Gaming06.10.2018

Forza Horizon 4: Racen door de seizoenen


Grafische pracht en praal van hoog niveau

Forza is natuurlijk al een flinke tijd een gerenommeerde racegame in gameland. Er zit echter een groot verschil tussen Forza Motorsport, wat de serieuze race-sim is, en Forza Horizon. Forza Horizon is nog altijd een serieuze racegame, maar vele malen luchtiger dan zijn grote broer. In Horizon draait alles om het racen op een festival wat diverse landen aandoet. Je racet niet op parcours, maar in een open wereld over normale wegen (en door weilanden). In Forza Horizon 4 strijken we neer in het Verenigd Koninkrijk. Racen door de Schotse hooglanden en idyllische Engelse straatjes, wat wil je nog meer?

Seizoenen

In Forza Horizon 4 draait alles dit keer om de seizoenen. Er wordt om de zoveel races gewisseld van jaargetijde en waar je een uur geleden nog door een mooi herfstlandschap reed over een goede asfaltweg, mag je plots over een bevroren rivier scheuren, omringd door kale bomen en diepe sneeuwvelden. Elk seizoen heeft zijn unieke events, kampioenschappen, thema’s, invloed op wereldkaart, op de omgeving, de tracks, events en content, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het zorgt voor bijzonder veel afwisseling en ook dat je de game niet te snel onder de knie hebt. Zelfs als je een specifiek racetype blijft rijden (bijvoorbeeld offroad) zal de auto elk seizoen anders reageren op de ondergrond en wordt je eerder een overall betere rijder dan een specialist op een onderdeel. Voeg er aan toe dat je binnen de veranderende seizoenen ook nog te maken krijgt met grillige weersomstandigheden en een dynamische dag/nacht cyclus en je weet dat je iets heftigs te wachten staat.

Jullie willen content? Jullie krijgen content!

Hoe het zit met de content binnen Forza Horizon 4? Nou, die is er, misschien wel veel te veel. Er worden constant nieuwe races toegevoegd als je in level stijgt en ondertussen vind je ook nog side-objectives zoals het uitvoeren van stunts of het zo snel als mogelijk langs een flitspaal rijden. Veel te vaak was ik onderweg naar een race en raakte ik compleet side-tracked door andere opdrachten. Dit klinkt negatief, maar het voelde zo verdomd goed. Het aanbod van content voelt heel vloeiend en met alles wat je doet verdien je punten om te stijgen in level. En door stijgen in level komt er weer nieuwe content bij. Als je eenmaal rond level 20 bent en het Horizon Roster beschikbaar komt gaat het content-hek pas echt van de dam. De map kent 531 wegen, verspreid over 25 verschillende gebieden. Verder bevat Horizon 4 maar liefst 25 verschillende campagnes, variërend van Road Racing, Dirt Racing, Street Racing, Cross Country, Drifting en Stunt Driver. Verder zijn er ook nog speciale seizoensfinales. Hier race je bijvoorbeeld tegen een gigantische hovercraft of tegen een trein en gaat het erom wie als eerste de finish haalt. Het houdt nooit op en het voelt goed!

De map is zeer overzichtelijk en geeft duidelijk weer wat er te doen is en waar. De map verandert mee met de seizoenen wat een mooi gezicht is. als ik een minpunt zou moeten noemen over het mapgebruik is dat de races soms best ver uit elkaar liggen en dat een quicktravel schaars is (enkel op huizen die je gekocht hebt) en ook nog eens credits kost om te gebruiken. Ik snap best dat de ontwikkelaar je liever door hun mooi ontworpen landschap laat rijden, maar geef mensen gewoon de keuze om snel te reizen als ze dit willen.

Zoooooooooveeeeel auto’s

Forza Horizon 4 zit ook deze keer weer bomvol met auto’s. Er zitten meer dan 450 wagens in die je kunt kopen/vrijspelen van meer dan 100 verschillende merken. Nou ben ik geen kenner, maar ik heb me wel laten vertellen dat de auto’s er bijzonder waarheidsgetrouw uit zien en dat de handling en mechanische specificaties echt goed kloppen. Het was soms moeilijk om de overgang te maken tussen diverse type auto’s en moest ik het eerst weer even onder de knie krijgen, maar qua gameplay en gevoel van de besturing zit het echt wel goed in deze game. Ook in Forza Horizon 4 kun je uiteraard weer lekker zelf aan je auto sleutelen om hem af te stellen naar jouw specifieke wensen. Buiten het zelf tweaken van de auto is er nu ook een skilltree waar je verdiende punten in auto’s kunt steken. Dit doet niets voor de prestaties van je auto, maar je kunt hierdoor wel meer xp of influence verdienen bijvoorbeeld.

Net had ik al iets geroepen over het Horizon Roster. Bij het behalen van level 20 kun je hiervoor kwalificeren. Vanaf dit moment worden de AI-drivatars vervangen door echter spelers op de Horizon-Life servers en begint de strijd dus pas echt goed. Je kunt voor elk race-event zelf aangeven wat je wilt. Wil je solo tegen AI, in team tegen AI of tegen echte spelers racen. Als je solo speelt tegen AI kun je soms nog smokkelen door de tijd even terug te draaien als je een stuurfoutje maakt of om ghosting aan te zetten en door racers heen te kunnen rijden ipv te botsen. Ga je online tegen echte rijders dan is dit allemaal niet meer mogelijk en wordt het ineens andere en vooral moeilijkere koek.

forza-horizon-4-previews-flying-scotsman
forza-horizon-4-previews-flying-scotsman

Eyecandy

We waren grafisch al wat gewend van voorgaande Forza titels, maar de ontwikkelaar heeft zichzelf weer overtroffen hoor. Ik kreeg de reviewcopy voor de PC, want ik wilde deze game grafisch tot het uiterste kunnen drijven. Er zijn namelijk maar weinig racegames die er zo prachtig uitzien als Forza. En man, wat is het op 4K toch weer een beeldschoon plaatje geworden. De reflecties op de wagens en de weersomstandigheden worden echt subliem weergegeven. Ook de omgevingen zijn formidabel te noemen variërend van rijden langs schotse kastelen of simpele, smalle straatjes van Edinburgh. Wel zitten er hier en daar nog wat glitches in, want soms verdween de weg ineens (ik reed er wel op, maar grafisch was hij er niet) of reed ik tegen bomen/muurtjes die er grafisch gezien niet stonden. Gelukkig was dit maar heel soms, dus geen grote spelbreker en met wat er grafisch wel goed uitkwam wil ik hier best een oogje voor dichtknijpen.

Qua audio worden we ook weer behoorlijk verwend. Het gebrul van de diverse zware bolides klinkt lekker diep en het gekraak van sneeuw onder de banden is goed hoorbaar. Wil je liever muziek horen? Tuurlijk, er zijn namelijk diverse radiostations te kiezen variërend van klassiek, drum and bass, rock tot techno. Zit er van jouw smaak niets bij? Gebruik dan je eigen muziek om te uploaden naar de game, want ook dat kan gewoon.

Uiteraard moet je in Forza Horizon 4 ook een karakter beheren. Echter doet dit weinig voor de game en is het een overbodige functie wat mij betreft. Ja, je kunt hem customizen met nieuwe kleren en hem danspasjes laten doen voor of na een race. Een typisch gevalletje van leuk, maar hoeft volgende keer niet meer.

Forza Horizon 4 is geen wereldschokkende vernieuwing als je het vergelijkt met Horizon 3. Het is echter wel weer een verbetering en voegt weer nieuwe elementen toe, maar behoudt wat gewoon al goed werkte. Het is een goede mix voor arcade-racefans en simracers hoewel de nadruk wel meer op fun ligt dan puur het simgehalte. Content is er in grote getalen en je gaat je niet snel vervelen met deze game, zeker omdat er veel content nog wordt toegevoegd en de online community vaak groot is bij deze games. Ik ga me absoluut nog lange tijd met deze game kunnen vermaken en kan het niet anders dan met harte aanbevelen.

Robin Sprokkereef

Robin speelt alles wat los en vast zit zo lang hij zich kan herinneren. Heeft een passie voor PC's, motors en reizen