7 rare trucs om foto's van eten er perfect uit te laten zien

7 rare trucs om foto's van eten er perfect uit te laten zien

Vorig artikel Volgend artikel

Eigenlijk hoor je altijd dat je nooit je helden moet ontmoeten en nooit moet willen weten hoe een slager worst maakt. Ooit was het tv-programma Goochelaars Ontmaskerd jarenlang een wereldwijd kijkcijferkanon omdat we toch stiekem allemaal nieuwsgierig aangelegd zijn. Vandaar dat we eens een kijkje in de keuken nemen bij de voedselfotografie, want daar worden echt bizarre trucs gebruikt om eten er perfect uit te laten zien.

Check gerust Eatly op Instagram om te zien hoe wij het aanvliegen op het gebied van eten fotograferen, ons idee is dat we het vooral rechttoe rechtaan doen zonder opsmuk. Genoeg daarover, terug naar de manieren hoe fotografen voedsel prepareren om het er zo perfect mogelijk uit te laten zien. Ze schuwen niets in de jacht op de perfecte #foodporn. Schrik dus niet van het gebruik van motorolie of lijm.

Zeven bizarre trucs voor perfectie

#1 Afwasmiddel = bierkraag

Misschien moet nog even vermeld worden dat al het eten en in dit geval drinken er niet meer eet- of drinkbaar van wordt. Het mooiste aan een biertje is als het goed getapt is met een prachtige schuimkraag. Roept er al iemand twee vingers? De truc die gebruikt wordt om de perfecte schuimkraag te krijgen is vóórdat het biertje wordt ingeschonken eerst even een scheutje afwasmiddel in het glas. Dan schuimt alles beter (blegh!).

#2 Motorolie = ahornsiroop

Het kost altijd tijd om je eten perfect op de foto te krijgen. Bij pannenkoeken is natuurlijk de ahornsiroop of stroop die je eroverheen laat lopen onmisbaar op de foto. Aangezien een goede pannenkoek dit normaal heerlijk opzuigt, is het niet ideaal voor een foto. Daarom gebruiken professionals vaak motorolie omdat die niet wordt geabsorbeerd.

#3 Olie = natuurlijke glans

Na de vorige trucs is het goed om er een uit te lichten die het voedsel (of drinken) niet to-taal verpest. Iedereen die ooit een gerecht met vlees op de foto heeft willen zetten weet dat hoe sneller je het op de foto zet, hoe beter. Dat komt namelijk doordat het vlees als het de perfecte temperatuur heeft er ook het beste uitziet in het juiste licht. Is het vlees iets afgekoeld, strijk het dan in met wat plantaardige olie en het krijgt de natuurlijke glans terug. Werkt heel goed bij een burger!

#4 Karton = fluffy pannenkoek

Er worden best wel wat trucs uitgehaald op pannenkoeken er op de foto perfect uit te laten zien. Naast het regelmatig gebruik van motorolie is een ander foefje een stuk onschuldiger. Om een goede stapel pannenkoeken zo fluffy mogelijk op de foto te krijgen wordt er gebruikgemaakt van kartonnen cirkels die tussen de lagen worden geduwd en die je op de foto niet ziet. Dat geeft de pannenkoeken wat extra ruimte waardoor ze er extra fluffy uit komen te zien.

#5 Hete natte doek = rookwalm warme drank

Nu de herfst er weer aan zit te komen, duiken foto’s met allerlei warme dranken vanzelf weer op. Alleen het overbrengen op een foto dat een drank warm is lastig. Vandaar dat op die foto’s vaak een walm van de desbetreffende drank af komt. Hoe je dat het makkelijkste voor elkaar krijgt? Maak een doek nat en doe die even in de magnetron en leg die onopvallend achter de drank en er stijgt een fantastische rookpluim op perfect voor de foto.

#6 Kip niet helemaal gaar = perfect voor foto

Als kip ook maar enigszins rauw is: nooit eten. Alleen voor foto’s zit dat toch anders. Als je kip bakt of in de oven doet en hij is niet helemaal gaar ziet hij er van de buitenkant beter uit, dan als hij volledig gegaard is. Want als kip helemaal gaar is dan krimpt hij van zichzelf. Kip die niet helemaal gaar is behoudt beter zijn robuuste vorm. Om hem een goede kleur te geven wordt er vaak een mengsel gemaakt van karamel, verf en jus. Sommigen durven zelfs met schoensmeer in de weer te gaan.

#7 Lijm = de perfecte melk voor ontbijtgranen

Als uitsmijter nog eentje die ook gebruikt wordt als je goede kaasslierten wil krijgen: lijm. Melk zorgt er eigenlijk gelijk voor dat ontbijtgranen er enorm zompig uitzien. Door lijm te gebruiken gaat die vlieger niet op. Alle ingrediënten blijven ‘drijven’ en zien er daarnaast nog eens piekfijn en super knapperig uit.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies