Mobile17.12.2009

Morgan Stanley : Mobiel internet 2x groter dan via desktop


morgan-stanley-mobiel-internet-2x-groter.jpg
morgan-stanley-mobiel-internet-2x-groter.jpg

Spraakmakende kop op ReadWriteWeb, Mobile Internet Market Will Be Twice The Size of Desktop Internet, daarmee maak je zeker een statement. Denk niet dat Morgan Stanley over 1 nacht ijs is gegaan. Nope, het bedrijf onderbouwt hun stelling in een document van 424 pagina’s en een powerpoint van … 659 slides. (hier te downloaden)

Dus tegenspreken in een slordige 30 regels is bijna niet mogelijk. Maar toch, en laten we maar eens een beetje azijnerig reageren want wat is mobiel internet eigenlijk. Mijn iPhone natuurlijk en m’n Sony K905, m’n KPN dongel want dat is ook mobiel, de iPod Touch die hier in huis zweeft en dan hebben we het niet over al die andere devices die er de komende jaren nog aan zitten te komen.

De definitie van “wat is mobiel internet” is duidelijk lastig, ook voor Morgan Stanley. Maar blijkbaar willen we ieder jaar stelselmatig iedereen laten geloven dat het nu toch echt het jaar van mobiel internet wordt. Heren check uw uitspraken maar eens van een jaar geleden. Wat heeft dit jaar ons opgeleverd? Hoopies nieuwe mobieltjes, iets groter scherm, beetje meer 3G en Apple met een iPhone 3Gs. Eerlijk gezegd is die laatste op dit moment het meest geschikt van alle mobiele apparaten om mee te “internetten”.

We mogen ook de Android toestellen zeker niet vergeten en de 1000-en nieuwe applicaties waaronder Layar als echt een vernieuwend product. Dankzij Mathys Moby’en we met z’n allen en Tweetie zorgt ervoor dat je geen Tweet hoeft te missen. Diensten dus die de dienst uitmaken en zo hoort het. Allen specifiek ontwikkeld voor het device zelf.

Op de desktop doen we andere zaken, zijn we Social, consumeren we nieuws, doen we aankopen en tikken we ons blauwe vingers aan blogpostings. Dat gaan we dus niet op mobieltje met een touchscreen doen. Wie roept dat je ook kunt Facebooken vanaf je mobieltje heeft waarschijnlijk nog nooit Facebook zelf bezocht. Slecht een subset van het aanbod wordt ontsloten. Terecht maar niet vergelijkbaar en zeker niet overeenkomstig.

Om 1083 pagina’s nodig te hebben om je gelijk aan te tonen, be my guest, doe het in 3 slides en ik geloof je. Ik weiger echter tot op heden aan te nemen dat het nu echt gaat gebeuren. De eigenwijze policy van operatoren, het nog immer dichttimmeren van langdurige contracten en beschermen van het eigen grondgebied in een tijd waar alles “open” behoort te zijn (iPhone, meer-jarige contracten, operator locked enz) dragen al sowieso niet bij aan het mobiele genot. Mobile advertising, show us the money en de vorm waarin!

Apple beslist of je je applicatie mag aanbieden in de Appstore, m’n iPhone mag ik niet gebruiken voor mobiel internet (goed lezen!), iedereen komt met een eigen appstore, roaming is nog steeds veels te duur en in Europa bellen voor 43 eurocent is al net zo stupide omdat het netwerk er gewoon ligt.

Ok Morgan Stanley, ik kan geen dag zonder mijn mobiele devices, adoreer alles wat vernieuwend is maar om te roepen dat die consumptie mijn huidige reguliere internet gaat overstijgen. Ik moet dat echt eerst nog zien.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.