Technology24.04.2012

Google Drive officieel aangekondigd


Er zijn al verschillende berichten online verschenen over Google Drive. Het waren alemaal geruchten maar nu is het een feitIntroducing Google Drive… yes, really

google-drive-officieel-aangekondigd.jpg
google-drive-officieel-aangekondigd.jpg

Prijzen Google Drive

Iedere gebruiker van Google Drive krijgt 5Gb tot z’n beschikking. Deze opslag is uit te breiden met 25Gb voor 2,49 dollar per maand, 100Gb voor 5 dollar en 1 Tb voor 49,99 dollar. Deze prijzen zijn zeker competitief te noemen als we ze vergelijken met bijvoorbeeld Dropbox. Het betalen voor Google Drive zorgt er ook voor dat Gmail ook meer opslagruimte krijgt.

Met de aankondiging van Google Drive verandert Google ook de prijsstructuur. Waar voorheen per jaar betaald werd, is dat nu maandelijks. Met de oude prijzen kostte 20Gb 5 dollar per jaar, met de nieuwe prijzen kost 25Gb 2,50 dollar per maand. Als je dit vergelijkt met de oude prijzen van Google is dit toch een forse toename van de prijs. 

storage.jpg
storage.jpg

Google Docs of Google Drive

Bestanden en mappen kunnen worden gedeeld met andere Google-gebruikers. Dit is een functionaliteit die we al kennen van Google Docs. Hierdoor is het mogelijk om met meerdere mensen aan documenten te werken. Waar het bij Google Docs enkel mogelijk was om een comment achter te laten bij een document, spreadsheet en een presentatie kan er nu met Google Drive ook een comment worden gegeven op een PDF, plaatje, video en andere bestanden.  

Bestanden die zijn ingescand of foto’s die zijn geüpload met Google Drive kunnen worden doorzocht met OCR. Dit maakt het mogelijk om een zoekopdracht als [Grand Canyon] te doen en dan als resultaat documenten over en foto’s van de Grand Canyon te zien. 

Vrijwel alle video formaten die worden geüpload naar Google Drive zijn gelijk online te bekijken. Het kan even duren alvorens de video afgespeeld kan worden omdat deze geconverteerd moet worden. Foto’s worden weergegeven in een album waarna een foto op volledig scherm kan worden bekeken.

Muziek welke wordt geüpload naar Google Drive kan niet direct worden afgespeeld. Hier is Google Music een beter alternatief voor. In de nabije toekomst kan het best zo zijn dat Google Music wordt geïntegreerd in Google Drive. Voor nu is Google Music officieel enkel beschikbaar voor gebruikers in de VS.   

Google Drive en advertenties

Hoewel Google vooral geld verdient met het laten zien van advertenties zijn er voor alsnog geen plannen om advertenties op basis van de bestanden te laten zien. Dit kan natuurlijk in de toekomst veranderen maar er wordt wel benadrukt dat bestanden niet zichtbaar zijn voor mensen. 

Bestanden synchronizeren met Google Drive

Google Drive zal op verschillende apparaten te gebruiken zijn. Momenteel is er een PC, Mac en Android client. De iOS-client komt binnenkort beschikbaar. Dit zal zeker te maken hebben met het goedkeuringsproces van de App Store. (bekijk wel al de schermafbeeldingen van Google Drive op de iPad)

GoogleDriveAndroid

Net als bij bijvoorbeeld Dropbox, wordt er een aparte map aangemaakt waarin de bestanden die gesynct moeten worden met Google Drive geplaatst moeten worden. 

google-drive.jpg
google-drive.jpg

Google Drive en Google+

Meteen vanaf het begin is het mogelijk om afbeeldingen die zijn opgeslagen in Google Drive te delen via Google+. Dit lijkt ons slechts het begin van de integratie tussen beide. Google+ zou namelijk de sociale laag over alle Google diensten moeten worden. We zijn dan ook benieuwd naar de komende weken/maanden. 

sharefromgoogledrive.jpg
sharefromgoogledrive.jpg

Chrome Extensies voor Google Drive

In de Chrome webstore zijn al verschillende extensies opgedoken in de category “Drive” die door Google is aangemaakt. Wanneer een extensie wordt geïnstalleerd, wordt deze toegevoegd aan het menu “openen met”. Op deze manier kun je vanuit Google Drive een afbeelding bijvoorbeeld gelijk openen in een image editor. 

chromewebstoredrive.jpg
chromewebstoredrive.jpg

Bestand openen met…

editpixlr.jpg
editpixlr.jpg

Google Drive SDK

Voor ontwikkelaars is er gelijk een SDK beschikbaar die het mogelijk maakt op een applicatie te schrijven die gebruikt maakt van de API die Google voor Drive beschikbaar stelt. Meer informatie kan hier worden gevonden. 

DriveSDK 

Om gebruik te maken van Google Drive, bezoek je de volgende pagina: https://drive.google.com. Dit werkt niet gelijk voor iedereen maar probeer het nog een aantal malen.

final-final-ogb-blog-post-screenshot.jpg
final-final-ogb-blog-post-screenshot.jpg

Om een goed idee te krijgen van de mogelijkheden zijn er al enkele videos online gezet:

Go Google: Google Drive

Exploring Google Drive

Introducing the Google Drive SDK 

Helaas is bij de aankondiging van Google Drive de iOS-app nog niet klaar. Read Write Web heeft enkele schermafbeeldingen ontvangen van Google. 

rww-gdrive-ipad1.jpg
rww-gdrive-ipad1.jpg
rww-gdrive-ipad2.jpg
rww-gdrive-ipad2.jpg
rww-gdrive-ipad3.jpg
rww-gdrive-ipad3.jpg
rww-gdrive-ipad4.jpg
rww-gdrive-ipad4.jpg
rww-gdrive-ipad5.jpg
rww-gdrive-ipad5.jpg
rww-gdrive-ipad6.jpg
rww-gdrive-ipad6.jpg

Verder lezen over Google

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google Cloud heeft vandaag, tijdens het Google Cloud Next event in Las Vegas, nieuwe innovaties en verbeteringen aangekondigd voor Google Workspace.

Video10.04.2024

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

De zoekmachine van Google wordt binnenkort waarschijnlijk betaald. Niet voor iedereen: de versie zoals we die nu kennen blijft wat het is. Er wordt echter AI aan toegevoegd en dat zal waarschijnlijk geld kosten. Het nieu...

Search04.04.2024

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google heeft een core update aangekondigd en dat betekent dat er wat staat te veranderen voor vele pagina’s op het internet. De belangrijkste verandering zit hem vooral in het opsporen van pagina’s die niet waardevol...

Search07.03.2024

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google komt met koddige schrikkeljaar-Doodle

Google heeft speciaal in het kader van Schrikkeldag een speciale Doodle uitgebracht die in het teken staat van die gekke 29 februari die we af en toe krijgen. Het is een vrolijke kikker die even de 29 laat gelden en verv...

Coffee corner29.02.2024

Google komt met koddige schrikkeljaar-Doodle

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

Inloggen op je Google-account ziet er al jaren hetzelfde uit, maar dat is nu veranderd. Google heeft het lang geteaset en plaatste er zelfs een waarschuwingsmelding over wanneer je de laatste tijd wilde inloggen. Echter...

Online22.02.2024

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

Fitbit was ooit het toonbeeld van wearables, sportiviteit en de ‘smartphone’ voor om de pols, maar inmiddels begint het die status steeds meer te verliezen. Zeker met kapers op de kust als Amazfit, ziet het er twijfe...

Gadgets31.01.2024

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

De meest voorkomende reparaties aan een Google Pixel (en hoe je ze kunt voorkomen)

Google is relatief laat in de markt van de mobiele telefoons gestapt, maar heeft door zijn sterke marktpositie relatief weinig moeite gehad om binnen dit segment met een nieuw merk voet aan de grond te krijgen. Onder de...

Mobile29.01.2024

De meest voorkomende reparaties aan een Google Pixel (en hoe je ze kunt voorkomen)

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Heb je enig idee welke website er wereldwijd het meest wordt bezocht? Geen apps, maar website: dat is Google, dat had je vast al verwacht. Maar dat is niet de website waarop mensen de meeste tijd besteden. Het is geen Fa...

Online19.01.2024

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd