Media20.05.2006

Barcamp: impulsieve database


114812658920052006015-1.jpg
114812658920052006015-1.jpg

De tweede presentatie, gehouden door Avi Bryant, gaat over DabbleDB, een database speciaal gericht op mensen en bedrijven die hun rudimentaire gegevens nog steeds in spreadsheets bijhouden omdat ze databases niet begrijpen of ze te statisch vinden waardoor ze niet meer praktisch zijn.

Het begint heel eenvoudig met het invullen van een naam voor je nieuwe database. Vervolgens hoef je geen datamodel te maken van tevoren, zoals dat bij normale databases wel de bedoeling is, maar begin je gewoon met gegevens toevoegen. Heb je een lijst met namen, dan maak je een veld ‘naam’ aan en zet je erin wat je wil. Je hoeft je niet druk te maken over datatypes, dat wordt automatisch afgehandeld.

Wil je vervolgens e-mail adressen aan die personen toevoegen, dan maak je daar een veldje voor bij. Het idee is het zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Er zit geen SQL ondersteuning in, je kan geen queries definiëren. Niets is verplicht en alles kan. Er zit ook bijvoorbeeld geen kalendertje in om een datum aan te wijzen om in te vullen; je typt gewoon ’today’ of ‘yesterday – next wednesday’ en dat wordt automatisch omgezet naar echte data. Kortom een erg indrukkend pakketje dan uitblinkt door eenvoud.