Gaming27.03.2019

Anthem verdeelt de meningen (althans de onze)


Bioware en EA slaan de plank ietwat mis

[Deze review is een gesprek tussen mezelf en Robin Sprokkereef, die de game ook speelde en een andere ervaring had dan mezelf. Games ontwikkelen zich tegenwoordig op allerlei manieren na de lancering, maar hoe dat voelt kan per persoon flink verschillen.]

Patrick: Anthem had EA’s en vooral ontwikkelaar Bioware’s glorieuze comeback moeten zijn, maar de realiteit is dat deze ‘shooter as a service ‘niet heeft gedaan wat ‘ie zou moeten doen. De game bleek al tijdens de gesloten en de open beta vol problemen te zitten, waaronder verbindingsissues, vreselijk lange laadtijden en harde crashes. Spelers dachten echter dat het met de uiteindelijke release wel allemaal een stuk beter zou zijn. Dat bleek een misvatting.

Anthem heeft inderdaad nog steeds, drie patches verder, allerlei problemen waaronder een vrij zware die er voor zorgt dat de game je PS4 (Pro of anderszins) helemaal kan afsluiten zodat je de interne database opnieuw moet gaan opbouwen. De laadtijden zijn nog steeds lang. De interface is een rommeltje. Er zijn problemen met de loot. Het verhaal is waardeloos. Maar is het een slecht spel? Nee, dat niet.

Anthem’s centrale idee is namelijk nog steeds zo cool als het in de eerste trailers leek. Je bestuurt een Javelin, oftewel een robotpak dat kan vliegen, en doorkruist daarmee de map op zoek naar schatten, vijanden en interessante dingen om te bekijken. Die wereld is bloedmooi (zij het een beetje veel van hetzelfde) en het vliegen wordt nooit niet leuk. Het schieten kan nog wel wat werk gebruiken om meer impact te krijgen, maar in de basis zou je hier een leuke game van kunnen bouwen die mensen heel lang bezighoudt.

Structurele problemen

Games as a service zijn gestoeld op dat idee: je maakt een leuke of interessante ‘combat loop’ en geeft daarna spelers allerlei excuses om die loop te blijven herhalen. Anthem heeft het principe wel begrepen, maar in de uitvoering zitten een heel aantal problemen. Dat ligt deels aan de loot, maar ook aan de variatie van wat je kunt doen in de wereld. De missies in Anthem (die je na een uurtje of tien gaat beginnen te herhalen) lijken allemaal heel erg op elkaar en an zich is dat niet zo’n probleem. Het is echter niet alleen maar zo dat je de hele tijd hetzelfde zit te doen, de missies verschillen onderling ook niet of nauwelijks van elkaar, vooral op het mechanische vlak.

Nou lijkt dat misschien een flauw ding om een game kwalijk te nemen van iemand die al jarenlang elke dag Destiny speelt, maar zonder die games al te veel te vergelijken (Destiny is écht een andere game dan Anthem, in meerdere opzichten) wordt er in Anthem niet al te veel gebruik gemaakt van de unieke aspecten die de game te bieden heeft. Het vliegen is puur functioneel, je kunt niet schieten tijdens het vliegen en dus zijn gevechten in de lucht niet mogelijk en ook de oneindige mogelijkheden die het verhaal van Anthem biedt om allerlei interessante vijanden te creëren worden niet aangegrepen.

Over dat verhaal gesproken: het is Bioware onwaardig. Ik was geen groot fan van de studio (hoewel ik ook met veel plezier KOTOR en Mass Effect 2 heb gespeeld) maar het bij elkaar geraapte zooitje dat het verhaal van Anthem moet voorstellen doet vermoeden dat de game een keer (of twee) helemaal herstart is in de zes (!) jaar van de ontwikkeling en dat er een soort van Frankenstein-story is gemaakt met de stukjes die in elkaar pasten. Het gaat van de hak op de tak, het einde is écht vreselijk en alle interessante dingetjes die langskomen worden op geen enkele wijze gebruikt om je in de wereld te trekken.

Maar goed, who cares, right? Het is een loot shooter, dus zolang het schieten OK is (en dat is het) en de loot goed heb je je reden om te blijven spelen. Toch, Robin?

Momenten zoals dit komen helaas iets te weinig voor.
Momenten zoals dit komen helaas iets te weinig voor.

De endgame verandert de zaak

Robin: Ja, dat is absoluut waar, Patrick. Ik speel het nog steeds heel graag en ik vind de gameplay goed genoeg om me bezig te houden. Maar ik ga er 100% in mee dat Anthem een titel is die zo veel beter had kunnen zijn. Van Bioware had ik verhaaltechnisch echt meer verwacht. Er zitten hele leuke missies tussen, maar nergens pakken ze door met het verhaal. Het voelt aan als allemaal losse flarden die nergens echt goed samen komen om er een samenhangend verhaal van te maken. Op meerdere momenten in de game krijg je een interessante cutscene te zien en dank je:” ja, nu gaat het verhaal op stoom komen met boeiende personages”. En elke keer wordt je al heel snel weer teleurgesteld. Ok, misschien moet je dit soort games niet perse voor het verhaal spelen, maar het is gewoon een ontzettend grote gemiste kans.

Ik speel het op de PC en ik moet zeggen dat de game daar vrij stabiel draait zonder al te veel issues. Ik heb ook wel eens een disconnect, maar het is absoluut geen groot ding zoals bij de Playstation versie. Ik vind verder de wereld er wel divers genoeg uitzien, en qua vijanden is er voldoende uitdaging. De eerste keer dat ik in een missie een gigantische Ursix of Titan tegenkwam was wel even indrukwekkend. Voornamelijk dan omdat die gigantische impact hebben als ze je weten te raken. Ik ben in de rol van Colossus gedoken en moest zeker in het begin meer de healer/reviver uithangen dan dat ik echt aan het “tanken” toe kwam.

Wel merk je in sommige missies dat de game wel echt de vier verschillende typen van Javelins nodig heeft. De matchmaking zit goed in elkaar en lekker snel, maar het zou zich meer mogen focussen op een compleet team maken op javelin type dan zomaar de eerste de beste speler in de groep te gooien. Een Stronghold doen met bijvoorbeeld drie keer een colossus en een ranger is geen groot succes als je op Grandmaster 2 of 3 gaat spelen.

Qua Strongholds mag er sowieso nog wel wat uitbreiding komen. Zoals je al aangaf moet je al vrij snel missies gaan herhalen. Als je dan eenmaal level 30 hebt bereikt kun je de endgame content gaan spelen. Je hebt dan drie Strongholds tot je beschikking (dungeons met een grote eindbaas) en kun je op de hoogste moeilijkheidsgraad (Grandmaster 3) gaan spelen. Hier heb je dan tevens de grootste kans op de beste loot, de Masterworks en Legendary items. Op het moment is het helaas nog zo dat de items die dan droppen soms echt belachelijke stats hebben en je soms echt nutteloze items ontvangt. Natuurlijk kan er niet altijd precies het item droppen dat je wilt, maar hier moet zeker nog wel wat in getweaked gaan worden door Bioware.

Ons verhaal klinkt misschien heel negatief, en dat is deels wel terecht natuurlijk. Er moet nog een hoop veranderd worden aan de game om het interessant te houden en ik hoop dat er in uitbreidingen ook wellicht nog wat verhaallijnen gaan bijkomen. Toch is het een game die ik absoluut niet zal afraden om te gaan spelen. Daarvoor vind ik de game gewoon te leuk om te spelen en is het in basis in mijn optiek een erg ruwe diamant die nog goed geslepen en gepolijst moet worden om echt tot zijn recht te komen.

Hele ruwe diamant

Patrick: Ja, slijpen is zeker nodig. Zoals Anthem nu is raakt het aan beide kanten niet het doel: het verhaal pakt niet en de loot-loop is ook nog niet goed uitgekristalliseerd. Alle ogen zijn nu op Bioware gericht om te zien wat ze aan extra content gaan bieden in de komende maanden (gratis, dat dan weer wel) maar als je het mij vraagt moeten er echt structurele veranderingen in Anthem gaan komen, wil ik nog geneigd zijn om terug te gaan. Als de loot na 50 uur spelen nog steeds hetzelfde is als in je eerste uur, maar dan met hogere cijfers, heb je niet het idee dat er veel te halen valt.

De hogere moeilijkheidsgraden geven je gelukkig wel een grotere uitdaging in de zin dat teamcompositie belangrijker wordt, maar een groot gedeelte van de uitdaging wordt gewoon opgewekt doordat de levensbalk van en schade die vijanden doen opgepompt wordt. Als alle technische ellende dan ook nog opgelost wordt zou het zomaar kunnen dat er met een grotere update (die nog niet aangekondigd is) nieuw leven in Anthem geblazen gaat worden. De patches tot nu toe geven (zie de video hierboven) de burger nog niet heel veel moed, helaas. Voor nu is de game alleen de moeite voor mensen die zo verliefd zijn op de wereld dat ze de extreme grind voor lief nemen, dus ik durf hem zeker niet aan te raden. Er zijn op dit moment beduidend betere games in het loot shooter genre die je vermoedelijk meer plezier geven op de lange termijn.

[Afbeeldingen © EA]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over EA

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

Voor het tweede jaar op rij schittert Max Verstappen op de cover van EA SPORTS officiële videogame van het 2024 FIA Formula One World Championship.

Gaming16.04.2024

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

Video: Manuel Bachoore beste speler ter wereld na winst WK FIFA 23

Gisteravond heeft Team Gullit-speler Manuel Bachoore de FIFAe World Cup gewonnen. De Nederlandse Bachoore won de bloedstollende finale na een penaltyreeks. Hij kroonde zich daarmee tot beste FIFA-speler ter wereld en nam...

Gaming20.07.2023

Video: Manuel Bachoore beste speler ter wereld na winst WK FIFA 23

5 dingen die je moet weten over EA Sports FC24

We kenden het ooit als FIFA, maar nu heet het EA Sports FC. De populaire voetbalgame van Electronic Arts is toe aan zijn nieuwe editie en die heet EA Sports FC24. De game is officieel aangekondigd en verschijnt op 29 sep...

Gaming17.07.2023

5 dingen die je moet weten over EA Sports FC24

​F1 23 review: lijkt hetzelfde, voelt toch net even anders

Als je formule 1-coureur bent, dan krijg je eens in de zoveel tijd een nieuwe auto onder je kont. Dat is natuurlijk flink wennen en dat maakt het voor het publiek extra leuk als er een nieuw seizoen start. Hetzelfde geld...

Gaming15.07.2023

​F1 23 review: lijkt hetzelfde, voelt toch net even anders

EA SPORTS en de Eredivisie verlengen hun samenwerking

Deze week hebben Electronics Arts en de Eredivisie CV, de voetbalorganisatie verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de hoogste competitie van Nederland, een meerjarige verlenging van hun partnership met EA SPO...

Gaming14.07.2023

EA SPORTS en de Eredivisie verlengen hun samenwerking

Eerste beelden van de Las Vegas Grand Prix zie je in EA Sports F1 23

Deze week heeft Electronic Arts de eerste beelden getoond van de Formule 1 Grand Prix in Las Vegas in F1 23, de officiële videogame van het FIA Formula One World Championship. Dit gloednieuwe circuit is direct beschikba...

Gaming25.05.2023

Eerste beelden van de Las Vegas Grand Prix zie je in EA Sports F1 23

KPN eDivisie seizoen 2022-’23: Vitesse prolongeert landstitel

Vitesse is kampioen van de KPN eDivisie seizoen 2022-‘23 en kroont zich daarmee voor het tweede jaar op rij tot Nederlands Kampioen EA Sports FIFA. Vitesse versloeg in de finale AFC Ajax met 5-1 over twee duels. Naast...

Gaming07.05.2023

KPN eDivisie seizoen 2022-’23: Vitesse prolongeert landstitel

Dit is EA Sports FC

Electronic Arts Inc heeft een eerste blik geworpen op de interactieve toekomst van voetbal met EA Sports FC, dat zijn nieuwe brand-visie, identiteit en logo onthult. FC wordt het platform van EA Sports voor het creëren,...

Gaming07.04.2023

Dit is EA Sports FC

Meer info volgt in juli

Verder lezen over Game

Metallica geeft een concert in Fortnite: dit is wanneer

De metal/rockband Metallica heeft een heel bijzondere, nieuwe gig geregeld. De mannen maken hun opwachting in Fortnite en geven daar een concert.

Gaming13.06.2024

Metallica geeft een concert in Fortnite: dit is wanneer

Geniet van een klein kwartier Assassin’s Creed: Shadows-gameplay

Assassin's Creed wordt binnenkort uitgebreid met een nieuwe game die zich in Japan afspeelt en waarin je kiest tussen twee hoofdpersonages.

Gaming11.06.2024

Geniet van een klein kwartier Assassin’s Creed: Shadows-gameplay

IKEA rekruteert Roblox-spelers als virtuele medewerkers

Ikea heeft grootse plannen voor Roblox. Het wil zelfs 10 mensen aannemen om in zijn winkel te werken.

Marketing10.06.2024

IKEA rekruteert Roblox-spelers als virtuele medewerkers

Summer Game Fest 2024: 15 aankondigingen die je moet weten

Een heleboel nieuwe trailers, een heleboel nieuwe datums en al met al een heleboel lekkers op gamegebied: dit is Summer Game Fest 2024.

Gaming09.06.2024

Summer Game Fest 2024: 15 aankondigingen die je moet weten

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Als je een 8K-televisie hebt, dan is het tof om daar ook 8K-films, series en games op te spelen. Echter wordt dat laatste je een stuk moeilijker gemaakt, want Sony lijkt 8K toch niet te gaan ondersteunen op PlayStation 5.

Gaming07.06.2024

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Oh nee: The Last of Us seizoen 2 wordt korter

“We denken dit verhaal niet binnen de twee seizoenen te kunnen vertellen”. Dat kunnen we ons als gamers wel voorstellen over The Last of Us.

Entertainment06.06.2024

Oh nee: The Last of Us seizoen 2 wordt korter

Amazon maakt tv-serie van de game Yakuza

Amazon werkt nu aan een serie van Yakuza: Like a Dragon. Het is een populaire, uit de pas lopende game gemaakt over de Japanse maffia, die vooral wordt geroemd om hoe verhalend het is. 

Gaming04.06.2024

Amazon maakt tv-serie van de game Yakuza

Zo ziet de nieuwe Tomb Raider-serie van Netflix eruit

Netflix komt met een animeserie van Tomb Raider. De stem van Lara Croft wordt niet door Jolie of Vikander ingesproken, die wel eens het gezicht zijn geweest van mevrouw Croft.

Gaming03.06.2024

Zo ziet de nieuwe Tomb Raider-serie van Netflix eruit

Lara gaat anime

Verder lezen over Review

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

De Huawei Watch Fit 3 is echter zeker geen kloon anders zouden ook alle smartphones klonen van elkaar zijn. Nee de Huawei Watch Fit 3 valt op door zijn gewicht en toch wel elegante looks die uiterst genuanceerd zijn uitgevoerd.

Gadgets01.06.2024

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Het is gebaseerd op een soort meme, een internetgrap, maar het blijkt toch een wel heel vermakelijk spelletje te zijn: Dumb Ways to Survive.

Gaming01.05.2024

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

Netflix komt met een extra uitgebreide versie van Dead Cells. Alsof de game niet al genoeg tijd opslokte. Maar met plezier hoor.

Gaming11.04.2024

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

Een van de beste vormen van reclame die je als ondernemer kunt hebben, zijn tevreden klanten die zich positief uitlaten over jouw diensten. Met de komst van digitale platformen als Google en Trustpilot, wordt het steeds...

Online09.04.2024

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Oordopjes zijn vaak erg gevoelig: je raakt ze makkelijk kwijt, je ziet op een gegeven moment de batterijduur flink achteruit hollen en de eartips beginnen op den duur steeds viezer te worden of zelfs stuk te gaan. Aan da...

Gadgets09.04.2024

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

We zeggen het maar meteen: Ripley is briljant. Misschien niet zo slim voor de opbouw van een review, maar als je iets van dit artikel meeneemt, dan moet dat het zijn. Ripley werd al een tijdje op Netflix gehyped, maar nu...

Entertainment05.04.2024

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Spiritfarer: je kunt door deze titel en de kop van dit artikel denken dat het gaat om een medewerker van een crematorium, maar dat ben je niet. Wel ben je iets wat daarop lijkt. In deze bijzondere game neem je namelijk d...

Gaming03.04.2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Maar je móet.
Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn

Er is iets poëtisch aan het neerknallen van zombies. Het voelt goed, het voelt niet slecht. Het lijkt soms de noodzaak te zijn. Bijvoorbeeld in de Netflix-game Into the Dead 2: Unleashed. Het is ouderwets knallen en dat...

Gaming27.03.2024

Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn