Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Nou, Keith Bakker had toch gelijk hoor: gameverslaving bestaat. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent vanaf vandaag gameverslaving als een officiële verslaving. Is niks geen nieuws natuurlijk, want al in 2011 werd het fenomeen al aan de Erasmus Universiteit onderzocht en daaruit bleek dat er zeker een hoop jongeren zijn die een ongezonde relatie hebben met elektronisch entertainment.
Maar wat zijn precies de criteria van ‘6C51 Gaming disorder‘? Het is een patroon van het herhaald spelen van digitale games waarbij er een ‘verzwakte controle’ is over hoe lang, hoe vaak en wanneer er gespeeld wordt en – niet onbelangrijk – wanneer er gestopt moet worden. Daarnaast moet er sprake zijn van een prioriteitsprobleem, waarbij gamen boven alles wordt gedaan, of dat nu belangrijke zake of sociale interactie is. De laatste stap is de meest logische voor het gezonde verstand: doorgaan terwijl er negatieve consequenties beginnen op te treden door het spelen van games.
Nog niet zo gemakkelijk
Terwijl de verslaving nu officieel erkend wordt zijn er al duizenden mensen in therapie voor dit probleem, dus het lijkt een beetje mosterd na de maaltijd. Dan is het helemaal verrassend dat er wetenschappers zijn die het nog te vroeg vinden om gameverslaving op de lijst te zetten. Volgens hen is er nog meer onderzoek nodig voordat de officiële classificatie er mag komen.
Ze hebben echter een goed verhaal. Het probleem met gameverslaving is dat het niet altijd een oorzaak is van psychologische problemen, maar net zo goed een symptoom kan zijn. De lijn tussen mensen die heel graag games spelen en zij die er schade van ondervinden is sowieso al dun, maar het wordt nog ingewikkelder als je bedenkt hoe veel verschillende rollen gaming kan spelen in iemands leven.
Er zijn mensen die (online) spelen om hun eenzaamheid te verdrijven en zo toch sociale contacten te onderhouden, er zijn mensen die spelen omdat ze de hoop hebben er een carrière van te kunnen maken, er zijn mensen die spelen om alles om hen heen te vergeten en er zijn mensen die games spelen omdat ze makkelijk te pakken zijn voor de gok-achtige machanieken die in veel moderne games zitten.
De wetenschappers zeggen dat deze ‘makkelijke’ gameverslaving in de boeken er voor zorgt dat er straks makkelijk langs al die factoren heen gekeken gaat worden en er vermoedelijk een hoop misdiagnoses gedaan gaan worden. Ze vragen nu dan ook van de WHO en de makers van de DSM (hét naslagwerk voor behandelaars) om duidelijkheid over hoe deze verslaving gemeten zou kunnen worden en welke van de symptomen het belangrijkste zijn. Uiteindelijk is zo’n classificatie bedoeld om mensen met een probleem te kunnen helpen, en zonder die handvaten heb je er niks aan.
Dat verklaart meteen waarom het zo langzaam lijkt te gaan met de officiële diagnose van moderne problemen met media en technologie. Met dit tempo zou het best eens kunnen dat de WHO pas tegen 2025 ook het probleem van social media verslaving heeft erkend.
[Afbeeldingen © luckat – Adobe Stock]
Verder lezen over Games
Gaming10.09.2024
PlayStation onthult vandaag waarschijnlijk de PlayStation 5 Pro
Gaming05.09.2024
EA Sports FC 25: ruim 700 teams, 30 competities en 120 officiële stadions
Gadgets05.09.2024
Een nieuwe versie van de Philips Hue Play HDMI-sync box
Gaming05.09.2024
Acer Project Dualplay: een laptopconcept met afneembare controllers
Gaming04.09.2024
Nitro Blaze 7: de eerste handheld gaming-pc van Acer
Gaming04.09.2024
Star Wars Outlaws is nu beschikbaar voor iedereen
+ winactie Hasbro PulseEntertainment03.09.2024
16 september nieuwe Netflix Geek Week: dit kun je verwachten
Entertainment22.08.2024
Het Nintendo Museum opent binnenkort in Kyoto, Japan
op 2 oktober om precies te zijnVerder lezen over Nederland
Online02.08.2024
WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen
Media02.07.2024
Ook het EK 2028 zie je bij de NOS
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive13.06.2024
8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken
Lifestyle29.05.2024
Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis
Lifestyle21.05.2024
Nederlandse online casinobonussen uitgelegd
Startups15.05.2024
5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start
Nieuws29.04.2024