Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Splatoon 2 is een herhalingsoefening voor Nintendo. Waar het eerste deel al heel goed was, werd het helaas uitgebracht op de Wii U, een console die bijna niemand had. Daardoor werd de extreem kindvriendelijke shooter nooit het succes dat het had moeten zijn.
Dat is onterecht, want Splatoon (dit geldt voor zowel het eerste deel als dit vervolg) heeft een leuk gegeven, een structuur die je zowel on- als offline bezighoudt en bovenal een hele interessante kijk op het idee van een multiplayer shooter. Het is even wennen voordat je de aparte besturing in de smiezen hebt (de ‘officiële’ manier laat je verticaal kijken door je controller of Switch te bewegen, in plaats van het rechterpookje) maar dan is het lekker schieten.
Voor wie het niet kent: in de kleurrijke wereld van Splatoon speel je als mens die ook in een inktvis kan veranderen. Dat is relevant omdat je in deze arena-shooter niet per se wint door de tegenstanders neer te schieten, maar door de arena zelf te verven met je inktpistolen. Hoewel je met een paar goed gemikte klodders de tegenstander tijdelijk uit de running haalt gaat het vooral om het inkleuren van het territorium waar je in vecht. Wie aan het einde van de ronde het grootste percentage in zijn eigen kleur heeft geverfd, wint.
Lopen om te kunnen zwemmen
Maar waarom ook alweer de inktvissen? Je kunt met een druk op de knop veranderen in inktvisvorm en daarin kun je heel snel door je eigen kleur verf zwemmen. Zo ben je als je vanaf je basis opnieuw het gevecht in moet nooit lang onderweg, zo lang je team maar een gekleurd pad heeft achtergelaten. Dat maakt het veroveren van territorium in de multiplayer-gevechten des te belangrijker.
Briljant gegeven, dat je goed wordt aangeleerd in de 25 levels die je in je eentje kunt spelen. Die zijn verdeeld over een vijftal werelden waarin je kennismaakt met de verschillende wapens zoals de terugkerende verfroller, de splattershot en charger. Elke wereld heeft een leuke eindbaas en leert je steeds beter hoe je met de omgevingen kunt en moet omgaan om daarna succes te kunnen hebben in de multiplayer.
Zalm en koptelefoons
Wel nieuw voor Splatoon-veteranen is Salmon Run, een soort Horde mode waarin je met tot vier verschillende spelers samen speelt om hordes – je raadt het nooit- zalm te verslaan en zo eitjes te verzamelen die je weer kunt verkopen voor uitrusting en wapens.
Die uitrusting speelt een belangrijke rol. In de hub van Splatoon 2 waar je kiest wat je gaat doen wemelt het van de winkels die wapens en kleding verkopen. Die kleding geeft je bepaalde eigenschappen, naast dat het er gewoon cool uitziet. Je cool-factor is sowieso belangrijk, want in sommige winkels kom je er in eerste instantie niet in omdat je niet genoeg stijl hebt.
Het geeft een extra reden om te blijven spelen, want de voorraad kleding wordt periodiek ook veranderd. In die hub valt ook weer op hoe leuk de Nederlandse vertaling van Nintendo is. Uitspraken als “neem me niet in de paling” lieten me keihard lachen en alles bij elkaar is het gewoon een charmant spel.
Online pret (soms)
De basis van de online modus is Turf War, waarin je dus teritorium moet winnen door te verven. Dat is echter niet het enige dat je kunt spelen. Je kunt relaxt doen of in ranked mode, waar spelers er echt voor gaan. Daar moet je dan ook gebruik gaan maken van je super-aanvallen zoals de spetterraketten of je superlanding om te kunnen winnen. Teamplay wordt daar heel belangrijk en daar komt het zwakke punt van Splatoon 2 naar boven: de achterstand van Nintendo in online mogelijkheden.
Met elkaar kunnen praten in een team is iets dat in 2017 gewend bent van een online shooter. Welke gek dan bedacht heeft dat het een goed idee is om een app te maken voor je telefoon die je via een hele kabelwirwar aan een headset moet koppelen om zowel je teamgenoten als de game te kunnen horen weet ik ook niet. Een ding weet ik wel: het werkt niet. De app springt er steeds uit als er ook maar iets gebeurt met je telefoon (een notificatie is genoeg) dus het levert alleen maar frustratie op.
Hoe dan?
Dat is niet alles. Als je met vrienden probeert te spelen betekent het niet dat je in hetzelfde team wordt gezet als je gaat spelen, of je nu Ranked speelt of niet. Dat is – sorry – waanzin. Net zoals het nergens op slaat dat als je eenmaal aan een match begonnen bent, je niet meer terug kunt zonder terug naar het Switch-menu te gaan. Het lijkt wel alsof Nintendo niet wil dat je plezier hebt met je vrienden in een verder fantastische online shooter.
Misschien worden de omstandigheden online nog verbeterd terwijl Nintendo de online service van de Switch verder uitwerkt. Laten we het hopen, want het is wel een smet op een verder verdomd vermakelijke game. Het is vooral zo frustrerend omdat ze verder zo veel goede ideeën hebben om de online community te vermaken zoals de terugkerende Splatfests en de Miiverse-achtige mogelijkheden tot creativiteit. Als ze nou nog dat laatste stukje ook zouden doen…
[Afbeeldingen © Nintendo]
Verder lezen over Game
Gaming14.12.2024
5 redenen om Indiana Jones and the Great Circle te spelen
Gaming13.12.2024
Game Awards 2024: de beste aankondigingen en winnaars
Gaming12.12.2024
Hier kijk je vannacht de Game Awards 2024
Gaming10.12.2024
Dit komt er in 2025 naar PlayStation + PlayStation Wrapped
Gaming06.12.2024
Bizar verhaal: Xbox Series S redt leven van gamer
Gaming28.11.2024
Puzzelpret: Professor Layton is terug in een ‘nieuwe wereld’
Gaming27.11.2024
De toekomst van gaming ligt in je handen en dit is waarom
Gaming23.11.2024
Zo zorg je dat je kind geen geld uitgeeft in games
Verder lezen over Nintendo
Gaming28.11.2024
Puzzelpret: Professor Layton is terug in een ‘nieuwe wereld’
Gaming06.11.2024
Nintendo Switch 2 wordt backwards compatible voor Switch-spellen
Gaming31.10.2024
Nintendo lanceert zijn eigen Spotify met Nintendo Music
Gadgets09.10.2024
Nintendo onthult een nieuw product waar we nooit aan hadden gedacht
Gaming05.09.2024
Nintendo kan inpakken: AI kan de volgende Mario-game maken
Entertainment22.08.2024
Het Nintendo Museum opent binnenkort in Kyoto, Japan
op 2 oktober om precies te zijnGaming08.08.2024
Luigi’s Mansion 2 HD review: we zijn verwend met nummer 3
Gaming05.08.2024
Nieuwe trailer van The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom is een roadtrip
Verder lezen over Review
Gaming12.11.2024
Mario Party Jamboree review: met Mario is het altijd een feestje
Gaming06.11.2024
Netflix Games Review: Word Trails is onze nieuwe verslaving
Gadgets30.10.2024
Lenovo Yoga Pro 9i Gen 9 review: goede ‘designer’-laptop
Gaming24.10.2024
Netflix Games review: The Case of the Golden Idol doet je goed
Gaming18.10.2024
Netflix Games Review – Battleship leert je op speelse wijze Zeeslag
Gaming15.10.2024
Just Dance 2025 review: de botsauto’s op de kermis zijn er niks bij
Gaming14.10.2024
Astro Bot review: retro genieten op een futuristische manier
Automotive06.10.2024