Mobile23.02.2006

MKB loopt achter met mobile office toepassingen


1140640915mobile-office.jpg
1140640915mobile-office.jpg

Het gebruik van mobile office toepassingen neemt toe, van de grootzakelijke organisaties maakt 12% gebruik van hotspots, éénderde gebruikt mobiele verbindingen zoals GPRS of UMTS en 25% beschikt over een draadloos netwerk op of rond de bedrijfslocatie.

Kleinere MKB-bedrijven investeren echter beperkt in mobile office toepassingen. Dit blijkt uit de Mobile Communication Monitor van Heliview, een recent onderzoek onder 600 telecom verantwoordelijken.

De MKB-er kenmerkt zich doorgaans door een hoge mate van mobiliteit. Dit variërend van assurantie tussenpersonen tot installatiebedrijven. Bij bedrijven met minder dan 10 werknemers maakt echter slechts 3% van de werknemers weleens gebruik van hotspots. In 4% van de gevallen hebben werknemers of de directeur mobiel toegang tot bijvoorbeeld e-mail of bedrijfsapplicaties. Bij iets grotere organisaties (50 tot 100 werknemers) is hiervan één op de vijf gevallen sprake. Uiteraard beschikken kleinere organisaties vaak niet over een bedrijfsnetwerk of bedrijfsapplicaties, wat een lagere gebruiksgraad van mobiele oplossingen deels verklaard. Toch valt op dat ook het gebruik van mobiel e-mail en internet bij MKB-ers beperkt is. Voor 2006 zijn de plannen van kleinere MKB-ers om te investeren in mobile office toepassingen beperkt.

Wel ziet Heliview een verder toename van telewerken. Bij organisaties met minder dan 10 werknemers is er op dit moment in 9% van de gevallen de mogelijkheid om via een vaste internetverbinding of webinterface vanuit huis toegang te krijgen tot bedrijfsinformatie. Dit zal in 2006 bij deze organisaties toenemen tot ruim 14%. Ook bij grotere bedrijven is een toename waar te nemen. Vooral bij non-profit instellingen is sprake van een sterke groei. Waar nu 49% van de overheidsinstellingen een telewerkoplossing heeft, zal binnen 2 jaar bijna 70% deze mogelijkheid bieden aan werknemers.