Mobile04.03.2015

Europa kan zich opmaken voor grote veranderingen met komst van mobiel betalen


Mastercard en Samsung Pay gaan samenwerken

Het gebruik van NFC-technologie op de betaalpas neemt een enorme vlucht in Europa. Contactloos betalen maakte eind 2014 een 174% groei door in vergelijking met een jaar eerder, en dit met Nederland als snelst groeiende land in contactloze betalingen binnen Europa. MasterCard zet nu extra in om contactloze betalingen via smartphone te bevorderen en dichter bij de consument te brengen. De Host Card Emulation (HCE) -technologie van MasterCard maakt mobiel contactloos betalen door het opslaan van kaartgegevens in de cloud al mogelijk. Daarnaast kondigt het bedrijf tijdens het Mobile World Congress aan samen te werken met Samsung bij de ontwikkeling van het nieuwe Samsung Pay-systeem door hun meest recente beveiligingsproces MDES te leveren.

Once You Tap – You Won’t Go Back!

Het Nederlandse publiek maakte in 2014 kennis met contactloos betalen via de Maestro betaalpas dat extra snelheid, veiligheid en meer betaalgemak aan de consument biedt. In Europa stijgt de populariteit inmiddels snel en vooral Oost-Europese landen doen het goed: 1 op 2 betalingen in Tsjechië zijn al contactloos. Consumenten kunnen inmiddels ook bij 3 miljoen winkeliers wereldwijd contactloos betalen wat neerkomt op een 56% jaar-op-jaar stijging.

In Nederland zijn er inmiddels meer dan 8.2 miljoen contactloze devices uitgegeven en in januari 2015 alleen al vonden er 3 miljoen contactloze betalingen plaats. Versus 1,5 miljoen betalingen in december 2014. Daarnaast werd er in Nederland over 2014 in totaal bijna 8,3 miljoen keer contactloos afgerekend en kunnen consumenten bij 1 op de 6 betaalautomaten contactloos betalen. Ze geven ook aan contactloos betalen via NFC te verkiezen boven concurrerende methoden: 75 procent van de gebruikers van NFC zegt tevreden te zijn met de ervaring. Contactloos betalen is ondertussen beschikbaar in 38 landen in Europa en 68 over de hele wereld.

Digitalisering van het betaalverkeer

Nu consumenten steeds meer gebruik maken van de mobiele telefoon voor dagelijkse activiteiten wil MasterCard de consument in staat stellen om nog meer uit de smartphone te halen door ook contactloze betalingen met de smartphone mogelijk te maken. De door het bedrijf ontwikkelde HCE-technologie maakt NFC-betalingen en diensten als loyaliteitsprogramma’s mogelijk zonder dat kaartgegevens in de telefoon of op de SIM-kaart worden bewaard. Kaarthouders moeten enkel een applicatie, die gekoppeld is aan een cloud server, downloaden op hun NFC smartphone. Deze server slaat alle gegevens die noodzakelijk zijn om een betaaltransactie uit te voeren veilig voor je op.

Zodoende is de consument niet afhankelijk van de veiligheidsmaatregelen die de telefoonprovider of telefoonfabrikant aanbiedt om contactloos betalen mogelijk te maken. Dit systeem wint snel aan populariteit: binnen een jaar worden er verscheidene pilots met de HCE-technologie uitgevoerd in 15 landen wereldwijd.

Veiligheid staat voorop

Om de betalingen door middel van de HCE-technologie zo veilig mogelijk te laten verlopen biedt het ‘MasterCard Digital Enablement Service (MDES)-systeem nog een extra veiligheidslaag door de betaaldata die zijn opgeslagen in de cloud te versleutelen. Het MDES-systeem zorgt ervoor dat opgeslagen kaart- en betaalgegevens gecodificeerd worden tot bij de betaling zodat een eventuele fraudeur niet bij de betaaldata kan. MasterCard claimt hiermee dat het één van de veiligste betaalsystemen in de wereld gaat aanbieden en dat bovendien op iedere smartphone te gebruiken is.

mastercard_samsung_pay
mastercard_samsung_pay

Samsung Pay

Op het Mobile World Congress kondigde MasterCard aan dat ook Samsung bij het aanbieden van de betaaldienst Samsung Pay gebruik gaat maken van zijn MDES-technologie. Hiermee wordt de basis voor veilige digitale transacties gelegd zodat consumenten hun kaarten op elke gewenste plaats, tijd en manier kunnen gebruiken. Samsung Pay moet een naadloze mobiele betalingservaring gaan leveren die zal werken op zowel contactloze als traditionele betaalterminals in de winkels.

De samenwerking heeft voor consumenten en verkopers als voordeel dat elke aankoop die gedaan wordt met MasterCard of Maestro middels een Samsung Galaxy S6 dezelfde veiligheid – inclusief de nieuwste ’tokenization’ technologie – voordelen en garanties bieden als een normale MasterCard-transactie. Beide bedrijven zullen gezamenlijk Samsung Pay uitrollen in verschillende landen, met als primeur de Verenigde Staten deze zomer. Kaarthouders zullen dus onmiddellijk in staat zijn om aankopen met hun creditcards en betaalpassen af te rekenen via Samsung Pay.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Mobile World Congress

Apple’s nieuwe iPhone 14 & iPhone 14 Plus

Apple kondigde eerder deze maand een nieuwe iPhone 14 en nieuwe iPhone 14 Plus aan. Toestellen die niet alleen opvallen vanwege de gele kleur. Maar die ook beschikken over een langere batterijduur, beter dual camera-syst...

Mobile23.03.2023

Apple’s nieuwe iPhone 14 & iPhone 14 Plus

Doe mij maar de gele
​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

De dode hoek: je fietst er zo in. Het gebeurt helaas regelmatig dat fietsers worden geschept door een vrachtwagen, omdat de chauffeur ze simpelweg niet kan zien. In Duitsland heeft T-Mobile daar met Deutsche Telekom en S...

DC Business20.03.2023

​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

Samsung Galaxy S23 Ultra – topmodel met 200 megapixel camera

Samsung heeft ruim voor het Mobile World Congress in Barcelona al hun nieuwe Samsung Galaxy S23-serie geïntroduceerd. Het was jarenlang een traditie om onder de Spaanse zon de markt op te schudden met een nieuw Galaxy-m...

Mobile14.03.2023

Samsung Galaxy S23 Ultra – topmodel met 200 megapixel camera

​Dit zijn de beste multi-sim smartphones van 2023

Een privételefoon en een telefoon voor zakelijk gebruik. Vroeger was dat geen probleem, maar vandaag de dag doen telefoons nu eenmaal niet zo lang met hun batterij. Het is dan veel makkelijker om één toestel te gebrui...

Mobile07.03.2023

​Dit zijn de beste multi-sim smartphones van 2023

Pixel 7 Pro review: ijzersterk in fotografie en Android-beleving

Vroeger was het een heel gedoe om een Google Pixel-telefoon te bemachtigen. Je moest hem importeren via Frankrijk of Duitsland, want in Nederland werd hij niet verkocht. Gelukkig is dat inmiddels anders: zelfs de Google...

Mobile05.03.2023

Pixel 7 Pro review: ijzersterk in fotografie en Android-beleving

Het metaverse van Vive, Viverse, ziet er goed uit

Op Mobile World Congress was dit jaar wel veel oog voor de consument waar het ging om smartphones, maar verder draaide de beurs vooral veel om b2b: business to business. Maar tussen al die bedrijfsstands was er een opval...

Metaverse03.03.2023

Het metaverse van Vive, Viverse, ziet er goed uit

Samsung Galaxy Watch 4 versus Galaxy Watch 5: upgrade waard?

Samsung was groots op MWC aanwezig, maar niet waar het om watches ging. Logisch: de Galaxy S23 is het helemaal en daar wil het bedrijf dan ook de focus op leggen. Maar er zijn natuurlijk hier en daar wel Galaxy Watch 5-h...

Gadgets02.03.2023

Samsung Galaxy Watch 4 versus Galaxy Watch 5: upgrade waard?

De 5 meest opmerkelijke gadgets van MWC 2023

MWC staat voor Mobile World Congress. Je zou denken dat daar alleen mobiele telefoon-apparatuur te vinden is. Dat is echter niet helemaal waar, hoewel tegenwoordig natuurlijk bijna alles op een bepaalde manier wel aan je...

Gadgets02.03.2023

De 5 meest opmerkelijke gadgets van MWC 2023

Verder lezen over Samsung

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Samsung heeft in Parijs tijdens Galaxy Unpacked nieuwe telefoons, smartwatches, oordopjes en een slimme ring aangekondigd.

Mobile10.07.2024

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

De lekken van de aankomende Samsung-producten zijn zodanig serieus, dat het erop lijkt dat alles al bekend is. Dit is wat we weten.

Mobile04.07.2024

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

Samsung maakt Shortcut Sneaker: schoenen om mee te bellen

Samsung heeft sneakers gemaakt in samenwerking met de Nederlandse ontwerper Roel van Hoff. Je kunt ze alleen winnen, en alleen in Nederland.

Gadgets13.06.2024

Samsung maakt Shortcut Sneaker: schoenen om mee te bellen

Samsung klaagt bij voorbaat grootste slimme ringfabrikant Oura aan

Samsung is verdacht open over zijn aankomende gadget, de slimme ring. Het laat het juist heel bewust weten om Oura voor te zijn.

Gadgets04.06.2024

Samsung klaagt bij voorbaat grootste slimme ringfabrikant Oura aan

5 dingen die we al weten over de Samsung Galaxy Ring

Er wordt verwacht dat Samsung Galaxy Ring aankondigt in juli, samen met nieuwe slimme horloges, foldables en oordopjes. Wat kan-ie?

Gadgets30.05.2024

5 dingen die we al weten over de Samsung Galaxy Ring

Keukenhof en Samsung samen voor magische ‘Night at Keukenhof’

Ondertussen is Keukenhof tijdelijk gesloten, maar wij mochten een laatste magische night meemaken: A night at Keukenhof. Klinkt als een horrorfilm, is het verre van. Samen met de Samsung Galaxy S24 gingen we op pad, nachtfoto’s maken.

Mobile30.05.2024

Keukenhof en Samsung samen voor magische ‘Night at Keukenhof’

Samsung maakt van zijn Galaxy Ring een dieetcoach

Samsung staat op het punt om een geheel nieuwe tak van sport aan te boren: slimme ringen. Helemaal nieuw is het niet, want het apparaat lijkt erg op een smartwatch, maar dan in een kleinere vorm, maar het is wel een nieu...

Gadgets21.03.2024

Samsung maakt van zijn Galaxy Ring een dieetcoach

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?

De telefoons van Apple worden vaak gezien als een soort heilige graal van telefonie. Hoewel de toestellen zeker hun voordelen hebben, is het niet per definitie zo dat Android-toestellen minder goed zijn. Regelmatig hebbe...

Mobile07.03.2024

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?

Verder lezen over Smartphone

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Samsung heeft in Parijs tijdens Galaxy Unpacked nieuwe telefoons, smartwatches, oordopjes en een slimme ring aangekondigd.

Mobile10.07.2024

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

CMF Phone 1: budgetsmartphone die het net even anders doet

CMF Phone 1 kost niet heel veel en hij heeft -net als Nothing zelf- een leuke quirky toevoeging om zich te onderscheiden.

Mobile08.07.2024

CMF Phone 1: budgetsmartphone die het net even anders doet

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

De lekken van de aankomende Samsung-producten zijn zodanig serieus, dat het erop lijkt dat alles al bekend is. Dit is wat we weten.

Mobile04.07.2024

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

De langverwachte OPPO Reno12 Series is vanaf vandaag verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Met de Reno12 en de Reno12 Pro introduceert OPPO twee gloednieuwe AI-telefoons met verschillende functies die de productiviteit en creativiteit verbeteren.

Mobile03.07.2024

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

iPhone zou best eens een stuk duurzamer kunnen worden en dat heeft alles te maken met de accu.

Mobile01.07.2024

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

Motorola kondigt felroze klaptelefoon Motorola Razr 50 Ultra aan

Motorola heeft zijn vouwbare telefoon aangekondigd. Het is de Razr 50 Ultra en de standaard-versie Razr 50. De Ultra komt in opvallend roze.

Mobile25.06.2024

Motorola kondigt felroze klaptelefoon Motorola Razr 50 Ultra aan

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Het nieuwe beleid van Apple kan een reden zijn voor mensen om voorzichtiger met hun gadgets om te springen. Barstjes worden niet meer gefikst.

Mobile07.06.2024

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

Leica heeft een nieuwe app die heel geschikt blijkt te zijn voor wie terugverlangt naar oude camera’s. Het is de Leica Lux-app en je vindt in deze app verschillende kleurprofielen waarmee je de oldschool camera-looks kunt recreëren.

Mobile06.06.2024

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil