Apple repareert geen verloren of gestolen iPhones meer

Apple repareert geen verloren of gestolen iPhones meer

Vorig artikel Volgend artikel

De fabrikant heeft het zelf nog niet bevestigd, maar het lijkt erop dat Apple een volgende stap zet om iPhone diefstal nóg onaantrekkelijker te maken. Vanaf nu mogen Apple Stores en Apple Service providers (geautoriseerde reparateurs) geen iPhones meer repareren die als ‘verloren’ of ‘gestolen’ geregistreerd staan in de database van de GSMA. Dat is althans wat Apple besloten heeft middels een interne memo die door MacRumors ingezien is.

Reparatie weigeren

Het betreft dus alleen gestolen of verloren toestellen die ter reparatie aangeboden worden. Het betreft toestellen die officieel aangemerkt worden als gestolen of verloren, en als zodanig ook geregistreerd zijn in de GSMA Device Registry. Die worden met die status ook weergegeven in de reparatiesystemen van Apple.

Klanten die een dergelijk toestel nu ter reparatie aanbieden, worden geweigerd. Het is niet bekend of de reparateur vervolgens ook melding van het voorval moet doen bij de politie.

iPhone-Reparatie
IPhones die als verloren of gestolen geregistreerd staan, worden niet meer door Apple gerepareerd.

Diefstal ontmoedigen

Deze beslissing van Apple is, als het klopt, een volgende stap in de strijd tegen smartphone diefstal. Een kleine stap weliswaar, al is niet bekend hoe vaak een gestolen iPhone ter reparatie aangeboden wordt. Wat veel vaker voorkomt is de vraag om een gelockte iPhone te ontgrendelen. Reparateurs van iPhones mochten daar al niet meer aan meewerken als de persoon die de iPhone aanbiedt geen aankoopbewijs kan tonen.

iPhones die door de eigenaar via de ‘Find my iPhope app’ de status verloren of gestolen hebben gekregen, en zo gelocked worden, mochten al langere tijd niet meer gerepareerd of unlocked worden zonder aankoopbewijs.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...