Gaming11.12.2018

My Hero One’s Justice: mooi, simpel maar verwarrend


PS4 review

Als je ooit van de Manga of Anime My Hero Academia hebt gehoord heb je al een voorsprong op mij als degene die deze game heeft bekeken. De Anime gaat al het vierde seizoen in sinds het in 2014 voor het eerst op tv kwam en als My Hero’s One Justice één ding heeft bereikt dan is het dat ik wel even ga kijken of ik die serie niet ergens kan gaan checken.

In de serie heeft zo’n 80 procent van de mensen op de wereld een zogenaamde quirk, oftewel een speciale gave. Izuku Midoriya is een jongetje dat ook graag een held wil zijn, ondanks het feit dat hij geen quirk heeft en daarom zelfs gepest wordt. Als hij toch probeert zijn vriend te redden krijgt hij van All Might, de grootste held ter wereld, diens ‘One For All’ quirk. Terwijl Izuku en zijn vrienden op de U.A. High School trainen om de nieuwe generatie superhelden te worden krijgen ze het aan de stok met de League of Villains die door All Might’s nemesis All For One wordt gerund.

Systeembeheer

Die setup maakt het wel heel makkelijk om een vechtspel te maken, want de serie zit tjokkievol karakters met hun eigen speciale krachten en de game laat je die in 3D arena’s tegen elkaar vechten. Het systeem is relatief simpel: je hebt je standaardaanval, een worp, een blok en twee varianten van je quirk-aanval. Als je genoeg meter hebt opgebouwd kun je natuurlijk ook superaanvallen doen en hoewel je niet met drie karakters in de arena kunt spelen of wisselen (à la Marvel vs. Capcom) kun je wel tot twee hulpkarakters aanwijzen die kunnen inspringen met een extra aanval. Je kunt je quirk-aanvallen ook opladen door de knop langer in te houden, waardoor je wat slagen kunt weerstaan en toch door kunt rammen. Dat geeft een mooi steen-papier-schaar element aan de gevechten dus naast je positionering moet je ook nadenken over hoe je aanvalt.

De gevechten zijn lekker snel en op de PS4 liep alles als een trein. Je hoeft gelukkig ook niet al te lang te wachten voor een gevecht ingeladen is dus het knalt allemaal lekker door. De selectie aan vechters is heel redelijk (je begint met een twintigtal karakters) en opvallend is daarbij dat echt elk karakter een andere moveset heeft. Er zijn wel vechters van hetzelfde type (snel, zwaar, dat werk) maar hun quirks zijn allemaal heel anders en dat vereist dus ook een hoop experimentatie om uit te vogelen wat het beste werkt. Dat kun je doen in verschillende modes, hoewel die op één na allemaal erg op elkaar lijken. Je kunt lokaal of online tegen iemand anders spelen en als je tegen de CPU wilt oefenen kan dat in Arcade (zes matches) of Missions. Missions laat je op een soort speelbord kiezen tegen wie je wilt vechten, waarbij soms speciale omstandigheden gelden die het gevecht lastiger maken. Daarmee kun je dan cosmetische items verdienen die je weer online kunt gebruiken.

my-hero-ones-justice-02
my-hero-ones-justice-02

Tell me a story

De modus die echt anders is dan de rest is de story mode. Daarin krijg je niet alleen een hele goede tutorial in hoe je de game speelt, maar ook een heuse verhaallijn die verder gaat waar de Anime is opgehouden (althans dat heb ik begrepen want ik heb de Anime dus nog niet gezien) maar daarbij moet meteen gezegd worden dat het bijna onbegrijpelijk is voor iemand die de serie niet kent. Gelukkig worden de eerste paar minuten wel gebruikt om de algemene schets van de wereld neer te zetten, maar daarna ga je direct met tientallen karakters en hun onderlinge verhoudingen verder. Dat werd al vrij snel ondoorgrondelijk en buiten de algemene ‘All Might en de rest tegen All For One en zijn slechterikken’ storyline ging er veel langs me heen.

Da’s jammer, want het klinkt dus best interessant. Het ziet er ook allemaal prachtig uit, want zowel de gevechten als de cutscenes tussendoor zijn van een grote kwaliteit en zijn niet meer echt van een Anime te onderscheiden. Ik vond de game in dat opzicht mooier dan de laatste paar Naruto games die ik gespeeld heb. De voice-overs zijn heerlijk overdreven en – zoals wel meer bij dit soort games – gewoon in het Japans met ondertitels. Is allemaal prima te lezen, behalve als er iets verteld wordt dat het verhaal verder stuwt terwijl je aan het vechten bent. Als ik moet kiezen tussen klop krijgen en het verhaal lezen zal ik zelden voor het eerste kiezen en zo mis je dan ook nog wat. En het was al zo ingewikkeld. Dat gezegd hebbende is de Story Mode wel cool, met manga-panels en verschillende paden die de karakters buiten het ‘grote’ verhaal om volgen. Fans zullen het fantastisch vinden en wie weet kom ik er na het bingen van de serie ook nog op terug.

Snel gedaan

Zoals het nu staat is One’s Justice echter een beetje aan de lege kant. De Story Mode houdt je misschien een paar avonden bezig en dan kun je weinig anders dan online gaan om – in mijn geval – heel hard slaag te krijgen van mensen die deze game heel serieus nemen. Het was opvallend hoe weinig ik mensen van mijn eigen rank (want er is wel een ranking) tegenkwam. Of dat nu ligt aan de niche-appeal van de game of het feit dat als mensen dit gaan spelen, ze er helemaal voor gaan, ik weet het niet. Het maakt het wel moeilijk om er in te komen, zeker als je niemand hebt om thuis tegen te spelen. Dat maakt het lastig om deze an sich heel vermakelijke game echt aan te raden voor mensen die graag online willen spelen en op zoek zijn naar iets leuks. Als je namelijk groot fan bent van de serie, dan heb je dit al lang en ben je alleen maar aan het lezen om te kijken hoeveel van de details ik verkeerd heb. Genoeg, gok ik, maar het verandert niets aan wat My Hero One’s Justice is: een schitterend mooie, energieke en leuke vechtgame die vermoedelijk nooit de kritieke massa aan spelers gaat krijgen om je op de lange termijn aan de gang te houden.

[Afbeeldingen © Bandai Namco]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Game

De lama van Fortnite is er nu als wannahave LEGO-set

LEGO Fortnite wordt uitgebreid met fysieke sets. Goed dat LEGO hierin investeert, want het waren wel heel veel grote bouwwerken de laatste tijd.

Gaming24.07.2024

De lama van Fortnite is er nu als wannahave LEGO-set

Nintendo biedt je straks een officiële Joy-Con-oplader

Het voelt een beetje als een ‘nu pas’, maar het is goed dat het er eindelijk is. Een oplader voor Joy-Cons die luistert naar de naam Two Way. 

Gaming18.07.2024

Nintendo biedt je straks een officiële Joy-Con-oplader

Microsofts nieuwe Xbox-controller is de kont van Deadpool

We dachten dat de popcornbak gek was, maar er is nu zelfs een Xbox-controller in de vorm van de kont van Deadpool. 

Gaming17.07.2024

Microsofts nieuwe Xbox-controller is de kont van Deadpool

E-bikemerk Cowboy stopt onder druk Amsterdam met zijn racespel voor de fiets

Hoe leuk het ook is om te racen, is dat op sommige plekken niet het beste idee. Cowboy heeft onder druk van de Gemeente Amsterdam besloten om te stoppen met zijn net geïntroduceerde racespel.

Gaming15.07.2024

E-bikemerk Cowboy stopt onder druk Amsterdam met zijn racespel voor de fiets

Xbox Game Pass wordt duurder én goedkoper tegelijk

Een duurder én een goedkoper abonnement voor Xbox Game Pass: je moet gaan kiezen.

Gaming10.07.2024

Xbox Game Pass wordt duurder én goedkoper tegelijk

E-bikemerk Cowboy laat je gamen op de fiets

In de app van je Cowboy-fiets is een nieuw gedeelte te vinden dat In-Ride Games heet en hierdoor kun je het al fietsend opnemen tegen anderen.

Gaming04.07.2024

E-bikemerk Cowboy laat je gamen op de fiets

Dit zijn de meest gespeelde Steam Deck-games van dit moment

Valve maakt dagelijks de meest gespeelde Steam-games bekend. Het is blijkbaar voor Valve geen geheim wat het meest gespeeld wordt.

Gaming28.06.2024

Dit zijn de meest gespeelde Steam Deck-games van dit moment

5 redenen om Luigi’s Mansion 2 HD te spelen

De game die eerder al op Wii U verscheen, en zelfs eerder nog op de 3DS, heeft nu een heel nieuw publiek om voor zich te winnen en dat zal hij zeker doen. 

Gaming27.06.2024

5 redenen om Luigi’s Mansion 2 HD te spelen

Verder lezen over PlayStation 4

​PlayStation 5 verkoopt minder goed dan PlayStation 4

Er zijn nu in totaal 20 miljoen PlayStation 5’s verkocht. Een indrukwekkend aantal, maar niet in vergelijking met andere gameconsoles. PlayStation 4 deed het op dit moment in zijn cyclus zelfs beter, wat aan de kant va...

Gaming04.06.2022

​PlayStation 5 verkoopt minder goed dan PlayStation 4

Xbox One wordt niet meer gemaakt, PlayStation 4 wel

Het is nog steeds niet makkelijk om een Xbox Series X of PlayStation 5 te bemachtigen, terwijl die consoles inmiddels al een jaar en twee maanden geleden zijn verschenen. Het chiptekort raakt ons allemaal. Toch maar voor...

Gaming13.01.2022

Xbox One wordt niet meer gemaakt, PlayStation 4 wel

Versla je tegenstanders met de nieuwe Revolution Pro Controller 3 voor PS4

Met de opkomst van esports is gaming de laatste jaren in sneltreinvaart een heel stuk competitiever geworden. Als fanatiek gamer of esporter wil jij natuurlijk altijd het beste uit je spel halen. En er zijn de nodige gad...

Gaming20.11.2019

Versla je tegenstanders met de nieuwe Revolution Pro Controller 3 voor PS4

MediEvil Remake: Daniel had beter in zijn graf kunnen blijven

Daniel Fortesque is een ridder. Hij werd echter geëerd om iets dat hij helemaal niet had gedaan. Toch was hij de uitverkorene om de MediEvil-franchise te runnen en dat deed hij met verve. Het is jammer dat hij in de Pla...

Gaming19.11.2019

MediEvil Remake: Daniel had beter in zijn graf kunnen blijven

​PlayStation 4 haalt nieuw verkooprecord

PlayStation 4 is een zwaar populaire console. Inmiddels heeft het apparaat weer een nieuw verkooprecord neergezet, want hij is nog vaker verkocht dan PlayStation en Wii. Het is daarmee de op één na bestverkochte gameco...

Gaming03.11.2019

​PlayStation 4 haalt nieuw verkooprecord

Sony maakt release van de Playstation 5 bekend

Sony heeft officieel aangekondigd dat hun volgende game console: de Playstation 5, uit zal komen rond de feestdagen in 2020. Dit is eerder dan veel van ons hadden verwacht. Daarnaast hebben ze ook enkele details gegeven...

Gaming09.10.2019

Sony maakt release van de Playstation 5 bekend

Je Ps4 games blijven speelbaar
Prijs van Playstation Now flink verlaagd

Sony heeft nieuwe exclusieve titels toegevoegd aan het abonnement voor cloud gaming, zoals Grand Theft Auto V en God of War (2018). De verlaagde abonnementsprijzen beginnen nu bij € 9,99 per maand. Flinke prijsdaling...

Gaming03.10.2019

Prijs van Playstation Now flink verlaagd

Het begint aantrekkelijk te worden
State of Play: Release date Last of Us 2 en andere aankondigingen

Gisteren vond er een State of Play plaats, een persconferentie livestream van Playstation waar ze enkele nieuwe dingen hebben aangekondigd. Dit is het grootste news op een rij voor degene die de stream heeft gemist. T...

Gaming25.09.2019

State of Play: Release date Last of Us 2 en andere aankondigingen

Het grootste nieuws van Playstation's livestream

Verder lezen over Review

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

De Huawei Watch Fit 3 is echter zeker geen kloon anders zouden ook alle smartphones klonen van elkaar zijn. Nee de Huawei Watch Fit 3 valt op door zijn gewicht en toch wel elegante looks die uiterst genuanceerd zijn uitgevoerd.

Gadgets01.06.2024

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Het is gebaseerd op een soort meme, een internetgrap, maar het blijkt toch een wel heel vermakelijk spelletje te zijn: Dumb Ways to Survive.

Gaming01.05.2024

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

Netflix komt met een extra uitgebreide versie van Dead Cells. Alsof de game niet al genoeg tijd opslokte. Maar met plezier hoor.

Gaming11.04.2024

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

Een van de beste vormen van reclame die je als ondernemer kunt hebben, zijn tevreden klanten die zich positief uitlaten over jouw diensten. Met de komst van digitale platformen als Google en Trustpilot, wordt het steeds...

Online09.04.2024

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Oordopjes zijn vaak erg gevoelig: je raakt ze makkelijk kwijt, je ziet op een gegeven moment de batterijduur flink achteruit hollen en de eartips beginnen op den duur steeds viezer te worden of zelfs stuk te gaan. Aan da...

Gadgets09.04.2024

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

We zeggen het maar meteen: Ripley is briljant. Misschien niet zo slim voor de opbouw van een review, maar als je iets van dit artikel meeneemt, dan moet dat het zijn. Ripley werd al een tijdje op Netflix gehyped, maar nu...

Entertainment05.04.2024

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Spiritfarer: je kunt door deze titel en de kop van dit artikel denken dat het gaat om een medewerker van een crematorium, maar dat ben je niet. Wel ben je iets wat daarop lijkt. In deze bijzondere game neem je namelijk d...

Gaming03.04.2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Maar je móet.
Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn

Er is iets poëtisch aan het neerknallen van zombies. Het voelt goed, het voelt niet slecht. Het lijkt soms de noodzaak te zijn. Bijvoorbeeld in de Netflix-game Into the Dead 2: Unleashed. Het is ouderwets knallen en dat...

Gaming27.03.2024

Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn