Gaming20.10.2018

Destiny 2 Forsaken: de uitbreiding die positief blijft verrassen


PS4 review

Ontwikkelaar Bungie had een hele hoop goed te maken met Forsaken, de laatste uitbreiding van Destiny 2. Die game heeft een hele berg problemen gehad en nadat voor fans de bodem van de goodwill bereikt was met de eerste uitbreiding Curse of Osiris was het de tweede, Warmind, die spelers een beetje hoop gaf. Er was meer goed dan fout aan die weliswaar nog steeds vrij kleine uitbreiding, maar met meer communicatie en beloftes voor september wist Bungie de Destiny 2-spelers een beetje rustig te houden of in elk geval hoop te geven.

Forsaken moest het allemaal gaan doen, maar de problemen met Destiny 2 waren zo structureel dat het onverstandig is om over één nacht ijs te gaan. Elke nieuwe uitbreiding van Destiny 2 was – net zoals het vervolg zelf – welkom in de eerste twee weken, maar om de grote problemen van de game (en ze waren echt serieus groot) op te lossen was niet alleen een herstructurering nodig van een hoop van de systemen in de game, maar ook een serieuze upgrade voor de endgame, het belangrijkste deel van een game als Destiny. Looter shooters hebben een duidelijk instappunt nodig, moeten je daarna als speler bezig kunnen houden zonder spelers die op verschillende punten ingestapt zijn uit elkaar te trekken en dan ook nog als je bijna alles hebt gedaan excuses aandragen om de game te blijven spelen. Hoe doe je dat in één uitbreiding?

Ik kan het bijna niet geloven, maar het is ze nog gelukt ook: Destiny 2 is grotendeels gefixt.

For Cayde (en de loot)

Voor de goede orde: ik zeg dat als een ‘hobby’-speler van de game, iemand die heel graag heel veel uren in Destiny 2 had willen stoppen maar ten tijde van Curse of Osiris ook de moed had opgegeven dat het nog goed zou komen. Destiny 2 was leeg, maar is nu weer vol. Vol excuses om de onnavolgbare shooting mechanics die Bungie oh zo goed weet neer te zetten keer op keer te beleven terwijl ik allerlei doelen najaag. Maar laten we bij het begin beginnen: het verhaal, instappunt voor iedereen die de game start.

Forsaken volgt je Guardian terwijl die wraak gaat nemen op een achttal ex-Fallen ‘Barons’, acht slechteriken die uit de Prison of Elders ontsnapt zijn en die Cayde-6, één van de belangrijkste karakters in je universum, hebben vermoord. Het is een heel ander soort verhaal dan we gewend zijn van Bungie, niet in de laatste plaats omdat het klopt. Cayde legt het loodje, je zweert wraak en gaat op zoek naar de Barons om hem te wreken. De structuur is simpel en voor de eerste keer lijkt het er op dat Bungie begrepen heeft hoe ze hun eigen missie-structuur het beste gebruiken in Destiny. De Barons mag je aanpakken in de volgorde die jij wilt en doordat het Adventures zijn in plaats van verhaalmissies nodigt het meer uit om The Forgotten Shore, een van de nieuwe gebieden, te ontdekken terwijl je bezig bent met je wraak. De toevoeging van bounties om materialen te verdienen en de verandering van het infusion-systeem om spelers te dwingen af en toe buiten hun comfort zone te gaan maken dat Forsaken zorgt voor meer variatie dan de eerdere versies van de games deden.

Nadat je hebt gedaan wat je moest doen begint het echter pas. The Dreaming City, het tweede nieuwe gebied dat een kruising lijkt tussen Destiny, Lord of the Rings en Dark Souls is het cleverste dat Bungie tot nu toe heeft gedaan. Zonder al te veel te verklappen gebeurt er bijna elke week iets nieuws in dat gebied en verandert het constant. Niet alleen dat, het gebied zit vol met geheimen, optionele missies en uitdagingen die je naast je reis naar het maximale power level (600) bezig kunnen houden.

Power level, drukte en geheimen

Bij het power level is het als je het mij vraagt niet helemaal goed gegaan. Waar de content van de basisgame en de expansies hiervoor je tot ongeveer 400 light brengen zorgt het eerste deel van Forsaken er voor dat je zo 500 light bent. Daarna gaat de rem er echter hard op en uiteindelijk had dat beter gekund, want veel spelers verliezen dan hun gevoel van progressie en zeker in de casual hoek haken mensen dan toch af. Het was wellicht beter geweest om iets met de cijfers te toveren en er voor te zorgen dat de progressie een stuk meer lineair zou voelen.

Voor de mensen die doorzetten valt er echter veel te genieten. Voor het eerst sinds ik Destiny speel (en dat is inclusief de eerste game) is er zo veel te doen en te verdienen dat het nauwelijks haalbaar is om drie karakters alles te laten doen zonder je werk, gezin en andere menselijke interactie vaarwel te zeggen. Door de dingen die je hoe dan ook verder helpen beter te verdelen over dingen die je nu even kunt doen en dingen die je over een week kunt uitsmeren is er altijd iets dat je kunt doen om je vooruit te helpen, zelfs als je maar af en toe kunt spelen of maar een half uurtje hebt op een dag. De endgame was hét grote probleem van het begin van Destiny 2 maar dat is nu helemaal niet meer aan de orde.

Niet alleen is er veel meer te doen, maar dat helpt je alleen maar om je nummers hoger te krijgen en je toegang te geven tot meer activiteiten. Dat zou niks waard zijn als die activiteiten niet de moeite waren, maar zowel de Last Wish raid als de nieuwe Dungeon, een soort mini-raid maar dan bedoeld voor drie personen, zijn meer dan de moeite waard en een heel stuk interessanter dan de content van ‘vanilla’ Destiny 2. Dat wil niet zeggen dat je niet soms in het kader van het vooruit krijgen van je light level dingen aan het doen bent die je al best vaak hebt gedaan is de breedte van activiteiten nog nooit zo goed geweest. De mate waarin er steeds maar weer nieuwe activiteiten bleven opduiken hebben er ook aan bijgedragen dat ik pas zo laat met mijn verhaal kom. Elke reset was het weer raak, en de progressie is dusdanig afgemeten dat je echt niet zomaar in twee of drie weken door alles heen kunt blazen.

Gambit, wapens en variatie

Naast het PvE-gedeelte van de game is er natuurlijk ook nog het competitieve aspect, en niet alleen heeft dat een nieuw leven gekregen door de – ontzettend nodige maar heel goed uitgevoerde – veranderingen aan de manier waarop je wapens kunt gebruiken. De restricties die er voor zorgden dat vooral Crucible saai was zijn verdwenen, de snelheid en dodelijkheid van je Guardian is terug maar de soms oneerlijke excessen van de eerste game zijn (bijna) volledig voorkomen. Die vrijheid om te kiezen wat voor wapens je gebruikt betaalt zich in de hele game terug, maar in PvP was het essentieel om überhaupt de lol terug te brengen.

Als je het niet helemaal ziet zitten om (alleen) andere mensen neer te schieten is er nu dan ook nog eens het briljante Gambit als nieuwe modus. Dat is een PvEvP modus wat betekent dat je samen met drie teamgenoten ‘gewone’ vijanden moet neerschieten en de muntjes die ze droppen moeten oprapen en naar een bank brengen om een grote eindbaas op te roepen. Het team dat die baas als eerste weet neer te schieten wint de ronde, maar doordat het ook mogelijk is om op gezette tijden als speler naar de arena van de tegenpartij te gaan om ze tegen te werken maakt het strategisch, interessant en vaak verdomde spannend. De modus is redelijk goed gebalanceerd en nu dat net een iets overpowered wapen (Sleeper) lichtelijk slechter is gemaakt ook niet al te voorspelbaar.

Wel problemen, maar zeker de moeite

Bungie zou Bungie niet zijn als er voor elke twee stappen vooruit ook niet af en toe een stapje terug wordt gedaan. Destiny 2 is nog steeds niet perfect. Shaders zijn nog steeds een crime. Exotics zijn iets té exotisch geworden. Clans en Guided Games zijn nog steeds rommelig. De game is structureel een stuk langzamer geworden in de menu’s. Het enorme aantal bounties dat je kunt (en eigenlijk elke keer moet) oppakken zorgt voor een ‘bomen het bos niet’ probleem en net zoals in elke versie van Destiny worden er te veel dingen en systemen niet goed uitgelegd, niet eens één keer. Natuurlijk zijn er genoeg spelers om van te leren en in die zin zorgt dat voor een community (en die is op zich al best hulpvaardig ingesteld ten opzichte van andere games) maar het verwart mensen wel en dat is best jammer.

Het mag de pret echter niet drukken. Nu, zeven weken na de release, is er nog steeds geen week voorbij gegaan zonder dat er iets nieuws in Destiny 2 is opgedoken om de community te verrassen. De game leeft weer. Er is een nieuw Halloween-evenement dat een eerder verbroken belofte (de Infinite Forest) weer een beetje goed maakt. Er zitten nog steeds geheime dingen in de game die we nog niet gezien hebben. En dan is er voor de mensen die de nieuwe season pass hebben of die niet te bang zijn om een tientje uit te geven begin december (officieel is niks bekend maar het gaat vast 3 december zijn) gaat er alweer een nieuwe uitbreiding komen die ons nog meer te doen geeft.

Het heeft even geduurd, maar verdomme als Destiny 2 weer een game is die echt leuk is om te spelen. Als je Destiny 2 deze zomer voor nop hebt opgepikt kun je nu Forsaken (met als gratis bonus de twee voorgaande uitbreidingen) oppikken en de game makkelijk verdubbelen. Dan zijn de vier tientjes die je betaalt meer dan goed besteed.

[Afbeeldingen © Bungie]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Activision

Activision kondigt Call of Duty Black Ops 6 aan met politiek tintje

De nieuwe Call of Duty is een feit. Deze november kun je los in Call of Duty Black Ops 6.

Gaming23.05.2024

Activision kondigt Call of Duty Black Ops 6 aan met politiek tintje

Drie nieuwe uitbreidingen voor World of Warcraft: Worldsoul Saga

Vandaag tijdens de opening van BlizzCon 2023 heeft Blizzard Entertainment The Worldsoul Saga aangekondigd. De volgende stap in het World of Warcraft universum. The Worldsoul Saga is alweer de 10e uitbreiding, maar dit i...

Gaming03.11.2023

Drie nieuwe uitbreidingen voor World of Warcraft: Worldsoul Saga

En nog veel meer nieuws vanaf Blizzcon
​Hè hè, groen licht: Microsoft mag Activision Blizzard overnemen

Alle waakhonden hebben hun plasje gedaan, het is er doorheen: Microsoft heeft toestemming om Activision Blizzard over te nemen. Nadat een aantal weken geleden al witte rook verscheen vanuit de Verenigde Staten, was het a...

Gaming13.10.2023

​Hè hè, groen licht: Microsoft mag Activision Blizzard overnemen

Call of Duty: Modern Warfare 3 – Wat we tot nu toe weten

We weten eindelijk wanneer Call of Duty: Modern Warfare 3 verschijnt, namelijk op 10 november. Activision maakte dit bekend, al komt er ook nog een echte reveal via Call of Duty: Warzone, dat net aan zijn vijfde seizoen...

Gaming08.08.2023

Call of Duty: Modern Warfare 3 – Wat we tot nu toe weten

Call of Duty-speler? Pas op: malware verspreidt zich onder gamers

Er is veel te doen rond Call of Duty deze dagen: Nicki Minaj en 21 Savage komen naar het spel, de aankomende Call of Duty-game wordt binnenkort aangekondigd en dan is er ook nog een probleem met hackers. Kwaadwillenden z...

Gaming28.07.2023

Call of Duty-speler? Pas op: malware verspreidt zich onder gamers

Microsoft wint FTC-rechtszaak en mag waarschijnlijk Activision kopen

Microsoft wil heel graag Activision Blizzard kopen voor een recordbedrag van 44 miljard dollar. Een giga-overname, waarvan veel waakhonden (en concurrenten) denken dat het niet gezond is voor de marktwerking binnen de ga...

Gaming12.07.2023

Microsoft wint FTC-rechtszaak en mag waarschijnlijk Activision kopen

Microsoft: ‘Er komt dit jaar een PlayStation 5 Slim’

Microsoft is overtuigd dat Sony dit jaar met een PlayStation 5 Slim op de proppen komt. Dat zou op zich geen heel gekke stap zijn: PlayStation 5 is inmiddels 2,5 jaar uit, maar het is natuurlijk wat vreemd dat dat nieuws...

Gaming05.07.2023

Microsoft: ‘Er komt dit jaar een PlayStation 5 Slim’

Call of Duty krijgt Amsterdam-map genaamd Vondel

Call of Duty Warzone wordt binnenkort voorzien van een nieuwe map die geheel in het teken staat van Amsterdam. De nieuwe trailer van Call of Duty: Warzone toonde allerlei Nederlandse straten in de vorm van Vondel. De nie...

Gaming09.06.2023

Call of Duty krijgt Amsterdam-map genaamd Vondel

Verder lezen over Game

Nintendo biedt je straks een officiële Joy-Con-oplader

Het voelt een beetje als een ‘nu pas’, maar het is goed dat het er eindelijk is. Een oplader voor Joy-Cons die luistert naar de naam Two Way. 

Gaming18.07.2024

Nintendo biedt je straks een officiële Joy-Con-oplader

Microsofts nieuwe Xbox-controller is de kont van Deadpool

We dachten dat de popcornbak gek was, maar er is nu zelfs een Xbox-controller in de vorm van de kont van Deadpool. 

Gaming17.07.2024

Microsofts nieuwe Xbox-controller is de kont van Deadpool

E-bikemerk Cowboy stopt onder druk Amsterdam met zijn racespel voor de fiets

Hoe leuk het ook is om te racen, is dat op sommige plekken niet het beste idee. Cowboy heeft onder druk van de Gemeente Amsterdam besloten om te stoppen met zijn net geïntroduceerde racespel.

Gaming15.07.2024

E-bikemerk Cowboy stopt onder druk Amsterdam met zijn racespel voor de fiets

Xbox Game Pass wordt duurder én goedkoper tegelijk

Een duurder én een goedkoper abonnement voor Xbox Game Pass: je moet gaan kiezen.

Gaming10.07.2024

Xbox Game Pass wordt duurder én goedkoper tegelijk

E-bikemerk Cowboy laat je gamen op de fiets

In de app van je Cowboy-fiets is een nieuw gedeelte te vinden dat In-Ride Games heet en hierdoor kun je het al fietsend opnemen tegen anderen.

Gaming04.07.2024

E-bikemerk Cowboy laat je gamen op de fiets

Dit zijn de meest gespeelde Steam Deck-games van dit moment

Valve maakt dagelijks de meest gespeelde Steam-games bekend. Het is blijkbaar voor Valve geen geheim wat het meest gespeeld wordt.

Gaming28.06.2024

Dit zijn de meest gespeelde Steam Deck-games van dit moment

5 redenen om Luigi’s Mansion 2 HD te spelen

De game die eerder al op Wii U verscheen, en zelfs eerder nog op de 3DS, heeft nu een heel nieuw publiek om voor zich te winnen en dat zal hij zeker doen. 

Gaming27.06.2024

5 redenen om Luigi’s Mansion 2 HD te spelen

8 dingen waarvan je niet wist dat Nintendo Switch ze kan

Switch 2 komt er nog even niet aan, maar er is nog genoeg te doen op de Switch. Wist je bovendien al dat Nintendo Switch deze dingen kan?

Gaming26.06.2024

8 dingen waarvan je niet wist dat Nintendo Switch ze kan

Verder lezen over Review

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

De Huawei Watch Fit 3 is echter zeker geen kloon anders zouden ook alle smartphones klonen van elkaar zijn. Nee de Huawei Watch Fit 3 valt op door zijn gewicht en toch wel elegante looks die uiterst genuanceerd zijn uitgevoerd.

Gadgets01.06.2024

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Het is gebaseerd op een soort meme, een internetgrap, maar het blijkt toch een wel heel vermakelijk spelletje te zijn: Dumb Ways to Survive.

Gaming01.05.2024

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

Netflix komt met een extra uitgebreide versie van Dead Cells. Alsof de game niet al genoeg tijd opslokte. Maar met plezier hoor.

Gaming11.04.2024

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

Een van de beste vormen van reclame die je als ondernemer kunt hebben, zijn tevreden klanten die zich positief uitlaten over jouw diensten. Met de komst van digitale platformen als Google en Trustpilot, wordt het steeds...

Online09.04.2024

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Oordopjes zijn vaak erg gevoelig: je raakt ze makkelijk kwijt, je ziet op een gegeven moment de batterijduur flink achteruit hollen en de eartips beginnen op den duur steeds viezer te worden of zelfs stuk te gaan. Aan da...

Gadgets09.04.2024

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

We zeggen het maar meteen: Ripley is briljant. Misschien niet zo slim voor de opbouw van een review, maar als je iets van dit artikel meeneemt, dan moet dat het zijn. Ripley werd al een tijdje op Netflix gehyped, maar nu...

Entertainment05.04.2024

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Spiritfarer: je kunt door deze titel en de kop van dit artikel denken dat het gaat om een medewerker van een crematorium, maar dat ben je niet. Wel ben je iets wat daarop lijkt. In deze bijzondere game neem je namelijk d...

Gaming03.04.2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Maar je móet.
Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn

Er is iets poëtisch aan het neerknallen van zombies. Het voelt goed, het voelt niet slecht. Het lijkt soms de noodzaak te zijn. Bijvoorbeeld in de Netflix-game Into the Dead 2: Unleashed. Het is ouderwets knallen en dat...

Gaming27.03.2024

Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn