Mobile21.02.2019

Huawei breidt gebarentaal-app StorySign uit


In december lanceerde Huawei de innovatieve en vooruitstrevende app StorySign. StorySign is een app die dove kinderen helpt bij het leren lezen. Door gebruik te maken van StorySign kunnen ouders hun dove kinderen voorlezen. Via de app wordt de tekst in het boek real-time vertaald naar gebarentaal. Wereldwijd zijn er 32 miljoen dove kinderen. Een groot deel hiervan heeft moeite met het leren lezen. Let wel op dat gebarentaal één van de meest complexe vormen van taal is die er is. Zeker wanneer je je realiseert dat gebarentaal voor 70 procent bestaat uit mimiek en je gezichtsuitdrukking. De app StorySign zet dus tekst door middel van Artificial Intelligence om in gebarentaal.

Vier nieuwe kinderboeken

Momenteel is wereldwijd enkel het bekende boekje ‘Waar is Dribbel’ in de StorySign app beschikbaar. Ik zeg enkel maar het is een ongelofelijk moeilijk en kostbaar proces geweest om een geschreven tekst om te zetten in gebarentaal. De reacties zijn overweldigend en Huawei heeft dan ook besloten om dit jaar vier nieuwe boeken toe te voegen aan de StorySign bibliotheek. Alle boeken verschijnen in verschillende landen, steeds in de lokale gebarentaal. Daarnaast doneert Huawei een half miljoen dollar aan de Europese Unie van de Doven.

Artificial intelligence

Huawei zet maximaal in op Artificial intelligence. Ze willen ons laten zien dat wij als mensheid dankzij technologische innovaties daadwerkelijk onze wereld een stukje beter kunnen maken. Story Sign is hier een fantastisch voorbeeld van. Het werkt heel simpel: je houdt je telefoon boven de tekst. Vervolgens vertaald Star, de avatar van StorySign de tekst naar gebarentaal. De woorden worden daarbij gemarkeerd. Zo kun je als ouder en kind samen gebarentaal leren en vervolgens leren lezen.

StorySign
StorySign

Donaties

Met StorySign wil Huawei de dovengemeenschap op lange termijn bijstaan. Enerzijds door hen met de app te helpen leren lezen, anderzijds door aandacht en donaties te genereren voor initiatieven op dit gebied. Tijdens de lancering konden mensen dan ook doneren via de StorySign website. Al het ingezamelde geld ging naar de ondersteuning van projecten voor geletterdheid en dove kinderen.

“We geloven dat de combinatie van menselijke verbeelding en onze AI-technologie de wereld een beetje beter kan maken”, zegt Walter Ji, CEO van Huawei’s Consumer Business Group West-Europa.

StorySign kan gratis gedownload worden uit de Google Play Store.

Onno Rompa

Onno is blogger op DutchCowboys, Travelvalley en StyleCowboys. Onno schrijft over technologische innovaties en trends en ontwikkelingen op het gebied van (online) marketing.