Mobile11.10.2012

De versnipperde markt voor mobiele rich media staat groei in de weg


de-versnipperde-markt-voor-mobiele-rich-.jpg
de-versnipperde-markt-voor-mobiele-rich-.jpg

Mobiele rich media is populair. Adverteerders zijn zich in toenemende mate bewust van de unieke mogelijkheden die smartphones en tablets bieden in hun marketingmix. Maar hoe zet je mobiele rich media op de meest effectieve wijze in? Hoe realiseer je bereik?

De grootste aanbieders van impressies voor mobiele rich media zijn de advertentie netwerken. De verschillende netwerken hebben een potentieel bereik van miljarden mobiele impressies per jaar, helaas zeer gefragmenteerd. Een blik op het mobiele reclame landschap, gecreëerd door innerActive, vertelt genoeg. Het houdt niet op bij de verschillende advertentie netwerken. Impressies voor mobiele rich media zijn ook in te kopen via zelfstandige, traditionele media, zoals kranten en tijdschriften, die een aanzienlijk deel van de mobiele markt bezitten. 

Wat betekent dit voor mobiele rich media? Je ziet nu dat rich media campagnes worden geboekt bij verschillende netwerken met behulp van verschillende creaties en zelfs met verschillende campagne doelen. Dit komt de effectiviteit van een mobiele (rich media) campagne niet ten goede. 

Adverteerders moeten hun boodschap over alle media, waaronder mobiel, op een duidelijke en eenduidige manier neer kunnen neerzetten.

De oprichter van addictive mobile, Simon Andrews, licht dit toe: “Op dit moment laten cliënten het na om het volledige potentieel van mobiel te benutten. Een oorzaak is dat ze niet genoeg aandacht besteden aan het creatieve werk en opvolgen met goede mobiele pagina’s en retentiedoelen. Maar al te vaak zie je dat het netwerk een eigen en soms afgezwakte versie van de initiële rich media creatie live zet. In veel gevallen is de uiting sterk verschillend per netwerk. Slimme merken weten inmiddels dat investeren in het creatieve werk zich uitbetaalt.

Dat dit de dagelijkse realiteit is, is voornamelijk te wijten aan achterblijvende standaardisatie. Maar er is hoop, met de komst van MRAID doet een markt breed gedragen standaard zijn intrede. MRAID is geïntroduceerd door de IAB en maakt het eenvoudiger voor adverteerders en mediabureaus om campagnes in te zetten verspreid over meerdere uitgevers en netwerken. Met de invoering van MRAID is aangetoond dat het mogelijk is om mobiele rich media campagnes op grotere schaal gemakkelijk en effectief in te zetten. De work-flow van mobiele rich media campagnes gaat hiermee steeds meer op rich media campagnes op online lijken, waar uitingen worden gebouwd of geproduceerd door één leverancier. De Telegraaf heeft recentelijk MRAID volledig omarmt waardoor zij schaalbaar en effectief gezien impactvolle campagnes kunnen draaien.

Mede dankzij deze recente ontwikkelingen zie je nu pas mobiele rich media een sprong voorwaarts maken. In slechts een paar jaar tijd is een aantal onafhankelijke mobiele partijen verschenen die veel aandacht krijgen van beleggers, deze mobiele bedrijven mogen zich verheugen op bijna $ 4B  kapitaal van durf investeerders. De ideale situatie is dat adverteerders en media bureaus mobiele rich media campagnes gaan produceren volgens de MRAID standaard zodat deze eenvoudig zijn in te zetten verspreid over meerdere uitgevers en advertentie netwerken. De creatieve en spectaculaire mobiele rich media uitingen die grotere merken zo graag willen inzetten zijn dan eenvoudig in te zetten.

De volgende uitdaging is om de mobile rich media campagnes met goede analytics en rapportages als benchmarks breed aan klanten te presenteren zodat de effectiviteit volledig inzichtelijk is. Je zal dan zien dat mobiele rich media campagnes tot het standaard arsenaal gaan behoren van de marketeers.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.