Gaming10.04.2018

Het ongelofelijke succes van GTA V in cijfers


Grootste entertainmentproduct ooit

Dat GTA V een succes genoemd mag worden wisten we al lang: de game deed het ontzettend goed bij de lancering en toen na een tijdje ook nog GTA Online werd aangezet bleef Rockstar’s gewelddadige gangster simulator geld opleveren. Vier jaar na de release voert de game de fysieke verkooplijsten nog steeds aan als er geen belangrijke nieuwe game uitkomt, zo goed loopt het.

In dat licht is het niet zo raar dat er inmiddels een mijlpaal is bereikt: GTA V heeft meer geld opgebracht dan welke film of ander mediaproduct dan ook. Dat maakt het automatisch de meest succesvolle game ooit. Het mooie is dat de game het bijna slapend doet, want op dit moment is iedereen bezig met het Battle Royale-fenomeen en het gigantische succes van Fortnite, maar dat komt nog niet in de buurt van wat GTA V oplevert.

Zes miljard dollar. Voor één game.

“It prints money!”

Om zo ver te komen zijn er 90 miljoen stuks verkocht, een unicum in de gamewereld. Maar het wordt nog veel waanzinniger als je bedenkt dat GTA V los van de verkopen nog steeds miljoenen in het laatje brengt voor uitgever Take-Two. De microtransacties in GTA Online leveren namelijk ook maandelijks steeds meer op ten opzichte van eerdere jaren. Het is zo’n wonder dat analisten het “gewoon niet geloven“.

De mensen die de online modus van GTA V spelen doen dat namelijk met heel veel enthousiasme en dan is het kopen van in-game geld om gave auto’s, wapens of huizen te kopen vaak niet zo’n probleem. Die ‘recurring spending’ zoals dat in industrietermen heet zorgt voor een inkomstenstroom waar de meeste games alleen maar van kunnen dromen. Het loopt zo belachelijk goed dat de ontwikkelaars de ‘levensduur hebben verlengd’ en daarmee de ontwikkeling van andere titels (zeg maar GTA VI) even opzij hebben gelegd om de melkkoe helemaal leeg te trekken.

Infographic: <a href=\
Infographic:

In de boeken

Het is dus nog lang niet voorbij voor GTA V. Met de doorlopende verkopen en de inkomstenbron van GTA Online zal deze Grand Theft Auto de boeken in gaan als meest succesvol entertainmentproduct ooit en er moet wel een wereldwijde hype komen die meerdere jaren aanhoudt om het van de troon te stoten. Games kunnen geld blijven opleveren, omdat ze mensen blijven entertainen lang nadat ze gemaakt zijn. Iets om over na te denken als je nog een keer neerbuigend over ‘spelletjes’ wil doen.

[Afbeeldingen © Rockstar Games]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Game

The Witcher op Netflix stopt ermee na seizoen 5

Netflix trekt de stekker uit de serie van The Witcher. Opvallend, want er komt nog even een nieuwe acteur als Geralt. Heel even dus.

Entertainment18.04.2024

The Witcher op Netflix stopt ermee na seizoen 5

Toss a coin to... straks niemand meer
Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Twitch gaat de social media kant op. Het kopieert een functie van TikTok waarmee je waarschijnlijk aanzienlijk meer streams ontdekt.

Social Media18.04.2024

Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Wordt Fallout net zo’n succes als The Last of Us?

Fallout en The Last of Us. Als het om series gaat is de vergelijking snel gemaakt. Beide series zijn gebaseerd op videogames. The Last of Us is al een doorslaand succes is en Fallout lijkt in zich te hebben dat ook te worden.

Entertainment17.04.2024

Wordt Fallout net zo’n succes als The Last of Us?

Wat hoor je als je het telefoonnummer uit de Fallout-serie belt?

Fallout gekeken? Dan heb je misschien wel de behoefte gevoeld om dat nummer te bellen dat in de zesde aflevering voorbij komt. Niet doen: dat is al voor je gedaan en dat scheelt weer belkosten.

Entertainment16.04.2024

Wat hoor je als je het telefoonnummer uit de Fallout-serie belt?

Het nieuwe gamingmeubel van IKEA klap je gewoon weg

IKEA heeft een nieuwe doelgroep op het oog: gamers. En een van zijn nieuwe Brannboll-meubels klap je snel weg als er iemand komt.

Gaming16.04.2024

Het nieuwe gamingmeubel van IKEA klap je gewoon weg

Grappig: AI toont hoe gamepersonages eruitzien als ze bejaard zijn

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat Mario al meer dan 40 jaar exact dezelfde leeftijd heeft? Wat als dat niet zo was? AI weet het.

Gaming14.04.2024

Grappig: AI toont hoe gamepersonages eruitzien als ze bejaard zijn

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

Op zoek naar iets tofs om te kijken dit weekend? We zetten bij dezen Fallout op je watchlist. Dit is waarom.

Entertainment12.04.2024

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

Fortnite en TikTok tegelijk: straks kan het

TikTokken tijdens het Fortniten? Waarschijnlijk kan het binnenkort. Tegelijk. Er zou een Picture-in-Picture-modus naar de game komen.

Gaming11.04.2024

Fortnite en TikTok tegelijk: straks kan het