Media28.11.2018

​Hoe groot moet het morele kompas van een designer zijn?


Zijn pushnotificaties in een nieuwsapp voor kinderen wenselijk? Moet AirBNB niet user-centric maar community-centric worden ingericht? Zou je ooit een platform ontwerpen dat een bijdrage levert aan de deportatie van miljoenen immigranten?

Tijdens de Digital Design Ethics Conference op 26 november, georganiseerd door de opleiding Communication and Multimedia Design, stond de morele verantwoordelijkheid van de digitale designer centraal. Hoe groot is die? Als het aan keynote speaker Mike Monteiro ligt, is het makkelijk: een designer heeft een enorme ethische verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid van het ene mens tot het andere.

Studenten, docenten en onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam, ontwerpers en developers kwamen samen in het Amsterdamse Eye Filmmuseum om te luisteren naar de bevlogen pleidooien van Amber Case, Mike Monteiro en Cennydd Bowles. Of de studenten er wat van opstaken? “Het is goed om je bewust te zijn of dat wat je maakt écht nuttig is”, aldus Denise (21) student Communication and Multimedia Design.

Volgens Amerikaanse cyberantropologe Amber Case is dat precies waar het om gaat. Om de toegevoegde waarde. Digitale techniek gaat volgens haar steeds vaker gepaard met toeters en bellen. Letterlijk. We leven in een maatschappij waarin er constant een beroep wordt gedaan op onze aandacht. Een piepje, een belletje, een alarm. “Zo zonde”, zegt Case. “We overweldigen onszelf met technische uitingen die opdringerig zijn en niet altijd in echte behoeften voorzien. Ze halen ons weg uit de emotionele werkelijkheid die er écht toe doet.” Het is volgens Case de taak van de designer om menselijke normen te hanteren. Waarom een ijskast ontwerpen die piept als je banaan aan het bederven is, terwijl die banaan prima in staat is je dat zelf te laten zien? “Just because you can, doesn’t mean you should.”

<em>Amber Case<\/em><em><\/em>
Amber Case

De digitale atoombom

Mike Monteiro is de tweede keynote speaker van de conferentie en trekt de rol van de designer nog extremer door: wie niet kritisch is, draagt bij aan een ondemocratische samenleving. ‘A digital atomic bomb’. Monteiro formuleert tien regels waaraan een designer zich kan toetsen. Eén van zijn belangrijke uitgangspunten is: je bent verantwoordelijk voor je eigen werk. Kijk niet gek op als je in de bak belandt nadat je frauduleuze software voor Volkswagen hebt ontworpen.

“En als je ooit je ziel verkoopt om een platform te ontwerpen dat immigranten deporteert, gebruik je je kunde juist om de meest kwetsbaren te raken.” Hiermee doelend op het softwarebedrijf Palantir, dat samenwerkt met de Trump-regering. Monteiro drukt zijn toehoorders ook op het hart om open te staan voor kritiek. Alleen degene die echt luistert naar z’n omgeving weet welke problemen hij aan het oplossen is.

<em>Mike Monteiro<\/em><em><\/em>
Mike Monteiro

De onvoorziene gevolgen van tech

Na verschillende workshops sluit Cennydd Bowles – auteur van Future Ethics – de conferentie iets genuanceerder af. Bowles beschrijft de ongewenste en onvoorziene gevolgen die technologie altijd in zich draagt. Neem AirBNB. Een platform waar eigenlijk maar twee groepen van profiteren: de huurders en de verhuurders. Dat hele buurten erdoor ontwricht raken en huizenprijzen worden opgedreven, is de ongewilde uitkomst van de feitelijk mooie dienst.

Bowles pleit voor het implementeren van een ethische werkwijze in tech bedrijven. Dat betekent in de praktijk dat onder andere designers langer moeten stilstaan bij wat ze teweegbrengen. “Ook al vertraagt dat het proces”, zegt Bowles. Dat kan ook door het inhuren van ethici die technische oplossingen tegen het licht houden, maar ook door het inzetten van diversere teams. Of zoals Monteiro het zegt: door niet alleen ‘privileged white boys’ te laten designen voor andere ‘privileged white boys’, maar door de focus van de user naar de community te verleggen.

Dave (25) vindt het iets te heftig geformuleerd, maar hij herkent de problematiek wel. Als startende front-end developer loopt hij soms ook tegen morele dillema’s aan. “Veel klanten willen overal pushnotificaties voor. Soms vind ik het moeilijk mijn mond open te trekken, juist omdat ik een van de jongsten bent, dan helpen dit soort inspirerende sprekers.”

De Digital Design Ethics Conference werd georganiseerd door de opleiding Communication and Multimedia Design uit naam van de Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie.

Meer lezen over het thema van de conferentie? Check https://did.amsterdam en www.cmd-amsterdam.nl.

Verder lezen over Amsterdam

Een nieuwe editie van het Sprints & Sneakers Festival

Het Sprints & Sneakers Festival is terug voor zijn derde opeenvolgende jaar van succes, op 30 augustus 2024 in Thuishaven, Amsterdam. Na twee achtereenvolgende edities, breidt het thema van dit jaar ‘A New Definition of Growth' de grenzen van groei en impact verder uit.

Events30.05.2024

Een nieuwe editie van het Sprints & Sneakers Festival

A New Definition of Growth
​Het Amsterdamse Winterparadijs biedt toch nog een wintergevoel

Sneeuwballen gooien die niet nat en koud zijn, van een ‘piste’ af met een band, zonder dat je bang hoeft te zijn in een ravijn te vallen en een heleboel sfeervolle stalletjes met warme chocomel met rum, ook al is opw...

Nieuws30.12.2023

​Het Amsterdamse Winterparadijs biedt toch nog een wintergevoel

​5 leuke dingen om als Nederlander in Amsterdam te doen

Op vakantie stappen we allemaal in de hop on hop off-bus om zoveel mogelijk van een stad te zien in een zo kort mogelijke tijd. Maar hoe vaak ga je nu echt op ontdekkingstocht in onze eigen steden? We bespreken 5 leuke d...

Lifestyle13.12.2023

​5 leuke dingen om als Nederlander in Amsterdam te doen

De leukste winterse tips om nog dit jaar met vrienden te doen

De winter is een heerlijk seizoen om lekker plezier te gaan beleven met vrienden. Hier zijn vijf tips van activiteiten en evenementen die plaatsvinden in de winterperiode. Dus trek lekker warme kleding aan en ga erop uit...

Events04.12.2023

De leukste winterse tips om nog dit jaar met vrienden te doen

​Wel of niet kopen? Zo zit het nu met fatbikes in Nederland

Fatbikes zijn heel geweldig, maar niet altijd even geliefd. Het zijn toch een beetje de bad boys van de fietsen geworden en dat is niet alleen omdat ze er wat stoerder uitzien dan de rest. Ze zijn in veel gevallen in sta...

Gadgets03.11.2023

​Wel of niet kopen? Zo zit het nu met fatbikes in Nederland

​Spotify opent Spotify Huis waar ADE-gangers kunnen ontspannen

We schreven vorige week al dat veel bedrijven iets met ADE doen, maar een bedrijf waar we dat sowieso van verwachtten is natuurlijk Spotify. De muziekstreamingdienst komt echter niet met een dj-set tot in de late uurtjes...

Entertainment17.10.2023

​Spotify opent Spotify Huis waar ADE-gangers kunnen ontspannen

5 x waarom bedrijven zich allemaal storten op ADE

Volgende week is het zover: dan start het Amsterdam Dance Event. Van woensdag 18 oktober tot zondag 22 oktober moet je eraan geloven: talloze stories met mensen die uit hun dak gaan op grote feesten, kleine feesten, midd...

Events11.10.2023

5 x waarom bedrijven zich allemaal storten op ADE

Coldplay zet nieuwe mobiele app in tijdens wereldtour

Coldplay maakt sinds de start van hun ‘Music of the Spheres World Tour’ in maart van dit jaar gebruik van een speciale, mobiele app. Ook in Nederland wordt de app ingezet voor hun vier concerten op 15, 16, 18 en 19 j...

Mobile12.07.2023

Coldplay zet nieuwe mobiele app in tijdens wereldtour

Verder lezen over Design

Eerste hulp bij het inrichten van een horecakeuken: 3 tips! 

De horeca is sinds het einde van de pandemie weer enorm gegroeid. Het aantal restaurants in Nederland is flink toegenomen. Geen wonder dat ook de vraag naar horeca apparatuur flink is gestegen.

Lifestyle19.06.2024

Eerste hulp bij het inrichten van een horecakeuken: 3 tips! 

Netflix past zijn homescherm aan: dit wordt er anders

Niet schrikken als je homescherm van Netflix er anders uitziet: het lijkt namelijk afscheid te willen nemen van zijn rechthoekige tegels.

Entertainment07.06.2024

Netflix past zijn homescherm aan: dit wordt er anders

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

In de oude vertrekhal van het Parijse vliegveld Le Bourget, tegenwoordig een imposant lucht- en ruimtevaartmuseum, staan drie DS-modellen onder een doek te wachten op de onthulling. Drie bijzondere modellen, vernoemd naar een ware Franse held, schrijver, vliegenier en avonturier: Antoine de Saint-Exupéry.

Automotive21.05.2024

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

Neem je fantasie mee op avontuurlijke reizen
Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Apple heeft vandaag, zoals verwacht, zijn nieuwe iPads gepresenteerd. De iPad Pro (met M4-chip) is een krachtig nieuw model verkrijgbaar in zilver en spacezwart, en die komt in 2 formaten: een lekker ruim 13‑inch model of het wat meer handzame 11‑inch model.

Gadgets07.05.2024

Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Nieuwe Pro's & Air's
Stap voor stap: hoe kies je de beste tuinmeubelen?

Om de uitstraling van je huis en in het bijzonder die van je tuin te verbeteren, zal je moeten investeren in functionele en stijlvolle tuinmeubels.

Lifestyle06.05.2024

Stap voor stap: hoe kies je de beste tuinmeubelen?

Alfa Romeo Milano, de lat ligt heel hoog

De Alfa Romeo Milano is geen toeval. Het Italiaanse merk wil net als alle neven en nichten een footprint hebben in het grootste segment van de Europese markt, een Alfa Romeo in een compacte vorm.

Automotive17.04.2024

Alfa Romeo Milano, de lat ligt heel hoog

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

Motorola kondigde vandaag 3 nieuwe toestellen aan uit het premium assortiment: de motorola edge 50 ultra, motorola edge 50 pro en motorola edge 50 fusion.

Mobile16.04.2024

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

aangedreven door moto AI
3 tips als je een nieuwe vloer gaat uitzoeken

Het kiezen van een nieuwe vloer voor je huis kan een spannende maar ook uitdagende taak zijn. Met zoveel verschillende opties beschikbaar, kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. Hier zijn drie handige tips o...

Lifestyle09.04.2024

3 tips als je een nieuwe vloer gaat uitzoeken