Pro zijn aangekondigd


Huawei heeft in München de nieuwe Huawei Mate 30 en Mate 30 Pro onthuld. De grote vraag was welk besturingssysteem er op de toestellen zou draaien. Dat is Android 10 met de Emui 10-schil van Huawei. Echter mist de Google Play Store, wat betekent dat je je apps uit de App Gallery van Huawei moet halen. En dat betekent ook: geen Google Maps.

Opvallend aan de nieuwe telefoons is dat er op de achterkant niet meer een vierkant met camera’s te vinden is, maar een rond cameragedeelte. De camera’s zijn bovendien verbeterd. Er zitten twee camera’s in van 40MP en eentje van 8MP, plus een 3D-dieptesensor. Er is een groothoeklens en een telefotolens aanwezig, waarmee de telefoon onder andere 3 x optisch kan zoomen en 5 x hybride. Echter heeft Mate 30 een 40 MP-camera minder: daar zit een 16 MP-camera, waardoor je de groothoeklens mist. De telefoons hebben een behuizing van aluminium en glas. De nieuwste Huawei-chipset zit erin: HiSilion Kirin 990. Die moet Mate 30 efficiënter maken qua energiegebruik.

Huawei gaat voor video

Verder zet Huawei vooral in op die camera’s en dan vooral het videogedeelte. Zo is de slow-motion-mogelijkheid aanzienlijk verbeterd door de framerate te verhogen naar 7680 fps, daarnaast kun je in 4K time-lapses maken en bij het filmen gebruikmaken van een bokeh-effect, waarbij het object dat je filmt scherp is, terwijl alles eromheen vervaagd. De selfiecamera aan de voorkant is 32 MP en daarmee is het nu ook mogelijk om selfies in een brede hoek te schieten.

Er zijn echter ook verschillen. Zo heeft de Pro-variant een scherm dat langs de zijkanten naar beneden curved. Het is 6,53 inch OLED en op de plek waar normaliter de volumeknoppen zitten, is het nu mogelijk om twee keer te tikken met je vinger en alsnog het volume aan te passen. Ook de accu is niet hetzelfde bij beide telefoons: de Pro komt met een 4500 mAh- en de Mate 30 met een 4200 mAh-batterij, waarmee je zeker een dag moet kunnen doen. Opladen kan supersnel met 40watt via de kabel, of draadloos met 27watt. Via Reverse WIreless Charging kunnen andere apparaten die de qi-standaard gebruiken worden opgeladen met alleen de telefoon.

Zo zit het met het besturingssysteem

Door het handelsverbod dat Amerika heeft opgelegd, is het niet mogelijk om een Android-licentie te krijgen als Huawei. Aangezien Android een open source-variant heeft, is EMUI 10 gebaseerd op die versie. Dat betekent echter dat er geen Play Store of Google Apps meer toegankelijk zijn en dat je voor apps terechtkunt in de Huawei App Gallery. Huawei wil graag wel Google-diensten kunnen aanbieden, maar of dat nog gaat gebeuren, dat is nog een vraagteken.

Wanneer de toestellen naar Nederland komen, is nog onbekend. In ieder geval komt één van de twee nog dit jaar naar ons land. Of ze dan hetzelfde gaan kosten als Huawei gisteren aankondigde, dat is onzeker. Zowel, dan zou Huawei Mate 30 Pro je 1099 euro kosten en Mate 30 799 euro. Ze komen in de kleuren Space Silver, Emerald Green, Black en Cosmic Purple, met nog een oranje en een groene variant in veganistisch leer.

Verder lezen over Huawei

Huawei Pura 70 maakt indruk op Chinese smartphonemarkt

Sinds de lancering in april heeft Huawei's Pura 70-serie in China nogal wat indruk gemaakt op de smartphonemarkt. Van het nieuwe toestel, de: Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ (meest populair) en Pura 70 Ultra, zijn al bijna 2 miljoen eenheden verkocht.

Tech in Asia05.06.2024

Huawei Pura 70 maakt indruk op Chinese smartphonemarkt

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

De Huawei Watch Fit 3 is echter zeker geen kloon anders zouden ook alle smartphones klonen van elkaar zijn. Nee de Huawei Watch Fit 3 valt op door zijn gewicht en toch wel elegante looks die uiterst genuanceerd zijn uitgevoerd.

Gadgets01.06.2024

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Tech in Asia22.05.2024

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Huawei introduceert nieuwe Data opslag oplossingen voor het AI tijdperk

Huawei heeft tijdens het MWC 2024 in Barcelona een aantal innovatieve dataopslagoplossingen gepresenteerd, speciaal ontworpen voor het AI-tijdperk. Het bedrijf presenteerde deze nieuwe toepassingen speciaal voor data pro...

Tech in Asia07.03.2024

Huawei introduceert nieuwe Data opslag oplossingen voor het AI tijdperk

​Huawei Watch GT 4: een van de mooiste smartwatches, met kryptonite

Smartwatches van Huawei: daarvan had ik nooit zo’n hoge pet op. Dat lag niet zozeer aan de functionaliteiten, maar meer aan de klokjes zelf. Ze waren altijd gigantisch, of veel te sportief en dat was niet zo aanspreken...

Gadgets04.03.2024

​Huawei Watch GT 4: een van de mooiste smartwatches, met kryptonite

Huawei introduceert nieuwe productlijn tijdens Mobile World Congres Barcelona

Huawei heeft op het Mobile World Congress (MWC) 2024 in Barcelona zijn high-end Fashion-Forward productlijn gepresenteerd. De meest opvallende producten zijn de Huawei Mate 60 RS Ultimate design, de Huawei FreeClip en de...

Tech in Asia29.02.2024

Huawei introduceert nieuwe productlijn tijdens Mobile World Congres Barcelona

Huawei voorspelt meer omzet dankzij… smartphones

Op het gebied van smartphones waren het voor Huawei de afgelopen zes jaar bepaald geen vette jaren. Na alle commotie rondom beschuldigingen van spionage en samenwerking met de Chinese overheid verdwenen de smartphones va...

Mobile29.12.2023

Huawei voorspelt meer omzet dankzij… smartphones

Na zes jaar ellende is dit goed nieuws voor de Chinese fabrikant
Gaat Huawei pogen om Europa via Frankrijk te heroveren?

De plannen voor de bouw van een fabriek voor mobiele netwerk componenten in Frankrijk lagen er al in 2019. Die werden echter door de coronapandemie en het handelsverbod, waarover hieronder meer, gedwarsboomd. Nu, zo meld...

Mobile12.12.2023

Gaat Huawei pogen om Europa via Frankrijk te heroveren?

Chinese fabrikant zou 'oude' plannen voor een fabriek in Frankrijk weer nieuw leven ingeblazen hebben