Gaming22.12.2010

Fallout: New Vegas blijft gelukkig stilstaan


In 2008 bracht bethesda uit, wat toen bleek, één van de beste offline RPG’s te zijn dat jaar. Voor de makers van Oblivion was de RPG geen onbekend genre en fans van de Oblivion-serie zagen ook zeker overeenkomsten met Fallout. Nu, anno 2010, zijn er eigenlijk weinig echte offline RPG’s uitgekomen (sorry Fable fans, ik heb het hier over echte hardcore RPG’s) buiten Mass Effect 2. Tot nu.

fallout-new-vegas-blijft-gelukkig-stilst.jpg
fallout-new-vegas-blijft-gelukkig-stilst.jpg

Fallout: New Vegas, speelt zich 3 jaar na Fallout 3 af aan de westkust van Amerika. In een (je raadt het al) Las Vegas omgeving. Je karakter is een koerier die op een dag een pakketje moet afgeven in New Vegas, maar, helaas voor jou loopt, het niet zoals gepland. Onderweg word je gepakt door een groep bad guys en  word je meer dood dan levend achtergelaten langs de weg. Gelukkig word je snel gevonden door een plaatselijke bewoner en vanuit zijn bescheiden huisje begint het avontuur.

The Good
Op het internet is de discussie losgebarsten over het feit dat New Vegas dezelfde game is als Fallout 3 met de uitzondering van een aantal aanpassingen. Het is juist positief dat ze dezelfde game setting hebben gebruikt, omdat (voor de Fallout 3-adepten onder ons) het je de kans geeft meteen in het verhaal te duiken en New Vegas te ontdekken. Ook al kan het verhaal maar op 3 mogelijke eindes uit komen en is het af en toe best voorspelbaar, toch zal je de 15 uur durende main-story-line met veel plezier uitspelen.

Daarbij komt nog dat je je niet hoeft te houden aan die 15 uur, New Vegas heeft zo veel meer te bieden dat je er (net zoals in zijn voorgangers) gemakkelijk 100 uur in kan steken. New Vegas laat je op verschillende manieren de game spelen, ga je voor de hardcore RPG dan kun je met New Vegas los gaan door de “hard core”modus aan te zetten (die zelfs wordt afgeraden door Bethesda) of ga je voor de First-person shooter manier. De omgeving, de manieren waarop de game gespeeld kan worden en de sfeer die New Vegas met zich meebrengt zorgt ervoor dat zowel de doorgewinterde Fallout speler als de nieuwkomers aan de slag kunnen gaan met Fallout: New Vegas.

fallout-new-vegas

The Bad
Fallout: New Vegas valt wel echt onder het genre RPG, ik maakte in het begin misschien het grapje over Fable, maar hier ligt wel degelijk een groot verschil. Waar Fable oppervlakkig blijft over de aanpassingen die je kunt maken aan je personage, gaat Fallout juist heel diep in op die mogelijkheden. Toch kan dit voor sommige gamers vrij langdradig overkomen, omdat de opties zo eindeloos zijn. Zo kun je bijvoorbeeld de manier waarop je praat lvlen (?), zodat je in gesprekken met NPC’s meer overtuigend bent. Voor de nieuwkomers tot het RPG genre zul je dan ook even door een bittere pil heen moeten bijten, maar zodra je het een beetje door hebt wil je niks anders dan je spraakvaardigheden verbeteren.

The ugly
Fallout 3 stond niet alleen bekend om zijn mooie grote open wereld, maar ook om de bugs die het met zich meebracht. Niet alleen de mooie grote open wereld is terug in New Vegas, maar ook de daarbij behorende bugs. Het is begrijpelijk dat door de omvang van de game niet alles 100% werkt maar wanneer de main story line wordt geteisterd door bugs, wordt het een ander verhaal. Het is niet zo erg dat je je eraan gaat ergeren, maar een advies kunnen we je wel geven, sla tussendoor vaak op, want je weet nooit wanneer je vast kan komen te zitten.

fallout-new-vegas-screenshot_02

Conclusie
Fallout: New Vegas is een heerlijk vervolg op Fallout 3. Het brengt je terug naar het vertrouwde wereldje en neemt je meteen mee in het verhaal. Ondanks de bugs heb ik elke seconde genoten van de qeusts, side quests en games die de nieuwe wereld van New Vegas te bieden heeft. Door de verschillende manieren waarop je de game kan uitspelen is deze game voor iedereen toegankelijk, maar enige liefde voor RPG’s is aan te raden. Als je dan toch wat meer in de RPG’s wilt duiken dan zul je zeker smullen bij het V.A.T.S-systeem (Vault-Tec Assisted Targeting System)  in Fallout. Door een aantal punten te verzamelen kun je de game pauzeren en gericht ledematen selecteren die je wilt raken. Hervat je het spel weer dan zal een animatie uitwijzen wat het resultaat is van je bloedbad. Fallout: New Vegas zal elk RPG-hart sneller doen stromen en voor een flink aantal uren speelplezier zorgen.

Fallout: New Vegas, ontwikkeld door Obsidian Entertainment voor de Xbox 360 (getest), PS3 en PC en uitgegeven door Bethesda Softworks op 22 oktober 2010