Apple maakt voorlopig geen nieuwe iPhone SE

Apple maakt voorlopig geen nieuwe iPhone SE

Vorig artikel Volgend artikel

Apple analist Ming Chi-Kuo heeft dit weekend, gebaseerd op zijn eigen kennis van de merkt en informatie van bronnen uit de industrie weer een paar Apple-voorspellingen gedaan. Volgens Kuo heeft de Amerikaanse fabrikant besloten dat er voorlopig, in ieder geval tot en met 2024, geen nieuwe iPhone SE komt. De veranderde plannen daarvoor leken aanvankelijk alleen op uitstel te wijzen, maar dat is nu dus afstel geworden.

Verkoopcijfers iPhone SE vallen tegen

Kuo baseert zijn uitspraken op berichten dat toeleveranciers van Apple, die onderdelen voor de nieuwe iPhone SE zouden produceren en leveren, te horen hebben gekregen dat het toestel geannuleerd is. De meest recente versie van de goedkopere iPhone, de SE 3, loopt niet echt. Daarmee leek de behoefte voor een nieuw model al niet zo groot meer.

Bovendien zou de volgende generatie van de iPhone SE een groter scherm krijgen, zonder hone-button, waardoor hij een stuk minder voordelig werd dan zijn voorgangers. Dat, samen met de tegenvallende verkopen van de SE 3, waren voor Apple redenen om de komst van de iPhone SE 4 nog even uit te stellen.

Goed nieuws voor Qualcomm?

Volgens Kuo is dit goed nieuws voor chipleverancier Qualcomm. De nieuwe iPhone SE zou namelijk het eerste toestel zijn die uitgerust ging worden met Apple’s eigen 5G-modemchip. Als soort van ‘testrun’ voor komende generaties van de iPhone. De fabrikant heeft al vaker aangegeven dat het voor de productie en levering van (modem)chips minder afhankelijk wil worden van fabrikanten als Qualcomm.

Nu Apple de plannen voor de nieuwe SE van tafel geveegd heeft, is de kans groot dat Qualcomm, in ieder geval tot en met de iPhone 16, de meest prominente chipleverancier voor die toestellen blijft.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...