Gaming24.06.2011

Brink probeert eens wat anders


De laatste tijd word je letterlijk en figuurlijk doodgegooid met shooters, voor sommige kan de koek nooit op maar zelfs  voor dappere ontwikkelaars is het shootergenre een moeilijk betreedbaar terrein. Toch heeft Bethesda de stoute broek aangetrokken en het ogenre met Brink betreden. Gaat deze shooter dan eindelijk vernieuwing brengen binnen het genre of word het de zoveelste coppycat?

brink-probeert-eens-wat-anders.jpg
brink-probeert-eens-wat-anders.jpg

Brink heeft 2 teams, 1 team dat van het eiland “The Arc” af wil en 1 team dat het andere team op dit eiland probeert te houden. In een notendop is dit het verhaal en het voelt ook een beetje alsof het erbij verzonnen is om de game een doel te geven. Desalniettemin krijg je in een korte training en een uitgebreide multiplayer afwisselende taken om dit doel te bereiken. Kortom weer eens wat anders!

Screen shot 2011-06-20 at 01.14.57

The Good
Dat Brink vernieuwd is blijkt al bij de start van de game. De mogelijkheden om je karakter aan te passen zijn zeer breed en voor iedereen is er een mogelijkheid om een uniek personage neer te zetten. De game an sich brengt buiten het gangbare wapengekletter ook flink wat vernieuwing met zich mee. Zo is er geen single player zoals je gewend bent bij andere shooters, draait de shooter niet om het behalen van zoveel mogelijk kills en is een goeie balans in classes in je team belangrijk.

Toch zijn dit allemaal goede ontwikkelingen. De game is gericht op de mulitplayer, waarin je taken krijgt om het vijandige team tegen te houden (of juist uit te breken). Een van die taken kan zijn, bescherm en begeleid de gevangenen tot hij ontsnapt is. De taak van het andere team is dus om die persoon tegen te houden. Sommige vinden dit leuk, sommige niet, het zal voornamelijk te maken hebben met of je een groepspeler bent of een individualist. Een team is opgedeeld uit 4 classes, engineer, assasin, medic en soldier en het balans in een team is belangrijk om te overwinnen.

The Bad
Wil je een shooter die realistisch is, je meesleept in een boeiend verhaal of knallende graphics dan is Brink niet de game voor jou. Wil je uren multiplayer plezier, diversiteit in wapens en gear en een vernieuwende gameplay dan is Brink zeker de game voor jou. De makers bij Bethesda hebben aangegeven veel inspiratie te hebben gehaald uit Counter-strike en dat is te merken aan de sfeer die in Brink hangt. Toch mis ik de snelheid die in games zit zoals Call of duty en Battlefield (als de vergelijking überhaupt op gaat). Doordat de focus ligt op de multiplayer is het van groot belang dat de game vanaf dag één een groot aantal spelers heeft om levensvatbaar te blijven. In het begin waren de servers niet optimaal waardoor het sommige eerste gamers er al snel genoeg van hadden.

Screen shot 2011-06-20 at 01.15.23

The Ugly
Dat de game een singleplayer mist is in 1e instantie geen ramp, maar hoe het verhaal er nu tegenaan geplakt is komt de game niet ten goeden. Nu heb je geen goed verhaal nodig om er flink op los te knallen in een shooter, maar het zorgt ervoor dat je niet word aangetrokken tot een game. Nu wil ik niet zeggen dat Call Of Duty een Oscarwaardig verhaal heeft, maar die proberen er nog wat van te maken en zetten wel een sfeertje neer die je meeneemt. De multiplayer is innovatief, vernieuwend en fris door de taken en de balans in teams maar door het ontbreken van een context worden die taken een beetje zinloos.

Conclusie
Brink is gemaakt voor de die-hard multiplayer fans. Bethesda heeft duidelijk de trend gezien in de toename aan online multiplayer fanaten en is hier met Brink vol op ingestapt. Respect voor Bethesda om in deze tijd een shooter neer te zetten die bij menig fan zeker goed in de smaak zal vallen. Vindt Brink een doelgroep en een solide aantal fans zal deze shooter zeker een succes worden. Toch ben ik bang dat de game snel een budgettopper zal gaan worden en dat is jammer, want Brink doet wat veel shooters vergeten zijn en dat is vernieuwen.