Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl
80 procent van alle Nederlanders maakt meerdere keren per week een foto, vaak met een smartphone. Het liefst maken we foto’s van speciale gelegenheden, zoals reizen, geboortes, verjaardagen of bruiloften, maar ook van gewone dingen uit het dagelijks leven zoals een bord eten of een paar nieuwe schoenen. Maar wat doen we er daarna mee? We gebruiken de mooiste en leukste foto’s om te posten op Facebook of Instagram, maar de rest wordt in de filmrol op je telefoon bewaard. Er zijn nog wat mensen die de moeite nemen om ze over te zetten op een computer, en zo nu en dan is er ook nog een foto die het tot het canvas aan de muur haalt, maar de meeste foto’s blijven in de filmrol achter. Het wil echter niet zeggen dat ze geen waarde hebben, want we zouden al die foto’s voor geen goud kwijt willen raken, zo blijkt uit onderzoek. Gelukkig heeft Google er een handige app voor: Google Foto’s, waar je onbeperkt al jouw foto’s gratis kunt opslaan!
Het enige wat je hoeft te doen is de app installeren (iOS en Android) en deze een back-up laten maken van jouw foto’s. Vink bij instellingen aan dat dat alleen moet gebeuren als je WiFi hebt, anders gaat het ten koste van je databundel. Ik geef je vijf redenen waarom je deze app nú moet downloaden!
1. Gratis back-up
Een back-up van al je foto’s, helemaal gratis, zodat je al die bijzondere herinneringen nooit meer kwijt bent. Ik kan geen redenen bedenken waarom je dat niet zou willen. Er wordt gratis een back-up gemaakt van foto’s in 16mp en video’s in 1080p. Mocht je hogere resoluties willen back-uppen dan kan dat ook maar dan heb je daarvoor je Google Drive-opslag nodig. Je kunt overigens aangeven welke mapjes je wel en niet wilt back-uppen, dus als je bijvoorbeeld alle afbeeldingen uit groepschats van WhatsApp niet de moeite waard vindt, dan zet je dat mapje uit.
Je kunt foto’s na de back-up weer verwijderen van je telefoon, zodat je de lokale opslagruimte kunt gebruiken voor het maken van nieuwe foto’s, ze bijven in de cloud bewaard. Handig voor wie standaard te weinig ruimte op z’n telefoon heeft!
2. Zoeken in foto’s
Doordat we gigantische hoeveelheden foto’s schieten, is het soms niet te doen om een foto terug te zoeken. Vaak weet je nog wel wanneer je de foto ongeveer hebt gemaakt, of op welke plaats, of misschien ook nog wel het hoofdonderwerp van de foto. In de Google Foto’s-app kun je zoeken in alle foto’s die je hebt opgeslagen, de app herkent namelijk mensen, plaatsen en voorwerpen in jouw foto’s. Stel je dus voor dat je een foto zoekt van een strand, dan kun je via de zoekfunctie de zoekopdracht ‘strand’ geven en je krijgt alle foto’s van wat de app herkent als stranden.
Hoe nauwkeurig dat is vraag je je af? Honderd procent waterdicht is het natuurlijk niet, maar mijn ervaring is heel erg goed. De app is in staat om heel veel verschillende dingen in foto’s te herkennen, van grote tot kleine voorwerpen. Je kunt een zoekopdracht in het Nederlands geven maar zoeken in het Engels is net iets beter ontwikkeld, je kunt beide talen dus proberen om een foto terug te vinden. Leuk is ook dat de app zelf al mapjes maakt met dingen die vaak voorkomen in jouw foto’s: selfies, boten, stranden, zonsondergangen, eten.
3. Creatieve assistent
De app heeft nog een leuke functie: de creatieve assistent. Je krijgt suggesties voor korte video’s, collages en animaties op basis van de foto’s waarvan jij een back-up hebt gemaakt. Ben je dus bijvoorbeeld op vakantie geweest, dan zal deze assistent van jouw vakantiefilmpjes een korte video maken en er een rechtenvrij muziekje onderzetten zodat jij het direct kunt delen via YouTube. Nu zijn er altijd beelden die je er niet in wilt hebben, of juist wel, en dus kun je de hele video zelf nog editen. Maar mocht je geen zin en tijd hebben in het editen, dan doet de assistent dat dus voor je. Hetzelfde geldt voor collages, die worden automatisch gegenereerd en ook animaties (op basis van foto’s die je kort na elkaar gemaakt hebt). Je hoeft er helemaal niets mee te doen, maar dat kan dus wel.
4. Alles op één plek
Eén van de grote voordelen van Google Foto’s is dat je alles op één plek hebt, tenminste als je van al je foto’s een back-up laat maken. Nu heb je waarschijnlijk een computer, misschien een externe harde schijf, nog wat usb-sticks met foto’s en een telefoon, waar je foto’s bewaart. Met Google Foto’s heb je alles op één plek en is het ook nog eens overal toegankelijk omdat het gekoppeld is aan je Google-account. Je kunt er overal dus bij.
5. Foto’s delen
Natuurlijk wil je ook foto’s kunnen delen met vrienden, familie of collega’s. Dat kan ook vanuit de app: je bepaalt zelf met wie je welke foto wilt delen en op welke manier. Dat kan onder andere via mail, WhatsApp, Facebook, Instagram en Google Drive. Zelfs foto’s die je niet zelf gemaakt hebt, maar die met jou gedeeld worden, kun je opslaan.
Wil je foto’s nog wat pimpen voor je ze deelt, dan kun je met wat eenvoudige bewerkingsopties ze nog wat mooie maken of er een filtertje overeen gooien.
iOS én Android
De Google Foto’s app is er voor iOS en Android. Ik heb zelf de iOS-versie getest en vind het een enorm handige app. Het enige nadeel op dit moment is dat het back-uppen van foto’s in de iOS-app niet snel gaat, zeg maar heel erg traag. Dit probleem is inmiddels bekend bij Google en samen met Apple wordt er gewerkt aan een oplossing. Voor Android zou het wel super snel moeten gaan.
Verder lezen over App
Mobile30.08.2024
Telegram in de problemen: dit is er allemaal gaande
Online15.08.2024
Sonos gaat na dramatische app-update misschien terug naar de oude app
Gadgets15.08.2024
Summergadgets giftguide: de leukste gadgets voor de zomer
Mobile15.08.2024
Apple buigt voor de EU-regels: Spotify mag aanbiedingen tonen
Lifestyle05.08.2024
Hoe maak je optimaal gebruik van een zit sta bureau?
Automotive13.06.2024
8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken
Mobile23.05.2024
Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd
Mobile22.05.2024
WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen
Verder lezen over Google
Artificial Intelligence12.09.2024
Podcast maken? AI doet het vanaf je notities
Zeg maar niksTechnology11.09.2024
De EU wordt rijk deze week: miljardenboetes voor Google en Apple
Mobile14.08.2024
5 dingen die Google vernieuwt met de Pixel 9-line-up
Gadgets13.08.2024
Subtiele smartwatch? Google kondigt Pixel Watch 3 aan
Mobile13.08.2024
Alles wat je moet weten over de nieuwe Google Pixel 9
Gadgets06.08.2024
Google introduceert opvolger van de Chromecast: Google TV Streamer
Search06.08.2024
Googles zoekmachine is een monopolie, oordeelt rechter
Search05.08.2024