Voorspellingen Google 2014

Vorig artikel Volgend artikel

2013 was een veelbewogen jaar voor Google. De omzet steeg sterk. Het aandeel ging daardoor boven de 1000$. Diverse robotica bedrijven werden aangeschaft. YouTube comments integreerde met Google+. Android groeide sterk en introduceerde versie Kitkat. De introductie van diverse Nexus, Motorola en Google play edition apparaten. Google Glass was een veelbesproken innovatie in wearable tech. Te veel om op te noemen eigenlijk. Waardoor Google ook meteen het meestvermelde technologiebedrijf in de media was in 2013. Maar wat heeft de zoekgigant uit Mountain view voor 2014 voor ons in petto?

Voorspellingen Google 2014

Zoals gezegd is het bijna te veel om op te noemen wat er bij Google gebeurt en wat daarvan de mogelijkheden en gevolgen zijn. Maar uw nederige dienaar zal een dappere poging doen. Graag in de comments op- en aanmerkingen, toevoegingen en kanttekeningen plaatsen!

Search

Met alle ontwikkelingen van Google op het gebied van apparaten, besturingssystemen, robots, spraakherkenning, opslaan van beeld en geluid zou je bijna vergeten dat het geld uiteindelijk wordt verdiend door de kwaliteit van search. Zonder goede zoekresultaten geen reden om Google te bezoeken. Met hummingbird introduceerde Google een aanpassing aan het algoritme om zoekopdrachten in langere echte zinnen beter mogelijk en vindbaar te maken. Langere zoekopdrachten in de vorm van natuurlijke taal, zoals vragen, geven duidelijker de intentie weer van degene die zoekt. Ik verwacht dat in 2014 Google gebruikers dit ook steeds meer gaan toepassen en dat is iets waar SEO's rekening mee dienen te houden.

Ook met de ontwikkeling van semantisch zoeken probeert Google de zoekresultaten relevanter te maken voor gebruikers. Dit gebeurt door relaties tussen onderwerpen en gebruikers te herkennen. Deze ontwikkeling is al ingezet, maar zal in 2014 verder doorzetten. Google Authorship ranking is hier ook aan verbonden. SEO's moeten er dus rekening mee houden dat zij voor hun respectievelijke onderwerpen een autoriteit moeten zijn, of die worden of vinden. Google+ speelt hier ook een rol in en zal daarin alleen maar belangrijker worden.

Resultaten zullen daardoor ook nog weer verder gepersonaliseerd en relevanter worden op basis van je connecties, je locatie, je zoekgeschiedenis en het apparaat wat je op dat moment gebruikt. Je kunt in 2014 ook meer meldingen verwachten op basis van context die uit al je Google diensten wordt gehaald. 

Adverteren
Adwords is natuurlijk de hoofdmoot van de omzet voor Google, naast andere advertentie middelen zoals op video YouTube en ook display advertising, diensten als apps. Search is de reden waarom mensen Google bezoeken. Adword advertenties is waar Google daadwerkelijk mee verdient. Daar waar het zoeken relevanter wordt, zijn voor Adwords de mogelijkheden verbeterd door de adverteerder nog meer mogelijkheden te bieden wat betreft geautomatiseerd plaatsen van diverse soorten advertenties.

In 2013 werden Adwords campagnes in een keer naar voor zowel mobiel als desktop omgezet. Voorheen waren dat aparte campagnes. Verder was er een experiment waarbij een banner werd vertoond bovenaan de zoekpagina bij sommige zoekopdrachten. Verder werd Google+ geïntegreerd in advertenties waardoor het mogelijk was om sociale oplossingen in te zetten vanuit een advertentie.

2014 zal nog meer van dit soort mogelijkheden laten zien voor adverteerders om zoekresultaten en content beter met advertenties te kunnen koppelen en wat betreft beeld en functionaliteit aantrekkelijk te maken. Dit met het oog om niet alleen verkoopgerelateerde advertenties te verkopen, maar ook meer branding gerelateerde advertising binnen te krijgen.

Android
Android is hot en kan zo langzamerhand Barba Android genoemd worden. Smartphones, tablets en smartwatches draaien erop. In 2014 zal het geïntroduceerd worden in auto's van onder ander Audi, General Motors, Honda en Hyundai. Daarnaast wordt het ook gebruikt in tv's, camera's, fornuizen en andere domotica. Op de laatste CES worden er ook all-in-ones geïntroduceerd door Lenovo en Acer. Oftewel PC-achtige oplossingen. Iedere dag worden er zo'n anderhalf miljoen Android apparaten geactiveerd. 80% van de nieuwe smartphones die wordt verkocht is een Android. In aantallen een groot succes. En een platform wat betreft gebruikersaantallen voor de toekomst zeker van belang is.

handroid 

Belangrijkste kritiek is dat veel gebruikers hun Android smartphone en tablet niet zoveel zouden gebruiken om te surfen en spullen te kopen. Ze gebruiken het device vooral nog als telefoon en voor tekstberichtjes. Maar Google zal vooral blij zijn met het gigantische bereik wat ze hebben gecreëerd met Android voor hun diensten.

Via Motorola, Nexus apparaten en Google Play edition apparaten zullen ze hun nieuwste ontwikkelingen in apps verspreiden. Wat door Kitkat ook eenvoudiger gemaakt moet worden aangezien dat android devices met minder krachtige hardware ook goed moet laten werken. Dus ook bijvoorbeeld de smartwatches. Uiteraard kunnen we in 2014 een update verwachten naar Android Lollipop.

Cloud
Google biedt alles vanuit de cloud aan. Al je gegevens en data die je met Google deelt wordt daar opgeslagen en geanalyseerd. De documenten die je opslaat op Drive, de foto's van je smartphone die een back-up krijgen, je zoekopdrachten, de mails in gmail.

Deze wijze van opslag maakt het bijvoorbeeld mogelijk om je foto's doorzoekbaar te maken op termen als "lachen" of de naam van je kind, zonder dat je die foto's daar specifiek op hebt opgeslagen met een tekst.

Het biedt ook de mogelijkheid om je foto's en andere documenten te indexeren, en op te slaan in relevante locaties. Bij foto's en video is het zelfs mogelijk om automatisch de beste te selecteren en daar een presentatie van te maken.

Verder kunnen die documenten en foto's daardoor voor iedereen of enkele personen toegankelijk gemaakt worden. Doordat al je informatie in de cloud staat is die ook direct deelbaar en relevant te maken voor anderen.

In 2014 zullen die diensten verder uitgebreid en gepromoot worden. Ook in combinatie met onder andere Chromebooks.

Google+
Vooral bekend als het sociale netwerk van Google. Volgens velen niet succesvol genoeg. Maar Google+ is meer dan een sociaal netwerk. Het is het nieuwe Google, de sociale laag over alle andere Google diensten heen. Google+ is de sleutel die bepaalt met wie je waar welke dingen deelt. Of het nou gaat om je locatie, een foto die je hebt genomen, een document dat je deelt met een collega, een videogesprek via Hangouts of een chat die je hebt met je vrouw.

In 2014 zal Google+ nog meer geïntegreerd zijn en allerlei diensten in zich hebben die vanuit de cloud worden aangeboden. Google+ dient daarmee als platform voor nieuwe diensten. Zo worden de nieuwe foto opslag, archivering en bewerkings mogelijkheden aangeboden vanuit G+, niet vanuit Picasa.

vicauto 

Dus los van de sociale elementen wordt het netwerk steeds meer een relevante dienst. Daarnaast is Google+ een belangrijke bron van informatie voor Google wat betreft gebruik.

Google Hangouts zullen ook in 2014 veel meer aandacht krijgen en ook steeds normaler worden in het gebruik. Door Hangouts wordt videoconferencing iets wat vroeger alleen voor werk een reguliere sociale activiteit.

Google Apps
Stiekem is in de afgelopen jaren Google Apps een serieuze concurrent geworden van Microsoft Office. Op alle fronten dus niet alleen voor de consument maar ook voor de enterprise en alles daartussen. Door de combinatie van Apps (waarin o.a. opslag, mail, spreadsheet en documenten zitten, en nog veel meer) met Google+ en Chromebooks als hardware is er een aantrekkelijk, betaalbaar en schaalbaar systeem ontstaan waarmee organisaties hun werknemers van goed functionerende IT oplossingen kunnen voorzien.

Vooral overheden en universiteiten in de VS maken er gebruik van, maar in Nederland draaien bijvoorbeeld Ahold, de KLM en de Universiteit van Amsterdam er ook op. Mede met het succes van Chromebooks zullen steeds meer mensen en organisaties in 2014 realiseren dat Google daarmee een realistisch alternatief biedt voor Windows en Office.

YouTube, Chromecast en TV
YouTube is nog steeds een van de best bezochte domeinen van Google. Google wil in 2014 YouTube belangrijker maken voor branding advertisers. Want YouTube heeft dan wel de meeste views, de meeste omzet op video pre-rolls wordt gerealiseerd door AOL vanwege de domeinen die zij hebben zoals de Huffington Post.

Echter de Chromecast blijkt een dusdanig succes dat Google nog meer ontwikkelaars zal stimuleren om Chromecast te ondersteunen. De mogelijkheid om eenvoudig (video) webcontent naar je tv te streamen maakt Google hiermee misschien tot een geduchte TV concurrent in 2014.

Motorola
In 2013 introduceerde Motorola de Moto X en de Moto G. Geen supersmartphones, wel voor de prijs solide en goed functionerende toestellen die geschikt zijn voor iedereen. Onlangs verlaagde Motorola de prijs van de Motorola X naar 399$.

Motorola dient vooral om de visie van Google op devices uit te dragen. Ook is duidelijk dat Google vooral wil dat Android devices voor iedereen toegankelijk zijn en toch een premium experience hebben. Wat ook door Kitkat beter mogelijk wordt gemaakt. Daarmee wordt ook de concurrentie in toom gehouden die misschien probeert te veel toeslag op nieuwe toestellen te leggen.

Chromebook
Wat toegankelijkheid betreft bleek de Chromebook in de VS een schot in de roos. Het concept blijkt aan te slaan na de introductie in 2011. Hoewel er nog genoeg critici zijn blijken steeds meer mensen overstag te gaan voor de laptop die vooral via de Google cloud werkt.

In 2014 zal dit verder groeien en zullen steeds meer mensen de voordelen realiseren van een Chromebook om de dagelijkse zaken te regelen. Want met de komst van voorheen de netbook en daarna iPads en tablets blijkt dat wat experts vaak simpele apparaten vinden voor de gemiddelde persoon meer dan voldoende te bieden hebben.

Retail ervaring
In 2014 zal Google steeds meer eigen omgevingen of ervaringen in bestaande winkels neerzetten. Dit om consumenten ook in levende lijve kennis te laten maken met Google produkten. Dit omdat het daadwerkelijk zien en ervaren van produkten in een passende omgeving nou eenmaal een grote toegevoegde waarde heeft. Verwacht daarom in 2014 ook dat er Google Experiences naar je toe komen. Of we in de Nederlandse havens ook mysterieuze schepen kunnen verwachten is wel de vraag.

Robotica, Driverless Car, Google Glass, Singularity, Google Fiber, Project Loon
In 2014 zal Google Glass voor het publiek beschikbaar zijn. Of het wat gaat worden is nog onbekend, maar iedereen heeft het erover. Wat kun je ermee en loop je niet voor lul, is het niet een inbreuk op je privacy? Hoe dan ook mensen hebben het erover en willen de Glass ook dolgraag uitproberen. Of het ook een echt succes wordt valt te bezien, maar Google weet wel de PR maximaal te benutten.

Wat dat betreft zullen we in 2014 daar alleen maar meer van zien. We kunnen verwachten dat er ergens daadwerkelijk een driverless car toegepast gaat rijden als taxi. Meer nieuws over robots die pakketjes gaan bezorgen. Manieren om langer te leven door technologie, in de VS overal glasvezel aanleggen, internet in Afrika door middel van zeppelins. Allemaal zaken die tot de verbeelding spreken en publiciteit genereren.

googleloon

Zaken die ogenschijnlijk niets te maken hebben met de zoekmachine. Maar eigenlijk toch wel, omdat ze toegang tot informatie op een of andere wijze vergemakkelijken. En als mensen toegang hebben tot relevante informatie dan is iemand ook bereid om naast die informatie advertenties aan te bieden.

Nederland
Helaas zullen al deze ontwikkelingen niet direct in Nederland beschikbaar zijn. Veel wat in de VS in 2013 is geïntroduceerd is nog niet eens hier. Maar het komt er wel aan.
Googel haalt de helft van de omzet van buiten de VS. Het levert ze dus ook wat op om buiten de VS in zoveel mogelijk markten nieuwe produkten uit te zetten. Maar of wij alles ook op hetzelfde moment krijgen. Glass komt bijvoorbeeld sowieso pas later beschikbaar buiten de VS.

Kritiek
Bovenstaande zijn natuurlijk allemaal fantastische ontwikkelingen en beloven heel wat. Maar er zijn natuurlijk kanttekeningen. Buiten de VS heeft Google op zoekgebied bijna geen concurrentie. Daarom loopt er een onderzoek door de EU of Google haar positie niet misbruikt. En heeft de EU al gevraag om naar aanleiding daarvan aanpassingen te doen. Voor een deel heeft Google dat gedaan, maar niet naar tevredenheid van de EU. Binnen een paar weken moet Google daar weer een nieuw voorstel voor doen. Dit kan behoorlijke risico's opleveren voor Google in geldboetes.
Ook is er kritiek onder andere vanuit het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens dat niet duidelijk is wat Google allemaal doet met de gegevens die ze verzamelt en dat ze daar duidelijker over moeten zijn. Voor een zelfde beschuldiging heeft Google in Spanje al een boete gekregen.

En ook de ervaringen met Snowden en de NSA geven geen vertrouwen op in online bedrijven. Google als vlaggenschip in die industrie is dan ook de eerste die onder het vergrootglas ligt. Zijn al die gegevens in de cloud wel zo veilig bij hun? Is je privacy gegarandeerd?

Daarnaast kreeg Google negatieve aandacht doordat het gebruik maakte van constructies waarbij er zo min mogelijk belasting werd betaald in diverse landen. Iets waarmee ook niet de schoonheidsprijs werd gewonnen in de publieke opinie.

Verder is er al niet voor niets in de zoekmachine zelf als aanvullende suggestie "google is skynet" te vinden. Skynet is het bedrijf dat in de film Terminator denkende robots ontwikkelt die de mens moet dienen, maar uiteindelijk juist onderdrukt. Niet iedereen voelt zich even comfortabel bij de visie en plannen van de technologiereus. 

Concluderend
2014 gaat een heel interessant jaar worden voor Google. Zoeken zal verder verbeteren en de advertising mogelijkheden worden verder uitgebreid. Glass en andere ambitieuze projecten zullen het bedrijf in de aandacht houden. Om het interessant te maken zal ik een aantal daadwerkelijk super concrete voorspellingen doen waar jullie me op mogen aanspreken in 2015.

- Android tablets zullen wereldwijd meer verkocht worden dan iPads.
- Glass verkoopt meer dan 5 miljoen exemplaren in 2014.
- De omzet over 2014 stijgt met 20%.
- De marktwaarde van Google stijgt door de eerder genoemde ontwikkelingen boven die van Apple
- Een Afrikaans regime schiet een zeppelin van het Google Loon project uit de lucht
- Google kruipt door het oog van de naald wat betreft straffen van de EU

Andere voorspellingen? Toevoegingen, laat het weten in de comments!

Brendan Thesingh

Brendan heeft meer dan 10 jaar ervaring in het leiding geven aan online projecten en professionals. Van database tot multimedia extravaganza.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies