Mobile25.03.2022

Abonnement voor de iPhone op komst?


Apple overweegt de introductie van een hardware-abbo

Nee, dit gaat niet over een ‘iPhone met een abonnement’ zoals we die al vele jaren kennen. Je gaat naar een provider, kiest een iPhone en een mobiel abonnement en betaalt vervolgens een of twee jaar lang een vast bedrag per maand voor toestel en mobiele dienstverlening. Al we de berichten van Bloomberg mogen geloven dat komt Apple mogelijk volgend jaar al met een abonnementsmodel voor de iPhone (en mogelijk ook andere hardware).

Volgens Bloomberg wordt een iPhone abonnement niet vergelijkbaar met de huidige ‘huurkoop’ constructie zoals we die kennen van de mobiele providers. Gespeculeerd wordt over een abonnement met de optie om tussentijds te upgraden naar een nieuw model. Ook wordt gesproken over een abonnementsvorm waarbij de gebruiker meerdere diensten in één abonnement kan combineren. Denk aan Apple care of Apple One services.

Doe nog maar een abbo’tje

Abonnementen op diensten zijn natuurlijk niet nieuw. Iedereen heeft er wel een paar. Voor mobiel bellen, internet en streaming video-diensten bijvoorbeeld. De voordelen van een (flexibel) abonnement beperken zich echter niet alleen tot zekerheid over de (maandelijkse) kosten. Ook de mogelijkheid om je voor een bepaalde op een dienst te kunnen abonneren – denk aan het switchen tussen verschillende streaming video-diensten – is een voordeel.

Bij een abonnement op hardware is dat natuurlijk wat lastiger. Die zijn er wel, maar vaak komt het maandelijkse tarief dan overeen met de prijs van het product gedeeld door de looptijd van het abonnement. Een soort huurkoop constructie. Toch groeit ook het aantal hardware abonnementen.

Kunnen we straks een iPhone abonnement afsluiten bij Apple?
Kunnen we straks een iPhone abonnement afsluiten bij Apple?

Maandelijks opzegbaar of delen?

Een voordeel is Link&Co. Daar kun je een abonnement afsluiten op een auto, de Link&Co 01. Voor een vast bedrag per maand rijd je dan een EV, inclusief verzekering, onderhoud, pechservice en – bij auto’s inmiddels al even belangrijk – software updates. Maar, dat is toch gewoon hetzelfde als lease? Bijna. De autofabrikant biedt namelijk de mogelijkheid om het abonnement maandelijks op te zeggen. Uiteraard lever ja de auto dan ook weer in.

Een dergelijke constructie lijkt voor een iPhone niet erg voor de hand te liggen. Ik bedoel, een iPhone abonnement na drie of acht maanden opzeggen omdat je hem niet meer nodig hebt? Nee, dat zie ik niet gebeuren. Bij Link&Co kun je er ook voor kiezen om je abonnement, en kosten, te delen met anderen. Dan gaat het niet meer over bezit, maar over gedeeld gebruik. Ook dat lijkt voor een product als de iPhone geen levensvatbare abonnement-constructie.

Hoe een ‘hardware abonnement’ van Apple er dus precies uit moet gaan zien, wat de voorwaarden zijn en of het vergelijkbaar is met een huurkoop constructie? Dat zijn allemaal vragen die vooralsnog dus onbeantwoord blijven.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Apple

iPhone gaat helpen tegen wagenziekte

Wagenziekte is heel vervelend, zeker wanneer je een lange rit naar je vakantiebestemming hebt. Apple gaat er iets aan doen om te helpen je autorit wat prettiger te maken.

Mobile17.05.2024

iPhone gaat helpen tegen wagenziekte

iPhone-probleem zorgt dat weggegooide foto’s van jaren geleden terug zijn

Heb je foto's jaren geleden weggegooid, verschijnen ze doodleuk weer op je iPhone. Het gebeurt momenteel bij diverse gebruikers.

Mobile16.05.2024

iPhone-probleem zorgt dat weggegooide foto’s van jaren geleden terug zijn

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Apple: ‘Sorry voor onze smakeloze reclamespot voor de iPad’

Apple biedt zijn excuses aan, zegt dat het de plank heeft misgeslagen, maar het laat zijn controversiële reclame wel staan. 

Gadgets10.05.2024

Apple: ‘Sorry voor onze smakeloze reclamespot voor de iPad’

Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Apple heeft vandaag, zoals verwacht, zijn nieuwe iPads gepresenteerd. De iPad Pro (met M4-chip) is een krachtig nieuw model verkrijgbaar in zilver en spacezwart, en die komt in 2 formaten: een lekker ruim 13‑inch model of het wat meer handzame 11‑inch model.

Gadgets07.05.2024

Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Nieuwe Pro's & Air's
Een verbeterde Siri en meer AI-plannen van Apple

Iedereen doet wel iets met AI, maar Apple is er wat stiller over. Toch belooft dat er wel aan te komen, namelijk later dit jaar.

Mobile06.05.2024

Een verbeterde Siri en meer AI-plannen van Apple

Apple Maps ondersteunt in Nederland nu ook fietsroutes

Apple Maps biedt nu ondersteuning voor fietsroutes in Nederland. Zo kun je in het Nederlands te horen krijgen hoe je moet fietsen.

Mobile03.05.2024

Apple Maps ondersteunt in Nederland nu ook fietsroutes

Een nieuw Apple-event op 7 mei: iPads, iPads, iPads

Apple heeft zijn nieuwe event aangekondigd en het heet ‘Let Loose’. Verwacht geen auto’s of huisrobots, denk wel aan iPads en accessoires. 

Gadgets25.04.2024

Een nieuw Apple-event op 7 mei: iPads, iPads, iPads