Mobile26.01.2017

Flexibele plastic display uit Japan belooft onbreekbaar scherm


Big in Japan

Japan Display Inc. klinkt misschien wel als de naam van zo’n bedrijfje dat een lege stand met één persoon op technologiebeurzen heeft staan, maar het is niks minder dan een joint venture van Sony, Toshiba en Hitachi die niks anders doet dan proberen te innoveren op – je raadt het al – display-gebied. Hun nieuwste technologie heet Full Active Flex en is volgens het bedrijf dé oplossing voor flexibele schermen in mobiele apparaten.

Het bedrijf vertelde tegenover de WSJ dat er al met verschillende telefoonmakers overeenkomsten zijn gesloten om de flexibele displays te gaan gebruiken, maar ze wilden (natuurlijk) nog niet vertellen welke.

japan-display-gebogen-scherm
japan-display-gebogen-scherm

Buigen

De Flex-technologie laat het namelijk toe om een LCD-display te maken zonder glas. In plaats daarvan wordt plastic aan beide kanten gebruikt en daardoor wordt de display buigbaar. Denk niet dat je zo’n scherm gewoon kunt oprollen, maar het is meer dan flexibel genoeg om in allerlei interessante vormen over een telefoon gelegd te kunnen worden.

De display heeft ook een speciale modus die een verminderde beeldfrequentie heeft maar daardoor veel minder energie nodig heeft om aan te blijven. Dat betekent dat er driekwart minder snel veranderingen op het scherm getoond kunnen worden, maar dat zou het juist geschikt maken als display voor ebooks en andere minder actieve apparaten met schermen zoals die op huishoudelijke apparaten.

Maar niet barsten

Nu is het gaaf dat er blijkbaar een scherm is dat relatief makkelijk te produceren is (JDI zegt zelf dat massaproductie vanaf 2018 van start gaat) en dat zal zeker wat interessante telefoons en andere apparaten met schermen opleveren, maar voor ons als gebruikers is het veel interessanter dat we straks displays gaan krijgen die niet meer breken als ze een keer de grond raken.

Eerlijk is eerlijk: ze kunnen wel veel zeggen bij Japan Display Inc. maar zonder dat je het scherm in kwestie hebt zien werken is het nog maar de vraag of we deze schermen acht al zullen gaan zien in 2018. Sterker nog: als massaproductie dan begint zouden we dit jaar eigenlijk al ergens een aankondiging moeten zien van de technologie. We houden onze ogen open.

[Afbeelding © Japan Display Inc.]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Technology

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De grootste slimme stad ter wereld ligt straks in... Griekenland. Bij Athene wordt gewerkt aan deze bijzondere plaats. Dit houdt het in.

Technology07.05.2024

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

In de taxi, in de trein of in de kroeg: het zijn typisch plekken waar mensen hun smartphone vergeten. Iets te veel gedronken, een gladde zitting, donker, het zijn allemaal redenen waardoor je je smartphone nog sneller ui...

Technology09.04.2024

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden