Mobile30.10.2012

De verschillen in gebruik tussen tablets en smartphones


de-verschillen-in-gebruik-tussen-tablets.jpg
de-verschillen-in-gebruik-tussen-tablets.jpg

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Nu ook de tablet in opmars is, lijkt het vrij logisch dat ook de tablet binnenkort een vast onderdeel is van onze samenleving. Het gebeurt al steeds vaker dat tablets gebruikt worden in het huishouden en op het werk. Volgens onderzoeksbureau Forrester heeft inmiddels al 12% van de werkenden een tablet op de werkvloer.

Ook Apple merkt het al aan de verkoopcijfers in het laatste kwartaal. Meer dan één op de drie verkochte Apple-smartdevices is een tablet: 14 miljoen iPads ten opzichte van 26,9 miljoen iPhones. Met de aankondiging van de iPad Mini maar ook met tablets als de Amazon Kindle Fire HD, Google Nexus 7 en de Samsung Galaxy Tab 2 kan het wel eens een spannende periode gaan worden voor de tabletverkoop, zeker met de kerstdagen in het verschiet.

Bovenstaande afbeelding toont het gebruik van smartphones en tablets, verdeeld in verschillende leeftijdscategorieën. Verrassend genoeg zijn gebruikers van smartphones net iets jonger dan de gebruikers van tablets. Ook is het gebruik van smartphones en tablets hoger bij 25-54 jaar dan bij 13-24 jaar. Dit heeft te maken met het feit dat smartphones en tablets voor een jongere doelgroep soms te duur zijn om aan te schaffen.

Flurry_Smartpones_vs_Tablets_GenderSplit-resized-600

In bovenstaande cirkeldiagrammen is te zien dat mannen meer gebruik maken van tablets en smartphones dan vrouwen. Vrouwen gebruiken echter wel vaker tablets dan smartphones.

Flurry_Smartpones_vs_Tablets_Dayparting-resized-600

In bovenstaande lijngrafiek is te zien dat het gebruik van smartphones overdag hoger ligt dan het gebruik van tablets, terwijl het gebruik van tablets ’s avonds hoger ligt dan overdag. Dit heeft te maken met het feit dat mensen overdag vaak op het werk of op school zijn, waarbij ze de smartphone sneller verkiezen voor een grotere tablet. ’s Avonds zijn mensen vaak thuis en dan is een grotere tablet een stuk aangenamer te gebruiken dan een smartphone.

Flurry_Smartpones_vs_Tablets_CategoryUsage-resized-600

Sociale netwerken en games zijn populair, zowel op smartphones als tablets. In bovenstaande cirkeldiagrammen wordt dit feit extra onderstreept. Bij smartphones wordt er wel vaak gebruik gemaakt van gereedschappen zoals een reisplanner of een kaartenapplicatie.

Flurry_Smartpones_vs_Tablets_Engagement-resized-600

Smartphones worden vaker gebruikt, maar de tijd die doorgebracht wordt met een tablet ligt een stuk hoger. 

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.