Lifestyle03.01.2021

Dit worden de trends op het gebied van eten en drinken in 2021


Waar het op de laatste dag van het jaar traditie is om terug te kijken, kijk je op de eerste dag van het nieuwe jaar natuurlijk vooruit. Net als op 1 januari 2020 heb ik een lijstje gemaakt met mijn verwachtingen van de trends op het gebied van eten en drinken voor 2021. Gaan seltzers doorbreken? Krijg je een favoriete Afrikaanse cuisine? En wordt lunchen belangrijker dan dineren?

Aangezien onze zuiderburen al meermaals door hebben laten schemeren dat de horeca daar pas op zijn vroegst in maart weer open mag, is er een redelijke kans dat wij daar hier ook rekening mee moeten houden. Dat heeft natuurlijk invloed op de trends voor komend jaar, dus daar is in deze lijst rekening mee gehouden.

Paddenstoelen

Door alle trends op het gebied van eetpatronen kan het bijna niet anders dan dat we paddenstoelen heruitvinden. In Nederland worden inmiddels allerlei soorten in- en uitheemse soorten geteeld. Zo zijn er in Limburg verschillende telers die met allerlei paddenstoelen in de weer zijn, zoals de Koningsoesterzwam. Aangezien we meer tijd thuis besteden, gaat er ook meer met paddenstoelen thuis gekookt worden.

Hard seltzers breken door

Onder aanvoering van Stëlz werden in 2020 de hard seltzers in Nederland geïntroduceerd. Aangezien we een voorjaar en zomer beleefden zonder festivals en een weinig uitbundig terrasseizoen werd 2020 nog niet het jaar van de hard seltzer. Het kan niet anders dat 2021 dat wel gaat zijn.

Authentieke specerijen

Als de restaurants dit jaar net zolang dicht zijn als vorig jaar (god verhoede), dan gaat het thuis koken nóg experimenteler en meer gastronomisch worden. Dan zijn authentieke specerijen een noodzaak om bijvoorbeeld chutneys, sauzen en kruidenmengsel precies de juiste smaak te krijgen. Dit jaar ga je dus vaker een toko binnenlopen.

Lunchen > dineren

Er was ooit een tijd dat de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag was in ons land. In veel Europese landen is dat nog altijd het geval, maar in ons land is dit enigszins verwaterd. Mede door de lockdown en het thuis werken wint uitgebreider lunchen aan terrein. Zeker met het oog op restaurants die weer opengaan, is het onze verwachten maar ook die van TheFork dat de lunch in 2021 een steeds belangrijker eetmoment wordt.

Dranken uit eigen land

Waar men vorig jaar dacht dat jenever dé drank van 2020 ging worden, ging rum er met die titel vandoor. Dit jaar is het lastig om aan te wijzen welke drank er dit jaar uit gaat springen. Grote kans is dat jenever het dit jaar wederom niet wordt, maar wat dan wel? Ik heb sterk het idee dat men het eigen land nóg wat beter leert kennen en daar horen de dranken van eigen bodem bij. Niet per se de typische Nederlandse zoals bier en gin, maar bijvoorbeeld Amsterdamse rum, whisky uit Noord-Brabant of limoncello uit Groningen.

Comfort Food

Een van de andere trends gaat zijn dat men naast de wat exclusievere lunches of diners thuis terug gaat grijpen op comfort food. Dat heeft natuurlijk alles met de pandemie te maken en dat in tijden van crisis voedsel waar je een fijn gevoel van krijgt altijd meer wordt gegeten. Voor sommigen kan dit natuurlijk allerlei super gezond eten zijn, voor de meerderheid komt het vooral neer op een mix van comfort en enigszins gezond.

Meer aandacht voor koffie

Uit een recent onderzoek bleek al dat we meer geld zijn gaan spenderen aan ons bakkie koffie thuis. In 2021 zet dat door: nieuwe apparaten worden aangeschaft, nieuwe zetmethodes uitgeprobeerd en thuis een specialty coffee maken wordt bijna een must. Daardoor gaan mensen ontdekken dat er in Nederland veel koffiebranderijen zijn met allemaal hun eigen specialiteiten qua koffiebonen.

Kleine voorspellingen

Aangezien er een kans is dat restaurants nog eventjes gesloten zijn in ons land, gaan voor het eerst ghost kitchens opduiken: plekken die alleen bestaan om bezorgmaaltijden te maken. Daarnaast gaan we van de Mediterraanse en Midden-Oosterse keuken komend jaar die van West-Afrika ontdekken. En nadat CBD enigszins ingeburgerd is, maken we dit jaar kennis met de opvolger: copaiba.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Food

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van...

Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model
HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

HelloFresh is een populaire maaltijd bezorgservice, vooral bij werkende millennials. Elke week een doos met een aantal kant en klare ingrediënten en de bijbehorende recepten. Kruiden, zoals zout en peper, moet je zelf t...

Nieuws19.09.2023

HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

Iets meer dan twee jaar geleden besloot Volkswagen dat het tijd was om de bedrijfskantine van het bedrijf te ontdoen van vlees. Een van de populairste lunchsnacks wat nota bene de Volkswagen Curryworst. Inderdaad, een wu...

Nieuws31.08.2023

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

Sta je graag in de keuken en kun je ook nog eens goed koken? Dan droom je er misschien van om een eigen restaurant te beginnen. Een spannende onderneming, zeker als je nog niet eerder voor jezelf gewerkt hebt. Voordat je...

DC Business03.07.2023

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

​Het is BBQ-tijd: drie tips voor goed vlees

Barbecueën kan heel goed vegetarisch, maar traditioneel gezien wordt deze vorm van koken gezien als het summum voor vleeseters. Kijk bijvoorbeeld maar naar een Netflix-serie als Barbecue Showdown. Maar wat die koks als...

Lifestyle28.06.2023

​Het is BBQ-tijd: drie tips voor goed vlees

The GlenDronach, Schotse whisky met Spaanse roots

Als liefhebber van whisky, en dan bedoel ik wel het échte goede ‘spul’, is Schotland natuurlijk dé place to be. Welnu, onlangs was ik op bezoek bij The GlenDronach. Een kleine distilleerderij in de East-Highlands,...

Nieuws20.06.2023

The GlenDronach, Schotse whisky met Spaanse roots