Je PS4 is in gevaar: malafide PSN-message kan je console crashen

Je PS4 is in gevaar: malafide PSN-message kan je console crashen

Sony: bescherm jezelf door message-instellingen aan te passen

Vorig artikel Volgend artikel

Je kunt je misschien wel herinneren dat er een tijdje terug een gevaarlijke video rondging die er voor zorgde dat iPhones crashten als ze 'm probeerden af te spelen, of het voorval waar een specifiek Indiaas teken er voor zorgde dat je iOS-apparaten zichzelf resetten. Irritant, maar niet echt gevaarlijk.

Iets vergelijkbaars, maar dan met potentieel ernstigere consequenties, is gaande met de PS4. Er gaat blijkbaar een gevaarlijk PSN-bericht rond dat er voor kan zorgen dat je Playstation helemaal uitflipt. Als je dus boodschappen krijgt op PSN van mensen die je niet kent, moet je die op dit moment vooral even niet bekijken. Helaas lijkt het er op dat zelfs de notificatie van het bericht al genoeg kan zijn om je PS4 tijdelijk buiten dienst te zetten.

Wat gebeurt er als ik het bericht krijg?

Als je toch zo'n bericht geopend hebt en je PS4 niet meer kan opstarten heb je maar twee mogelijkheden om het te fixen: het hele systeem terugzetten naar fabrieksinstellingen (zeg maar dag tegen je savefiles) of in het speciale opstartmenu een 'database rebuild' doen, die als je pech hebt heel lang kan duren.

Zou je in die positie zitten, doe dan het volgende: sluit de PS4 af, start 'm opnieuw op terwijl je de power-knop ingedrukt houdt. Blijf vasthouden totdat je een aantal piepjes hoort. Dan kom je in het Safe Mode menu terecht, en daar zit in het menu een optie die 'rebuild database' heet. Kies die, en wacht tot dat proces is afgesloten. Wel even een usb-kabel voor je controller zoeken, want die wordt in Safe Mode draadloos niet herkend.

Voordat je dan weer opnieuw je PS4 gaat opstarten is het wel zaak om het bericht te verwijderen buiten je PS4 om. Dat doe je door de PS Messages app op je smartphone te starten (of te installeren als je 'm niet hebt) en van daaruit te verwijderen. Als je namelijk met de boodschap in je inbox opnieuw opstart kun je gewoon weer van voren af aan beginnen.

Hoe voorkom ik dit?

Sony zal hard bezig zijn met een firmware-update om deze kwetsbaarheid er uit te krijgen, maar tot die tijd loop je risico. Sony adviseert om in elk geval geen berichten meer te accepteren van mensen die je niet kent, zeker als je nogal eens vaker competitieve games speelt waarin tegenstanders deze bug kunnen gebruiken om je uit de match te krijgen.

Gelukkig is de oplossing simpel: je gaat idealiter naar je PS App voordat je de volgende keer je Playstation opstart en daarin kun je onder de PS-knop instellingen kiezen en daarna privacy-instellingen. Daar zit onder het kopje 'Persoonlijke informatie | Berichtenfunctie' de mogelijkheid om in te stellen wie je berichten kan sturen. Zet dat op 'alleen vrienden' en dan loop je beduidend minder risico, zolang je geen foute vrienden hebt. Die optie is ook onder privacy te vinden op je Playstation, trouwens, dus mogelijkheden genoeg. Als je het maar even aanpast, want dit soort ellende wil je niet hebben tijdens het spelen.

[Afbeeldingen © Sony]

Meer content

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies