Galaxy Unpacked: S22 en het definitieve einde voor de Note?

Galaxy Unpacked: S22 en het definitieve einde voor de Note?

UPDATE: Samsung heeft de eerste uitnodigingen verstuurd voor het Galaxy Unpacked event

Vorig artikel Volgend artikel

UPDATE (26-01): Samsung heeft de eerste uitnodigingen verstuurd voor het Galaxy Unpacked event waar de Koreaanse fabrikant de nieuwste Galaxy S22-series gaat presenteren. Daarop staan, behalve de letter ‘S’ in het Samsung lettertype, de datum van de presentatie: woensdag 9 februari. Vooralsnog staat alleen een online event gepland dat om 16u00 Nederlandse tijd begint. Details over de twee, of drie, nieuwe Galaxy S22 modellen worden uiteraard nog niet gegeven, maar voor de échte fans heeft Samsung in de VS wel alvast een pre-pre-order optie. Daar kunnen zowel de nieuwe Galaxy smartphone als Tablet – die binnenkort ook verwacht worden – gereserveerd worden.

De afgelopen weken is de geruchtenstroom rond de Galaxy S22 behoorlijk op gang gekomen. Notoire lekbron @Evleaks claimde te weten dat er ook dit jaar weer een standaard, plus en ultra uitvoering van de S-series zullen verschijnen. Daarnaast wordt ook veel gespeculeerd over het mogelijke einde van de Galaxy Note, die dan op zou gaan in het Ultra model van de S22. Die speculatie werd enkele dagen geleden door Samsung zelf verder aangewakkerd met toen de fabrikant haar eerste eigen Galaxy Unpacked teaser publiceerde, met daarin een duidelijk ode aan de Note. En dan in het bijzonder ook de mededeling dat, ondanks dat er in 2021 geen nieuwe Note verschenenen is, Samsung de Note fans niet vergeten is. Over twee weken weten we het zeker.

SamsungUnpacked0902
De uitnodiging voor de online presentatie van de Galaxy S22 series

Oorspronkelijke artikel:

Dat Samsung in februari een Galaxy Unpacked event organiseert is bijna net zo vanzelfsprekend als het feit dat februari de kortste maand van het jaar is. Vandaag heeft de Koreaanse fabrikant de eerste teaser voor dat event online gezet. Nee, daarop is nog niets te zien van de Galaxy S22, die waarschijnlijk op dat event het daglicht zal zien. Wat wel opvalt in het persbericht dat bij de teaser verspreid wordt, is de ode aan de Galaxy Note serie. Dat zou er op kunnen duiden dat die modelreeks wel eens aan het einde van zijn bestaan aangekomen kan zijn.

Nieuwe Galaxy S-serie, EOL voor Galaxy Note?

Op zich zou dat niet heel erg verrassend zijn. De Galaxy Note werd ooit, bijna 11 jaar geleden, geïntroduceerd als een grote versie van de Galaxy S. Het eerste model had een 5,3 inch scherm. Toen werd door velen – ja, ook door mij – dat een scherm met die afmetingen totaal overbodig was voor een smartphone. Inmiddels weten we wel beter. Tegenwoordig is een smartphone met een 5,7 inch scherm al heel normaal. Daarmee lijkt het rol van de Galaxy Note uitgespeeld. Bovendien heeft Samsung drie jaar geleden besloten zich voor de ‘plus-sized’ smartphones helemaal op de opvouwbare modellen te storten.

Wat we precies mogen verwachten van de Galaxy S22, dat blijft nog even speculeren. Maar het zal ongetwijfeld weer een prijzig vlaggenschip worden. Het is alleen te hopen dat het nieuwe model, in tegenstelling tot zijn voorganger, die exorbitante prijskaartjes wél waard is.

Ode aan de Galaxy Note

Met termen als ‘de erfenis van de Note’ en een korte geschiedenis van het jarenlang uitermate populaire model, lijkt Samsung voor te sorteren op het einde van deze modelreeks. Daarbij komt natuurlijk ook nog dat Samsung in 2021 al geen nieuwe Galaxy Note meer introduceerde. Daarover zegt de Koreaanse fabrikant overigens wel dat ze ook in de toekomst rekening zullen blijven houden met de features waarvoor de Note zo geliefd was, zoals de S-Pen. Wellicht dat we die gaan terugzien in de volgende Galaxy S of Fold modellen, wie weet.

Samsung’s ode aan de Note: ‘In 2011 bracht de Galaxy Note het gemak en de draagbaarheid van smartphones samen met het uitgebreide scherm en de kladblok-achtige functionaliteit van tablets. Sommigen schrokken van het 5,3-inch scherm - dat toen als enorm werd beschouwd - maar Note creëerde een erfenis waar een groot scherm nu de standaard is. De S Pen verraste ook iedereen. Het stelde mensen in staat om creativiteit en productiviteit te overbruggen - telkens wanneer inspiratie toesloeg, konden ze hun ideeën en gedachten snel opschrijven in Samsung Notes.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...