Mobile03.07.2017

App van NS laat je straks een lege zitplaats vinden in de trein


Ergernis numero uno in de trein: dat het zo druk is dat je geen zitplaats kunt vinden. Maar voor dat probleem heeft NS nu iets gevonden: volgend jaar is er een app waarmee je kunt zien waar nog een stoel vrij is in de trein. Als het een beetje meezit dan kun je deze app al in het voorjaar van 2018 gebruiken.

Het is een idee van Cyriana Roelofs en Sophie Verberne, beide data scientist bij NS. Zij kregen de opdracht om het voor reizigers mogelijk te maken dat ze voorafgaand aan de reis zien waar plaats is. En dat is ze dus gelukt, want met de Reisplanner Xtra app zie je welke stoel vrij is.

Hoe het werkt

Dat het druk is in de spits, dat weet iedereen. Er komen daarom extra treinen bij en de reisplanner laat je al globaal zien welke treinen druk zijn en welke rustig. Maar volgend jaar gaat dat nog een stapje verder, want het gebeurt dat een trein overvol lijkt, terwijl er eigenlijk nog helemaal voorin of achterin wel plaats is om te zitten.

Het spoor in Nederland is voorzien van slimme sensoren die in staat zijn om het gewicht per rijtuig te meten. Dat is eigenlijk bedoeld om goederenvervoerders op basis van hun gewicht af te kunnen rekenen, maar het wordt ook gebruikt om de kwaliteit van de wielen te meten. Deze informatie kun je dus ook gebruiken om te bepalen hoe druk of hoe rustig het is in een bepaald rijtuig. En dat is de informatie die je in de app kunt gaan zien.

Het is al getest en het blijkt ook te werken: de informatie kom realtime binnen en wordt gekoppeld aan de reisplanner zodat reizigers kunnen zien waar het druk en war het rustiger is. De dames broeden nog op wat extra ideeën om hun plannen te verbeteren en daarom duurt het ook nog even voordat treinreizigers dit kunnen gaan gebruiken.

Foto: © NS.

Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl

Verder lezen over App

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Rijd je rond in Amsterdam en weet je niet waar je allemaal kunt parkeren? Of heb je niet zoveel tijd om een parkeerkaartje te halen? Parkeren is een stuk makkelijker geworden sinds er apps zijn waarmee je dat heel eenvoudig kunt doen.

Automotive13.06.2024

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

Spotify ziet er binnenkort een tikkeltje anders uit. Betekent dat er verder ook veel is veranderd? Nee. De streamingdienst heeft eigenlijk maar één detail aangepast.

Mobile23.05.2024

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

Er komt eindelijk een app van Winamp

Mediaspeler Winamp krijgt een app. De retro-tool voor PC's maakt binnenkort de overstap naar smartphones. Ook de PC-tool wordt verbeterd.

Mobile20.05.2024

Er komt eindelijk een app van Winamp

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Dyson komt met een app om je te wijzen op de plekjes waar je hebt vergeten te stofzuigen. Heel confronterend, maar er zijn nog vragen.

Technology12.04.2024

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Uber nu ook beschikbaar in Zwolle

Taxichauffeurs uit Zwolle kunnen sinds een week de Uber app gebruiken om passagiers te vinden die op zoek zijn naar een rit.

Online10.04.2024

Uber nu ook beschikbaar in Zwolle

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Sommige spelletjes of apps begin je mee, maar laat je na een paar dagen al links liggen. Anderen doe je elke dag, alsof het een religie is. Helemaal als de klok bijna 12 uur slaat ‘s nachts, dan breekt het zweet je uit...

Mobile18.03.2024

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp mag zich binnenkort dan openstellen voor meer ander appverkeer, er zijn nog steeds altnernatieven voor de app die flink in opkomst zijn. Zo schijnt Signal het in Nederland enorm goed te doen: er zijn 1 miljoen N...

Online07.02.2024

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp-alternatief boert goed