Gaming03.09.2014

De interessantste mobiele games van de week


BioShock, Sumico en VVVVVV imponeren op iOS en Android

BioShock (iOS)

2K games heeft al een aardige reputatie opgebouwd als het gaat om mobiele games. De bijna perfecte ports van Civilization Revolution en Xcom smaken zeker naar meer. Nu is het de beurt aan de beste game die 2K mijns inziens ooit heeft uitgebracht, de originele BioShock.

Het is heel bijzonder dat juist deze game nu beschikbaar is voor iOS, want hoewel de game al reeds 7 jaar oud is, geldt het nog steeds als een van de grafisch meest indrukwekkende games van de vorige generatie consoles. Dat de game nu ook op iOS uit is, mag een klein technisch wonder genoemd worden.

2K China heeft haar best gedaan de game zo goed mogelijk over te zetten naar iOS en dat is grotendeels gelukt. Wel is de game niet zo mooi als op console of PC. Vooral details ontbreken of zijn minder gedetailleerd. Zo is er minder neon verlichting in de onderwaterstad Rapture en ontbreken vaak de schaduwen. Dankzij de muziek en de art-deco grafische stijl blijft de kenmerkende sfeer zo goed als overeind.

Ondanks de indrukwekkende port is het is moeilijk voor mij de game aan te raden, aangezien BioShock voor mobiele begrippen behoorlijk prijzig (€13,99) is en de console/PC versie waarschijnlijk voor hetzelfde bedrag uit de budget bak kan worden gegrist. De touch besturing is best goed gedaan, maar kent dezelfde problemen zoals dat bij andere mobiele shooters. Gelukkig ondersteunt BioShock controllers. Mocht je dit meesterwerkje nog nooit gespeeld hebben en je hebt geen toegang tot een PC of console, dan kun je gerust BioShock checken op je iOS device.    

bioshock-ios-2
bioshock-ios-2

Sumico (Android)

Sumico is het resultaat van een unieke samenwerking tussen Nederlandse Indie studio Ludomotion en games journalist Matthijs Dierckx. De game is momenteel exclusief uit voor Google Play, maar de makers hebben al aangegeven ook versies te maken voor iOS en Windows Phone. 

Sumico is een wiskunde game. Dat dit niet saai hoeft te zijn, blijkt wel uit het succes van soortgelijke games zoals Threes en diens kloon 2048. De speler krijgt een doel getal welke gehaald moet worden door verschillende getallen bij elkaar op te tellen en af te trekken. Met je vinger rijg je als het ware een combinatie van cijfer tegels aan elkaar die moet matchen met het doel getal. Later in het spel worden de levels steeds moeilijker en moet je ook gaan vermenigvuldigen en delen.

Door slim te spelen zijn er verschillende combo’s mogelijk en hoe meer stappen je neemt om je doel getal te behalen, des te hoger de score is. De tegels worden echter niet oneindig aangevuld, dus je moet voorzichtig zijn met het stillen van je high-score honger.

Met 72 levels en een endless mode is er in ieder geval genoeg te doen. Sumico heeft een verslavingsfactor die je maar in weinig games ziet en dat is best knap. Tel daar bij op (pun intended) dat de game er schitterend uitziet en gratis te downloaden is. Je hoeft dan geen wiskundige te zijn om te begrijpen dat Sumico wel eens een plaatsje zou mogen krijgen op je Android device!

08_25-Sumico-Foto-Sumico
08_25-Sumico-Foto-Sumico

VVVVVV (iOS)

Hou je van uitdagingen? Dan is VVVVVV misschien wel wat voor je. Deze indie platformer van de briljante Terry Cavanagh is al 4 jaar oud en siert al menig platform. Sinds juni is de game ook verkrijgbaar voor iOS, maar ik had ‘m gemist. Vandaar dat ik VVVVVV nu stiekum meeneem in deze update. 

Zoals je kunt opmaken uit de screenshots is alles met pixel art weergegeven en hierdoor krijgt de game een lekkere retro vibe. Je kunt VVVVVV betitelen als een platformer, maar deze game speelt anders dan anders. Je bestuurt je personage namelijk indirect via de zwaartekracht. Door rechts te tikken zweef je naar boven en het plafond wordt de grond en vice versa. Het level design zit goed in elkaar: sommige levels spelen als traditionele platformers en er zijn puzzel levels waarbij je goed moet kijken naar de te gebruiken zwaartekracht.

De game is moeilijk, maar heeft voldoende checkpoints, waardoor je niet snel gefrustreerd raakt. De allermoeilijkste levels zijn gelukkig optioneel en ik denk dat iedereen zich met deze game kan vermaken. De touchscreen controls zijn zeer goed te noemen en hoewel ik liever VVVVVV met tastbare knoppen speel, geniet ik nu ook onderweg van deze game.

vvvvvv_screenshot_4
vvvvvv_screenshot_4
Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.