Gaming18.02.2016

De Star Wars X-Wing Pilot Gaming Headset is niet al te rebels


Prima headset, Star Wars finish - wat wil je nog meer?

Dat de Star Wars-hype om zich heen slaat als een blinde man naast een bijenkorf is inmiddels wel duidelijk: reclames, TV, het hele internet, je kunt je kont niet meer keren zonder weer gewezen te worden op het feit dat Episode VII een succes is en dat het volgende deel al in de maak is. Dat betekent natuurlijk ook dat er speciale merchandise te over is, want niet alleen moet je een speciale 3D-bril hebben om optimaal te kunnen genieten van de film, álles moet Star Wars-branded zijn nu.

Daar hoort natuurlijk ook je headset bij, want als je dan toch Star Wars: Battlefront gaat spelen om er achter te komen wat er op Jakku precies plaats heeft gevonden is het wel zo handig om dat in stijl te doen. En ziedaar: Turtle Beach heeft een X-Wing Pilot headset uitgebracht die precies doet wat de al eerder verkrijgbare Recon 50X headset deed, maar dan met een kek motief dat doet denken aan de helm van een X-Wing piloot.

Je moet wel van oranje houden, wil je de rebellen steunen.
Je moet wel van oranje houden, wil je de rebellen steunen.

In de basis is er niks mis met die Recon headsets: helder geluid, een redelijke afsluiting van je oren en een gewicht dat niet te hard op je hoofd drukt ook na meerdere uren gamen. Praten kun je natuurlijk ook met een goede (verwijderbare) microfoon aan de linkerkant en een ingebouwde mute-knop in het snoer. Die laatste heeft trouwens wel één nadeel: als je met iemand aan het praten bent horen die de knop op mute gaan, dus je kunt niet geruisloos even hoesten. Verdomde jammer, want daar is ‘ie natuurlijk voor.

Ik kreeg de versie voor de Xbox One toegestuurd, maar inmiddels zijn alle next-gen game-systemen gelijk en maakt het niet meer uit voor welke console je een headset gebruikt. Hou er wel rekening mee dat als je zoals ik nog een oude Xbox One-controller hebt met de speciale Microsoft-aansluiting, dat je een adapter nodig hebt om deze (of welke andere 3,5mm plug headset) te kunnen gebruiken. Nogmaals: dit is een al bestaande headset die een kleurtje heeft gekregen, dus vermoedelijk heb je al een heel goed idee van hoe de Turtle Beach headsets zich gedragen.

Het enige nadeel dat ik ondervonden heb is dat de headset geen manier heeft om het chatgeluid aan te passen ten opzichte van het geluid van je console of PC. Nu is dat natuurlijk wel in te stellen op de hardware waarmee je de headset gebruikt, maar als dat niet helemaal naar wens is of er iets niet helemaal meewerkt ben je wel de sigaar. Je kunt natuurlijk wel het algehele volume aanpassen, maar als je niks hoort van de mensen die tegen je praten in een multiplayer game is dat verdomde onhandig.

Al met al dus geen straf, deze headset, zeker niet als je in de Star Wars mood bent. Ben je dat niet, dan kun je ook de ‘gewone’ versie pakken, maar het kleurenschema van die headset (zwart en groen, zoals dat gaat met Xbox headsets) is ook niet heel spannend dus zelfs dan is het misschien de moeite waard om het extra tientje uit te geven voor de Star Wars-variant. Dan ben je én iets stylisher én is the Force wel degelijk with you.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.