Gaming25.08.2014

Hackers houden huis bij Sony


PSN Noord-Amerika tijdelijk uit de lucht en een bommelding

Het was dit weekeind flink raak bij Sony. Een hackers groep genaamd Lizard Squad legde heel PSN in Noord-Amerika plat. Daar bovenop stuurde ze ook nog een valse bommelding over een vliegtuig waarin de president van Sony Online zich bevond. De FBI zit inmiddels op de zaak.

Lizard Squad hield dit weekeinde huis onder diverse Amerikaanse servers. Battle.net, League of Legends, Path of Exile en Xbox Live werden al getroffen door een Distributed Denial of Service attack, zondag bleek ook het PlayStation Network onbereikbaar. Inmiddels is alles weer online.

Vervolgens kwam er nieuws dat de vlucht van Dallas naar San Diego voortijdig moest worden afgebroken vanwege een bommelding. Het vliegtuig landde uiteindelijk in Phoenix. Ook hier zei Lizard Squad verantwoordelijk voor te zijn. De president van Sony Online bleek namelijk aan boord te zitten. 

Over de ruggen

Sony kreeg de aanvallen over zich heen omdat het volgens Lizard Squad “teveel winst over de ruggen van de spelers boekte”. Waarom ook andere partijen het moesten ontgelden – waaronder het kleine Grinding Gears Games van Path of Exile – meldt de hackersgroep echter niet.

Het is niet de eerste grote aanval van dit jaar. Begin januari slaagden de hackers van DERP erin om de servers van onder andere League of Legends en Battle.net offline te krijgen. Deze aanval was overigens niet politiek getint.

PSN zelf heeft nog onprettige herinneringen aan de beruchte hack van 2011. Hierbij werden enorm veel persoons- en creditcardgegevens gestolen. Sony meldt dat het deze keer alleen bij overbelaste servers is gebleven. Wel zijn de geplande werkzaamheden van deze maandag uitgesteld.

De FBI is inmiddels een onderzoek gestart naar de bommelding. Verdere details wilden ze overigens nog niet prijs geven. Wordt vervolgd.

Martijn Steinpatz

Martijn Steinpatz schrijft al jaren over games en speelt ze nog veel langer. Wil meer dan alleen standaard artikelen schrijven.

Verder lezen over Sony

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Als je een 8K-televisie hebt, dan is het tof om daar ook 8K-films, series en games op te spelen. Echter wordt dat laatste je een stuk moeilijker gemaakt, want Sony lijkt 8K toch niet te gaan ondersteunen op PlayStation 5.

Gaming07.06.2024

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Venom is terug in zijn voorlopig laatste film

Venom: the Last Dance draait vanaf 25 oktober dit jaar in de bioscoop en wordt het laatste deel van de trilogie.

Entertainment04.06.2024

Venom is terug in zijn voorlopig laatste film

Sony wil laten zien wat toegankelijkheid is en doet dat zo

Toegankelijkheid is belangrijk, maar het wordt vaak vergeten waardoor mensen met een visuele uitdaging bijvoorbeeld niet goed gebruik kunnen maken van tech. Sony zet zich hiervoor in.

Gadgets17.05.2024

Sony wil laten zien wat toegankelijkheid is en doet dat zo

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Sony had wilde plannen met PSN en Helldivers 2, maar na een reviewbom op Steam en veel negatieve feedback in het algemeen draait het 't terug.

Gaming06.05.2024

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd

De Handycam was voor camcorders wat Chocomel is voor chocolademelk. Het was dé bekende camcorder, en hij werd gemaakt door Sony. De camcorder is nu vrijwel volledig verdwenen, op wat retrofans na, maar er zijn decennia...

Gadgets18.03.2024

Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd

Ode aan de camcorder
​Sony: PlayStation 5 is bijna end of life

PlayStation 5 is een tegenvaller gebleken voor Sony. De console heeft de verkoopdoelen niet gehaald en voor Sony is het wel een beetje klaar met de console. Het wilde 25 miljoen PlayStation 5’s verkopen dit jaar (en di...

Gaming15.02.2024

​Sony: PlayStation 5 is bijna end of life

Sony presenteert heel veel games voor 2024 in State of Play

Een paar keer per jaar komt Sony met een grote streamingvideo waarin het vanalles laat zien wat eraan komt in de komende periode. Gisteren was het ook zover, en hoeveel er veel was gelekt, zijn er ook wat verrassingen te...

Gaming01.02.2024

Sony presenteert heel veel games voor 2024 in State of Play

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

Aibo: zegt het jou iets? Waarschijnlijk heb je er wel eens eentje gezien. Aibo is de robothond van Sony. Hij werd geïntroduceerd in 1999, maar met de eerste Aibo was de kous niet af, er volgden er meer. We stappen in de...

Technology29.01.2024

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

Maar hij is niet dood hoor