Abonnement voor de iPhone op komst?

Abonnement voor de iPhone op komst?

Apple overweegt de introductie van een hardware-abbo

Vorig artikel Volgend artikel

Nee, dit gaat niet over een ‘iPhone met een abonnement’ zoals we die al vele jaren kennen. Je gaat naar een provider, kiest een iPhone en een mobiel abonnement en betaalt vervolgens een of twee jaar lang een vast bedrag per maand voor toestel en mobiele dienstverlening. Al we de berichten van Bloomberg mogen geloven dat komt Apple mogelijk volgend jaar al met een abonnementsmodel voor de iPhone (en mogelijk ook andere hardware).

Volgens Bloomberg wordt een iPhone abonnement niet vergelijkbaar met de huidige ‘huurkoop’ constructie zoals we die kennen van de mobiele providers. Gespeculeerd wordt over een abonnement met de optie om tussentijds te upgraden naar een nieuw model. Ook wordt gesproken over een abonnementsvorm waarbij de gebruiker meerdere diensten in één abonnement kan combineren. Denk aan Apple care of Apple One services.

Doe nog maar een abbo’tje

Abonnementen op diensten zijn natuurlijk niet nieuw. Iedereen heeft er wel een paar. Voor mobiel bellen, internet en streaming video-diensten bijvoorbeeld. De voordelen van een (flexibel) abonnement beperken zich echter niet alleen tot zekerheid over de (maandelijkse) kosten. Ook de mogelijkheid om je voor een bepaalde op een dienst te kunnen abonneren – denk aan het switchen tussen verschillende streaming video-diensten - is een voordeel.

Bij een abonnement op hardware is dat natuurlijk wat lastiger. Die zijn er wel, maar vaak komt het maandelijkse tarief dan overeen met de prijs van het product gedeeld door de looptijd van het abonnement. Een soort huurkoop constructie. Toch groeit ook het aantal hardware abonnementen.

iPhone-Doos
Kunnen we straks een iPhone abonnement afsluiten bij Apple?

Maandelijks opzegbaar of delen?

Een voordeel is Link&Co. Daar kun je een abonnement afsluiten op een auto, de Link&Co 01. Voor een vast bedrag per maand rijd je dan een EV, inclusief verzekering, onderhoud, pechservice en – bij auto’s inmiddels al even belangrijk – software updates. Maar, dat is toch gewoon hetzelfde als lease? Bijna. De autofabrikant biedt namelijk de mogelijkheid om het abonnement maandelijks op te zeggen. Uiteraard lever ja de auto dan ook weer in.

Een dergelijke constructie lijkt voor een iPhone niet erg voor de hand te liggen. Ik bedoel, een iPhone abonnement na drie of acht maanden opzeggen omdat je hem niet meer nodig hebt? Nee, dat zie ik niet gebeuren. Bij Link&Co kun je er ook voor kiezen om je abonnement, en kosten, te delen met anderen. Dan gaat het niet meer over bezit, maar over gedeeld gebruik. Ook dat lijkt voor een product als de iPhone geen levensvatbare abonnement-constructie.

Hoe een ‘hardware abonnement’ van Apple er dus precies uit moet gaan zien, wat de voorwaarden zijn en of het vergelijkbaar is met een huurkoop constructie? Dat zijn allemaal vragen die vooralsnog dus onbeantwoord blijven.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...