Gaming18.08.2010

EA OP GAMESCOM: MASS EFFECT, FIFA 11, CRYSIS 2 MULTIPLAYER, NfS EN… DAVID BECKHAM


ea-op-gamescom-mass-effect-fifa-11-crysi.jpg
ea-op-gamescom-mass-effect-fifa-11-crysi.jpg

EA OP GAMESCOM: MASS EFFECT, FIFA 11, CRYSIS 2 MULTIPLAYER, NfS EN… DAVID BECKHAM

Electronic Arts beet een dag voor de press-only dag van de Gamescom 2010 het spits af met haar persconferentie. Binnen een uur tijd werden de speerpunten van de line-up voor dit najaar alsook volgend jaar belicht. Veel titels waren al bekend, en dus was het vooral zoeken naar details. Tegelijkertijd waren er ook een aantal interessante, nieuwe onthullingen aangaande bekende series zoals De Sims, FIFA, Need for Speed, Crysis en de kroonjuwelen van BioWare. Sommige fans in de zaal hielden hun adem in. Zou hij daar zijn? De aankondiging van Mass Effect 3?

Nee, helaas niet. Maar wel de lang gespeculeerde PS3 versie van Mass Effect 2. Hij dook al eens op, op releaselijsten, om er vervolgens paniekerig weer afgehaald te worden. Hoe dan ook, de epische sciencefiction ruimteopera die Mass Effect 2 is, komt dus naar Sony’s platform. En al heel rap; januari volgend jaar. Geen aankondiging over Mass Effect (1) overigens, die je er bijvoorbeeld ‘gratis’ bij zou krijgen. Dat zou pas echt nieuws zijn. Maar BioWare had nog meer te melden. Heel kort nieuws over de Star Wars MMO The Old Republic bijvoorbeeld; deze krijgt space battles. BioWare sloot af met een hele mooie CGI van Dragon Age II en een releasedatum: 11 maart 2011.

dragon_age_art

EA begon haar presentatie overigens met twee casual franchises. De Sims en Harry Potter. Dat de Sims 3 ook naar consoles komt, wisten we al (met de nodige aanpassingen) maar dat De Sims: Middeleeuwen een volledig nieuwe, op zich staand spel wordt, is nieuws. Het spel oogde gedetailleerd en zal er bij de immer groeiende Sims achterban ingaan als koek.

Daarna werd de nieuwe Harry Potter game, Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1, gedemonstreerd door niemand minder dan de Weasly Twins uit de Harry Potter films. Dat doet EA toch wel goed, om bij iedere presentatie, hetzij in L.A. hetzij in Keulen een of twee beroemdheden uit de hoge hoed te toveren. Voorts werd bekend gemaakt dat het spel dit najaar ook Kinect ondersteunt. Door verschillende toverstafbewegingen voor de Kinect camera te maken, kwamen verschillende toverspreuken op het scherm tot leven.

Persoonlijk werd ik vrolijker van Dead Space 2’s ingame beelden, ook al waren die erg kort. Het ‘zweven’ van Isaac in buitenlocaties kwam fraai tot leven, evenals de sfeerbepalende lichteffecten en geluidseffecten van deze survival horror in space. Aardig detail: hoofdrolspeler Isaac heeft deze keer een stem. De makers willen het personage meer diepgang geven. Of dat gaat lukken is nog lastig te zeggen, daarvoor was deze demo veel te kort.

dead_space2(4)

Need for Speed: Hot Pursuit oogt bruut, stijlvol en adrenalineverhogend. Met razendsnelle achtervolgingen en loeiende sirenes. Interessante feature: autolog. Een soort facebook applicatie die jouw presentaties en die van je vrienden bijhouden. Zo krijg je voortdurend uitnodigingen en aanbevelingen om rondetijden van andere spelers te verbeteren en blijven spelers van elkaar;s prestaties op de hoogte. Tevens komt er een limited edition van het spel die twee extra auto’s zal huisvesten: een Alfa Romareo 9c en een Ford Shelby GT500.

Voorts was het shooter tijd met Medal of Honor, Crysis 2 en Bullet Storm. Die laatste oogt steeds indrukwekkender maar houdt gelukkig de over de top sfeer stevig vast. Crux van de game zijn skillpoints: hoe bruter en harder je vijanden omver schiet (met divers, overdreven schietgerei), hoe meer punten je scoort. De Medal of Honor presentatie ging eigenlijk nergens over: we zagen onherkenbaar gemaakte Tier 1 elitesoldaten vertellen hoe heftig het er aan toe gaat tijdens echte oorlogen en hoe men EA van tips heeft voorzien. Voor gameplay verwees EA door naar de Sony persconferentie die vlak na die van Electronic Arts plaatsvond. Crysis 2 toonde voor het eerst multiplayer gameplay waarbij 12 man in twee teams, live, tegen elkaar in een geruïneerd New York op elkaar aan het jagen waren. Leuk: iedere speler heeft een nanosuit en kan die naar eigen smaak uitbouwen met modules. De verticale gameplay die het springen van en naar hoge wolkenkrabbers met zich mee brengt resulteert in extra tactieken waarbij enorme sprongen, onzichtbaar cloaken of tijdelijk heel snel rennen voor nog meer diversiteit binnen het bekende multiplayer schietgeweld zorgden.

crysis 2 multiplayer

EA eindige met twee sporttitels: EA Sports Active 2 – zonder twijfel een van de meest serieuze en meest intensieve fitnessproducten voor handen (Wii, PS 3 en Xbox 360) en, natuurlijk, FIFA 11. Die eerste heeft sinds vandaag een opvallende ambassadeur: David Beckham. We zagen een filmpje waarin de ooit zo grote voetballer aan het trainen. Feit is dat Beckham een voetballer in de herfst van zijn carrière is. Zijn huidige club LA Galaxy is nu niet de meest toonaansprekende club op het wereldtoneel van Koning Voetbal.

FIFA 11 is wel toonaangevend en de tekenen voor dit jaar zien er weer goed uit. Het spel is nog gedetailleerder, geeft je nog meer controle over de bal en kent een career mode waar spelers 15 seizoenen lang als voetballer, keeper of manager door het leven kunnen gaan. Grootste aankondiging is dat FIFA 11 voor het eerst 11 tegen 11 online gameplay kent: 22 spelers dus waarbij iedereen zijn eigen positie in het veld inneemt en twee spelers dus volledig gaan als rol voor doelman tussen de palen. Als keeper kun je kiezen om volledig manueel te sturen, semiassistentie te krijgen of volledige assistentie aan te vinken. Ik ben erg benieuwd of 11 tegen 11 in het nieuwe FIFA een succes wordt want het betekent wel dat 22 spelers online allemaal daadwerkelijk er voor moeten gaan. Er hoeft maar een paljas tussen te zitten, en die verpest het voor de rest.

Kortom: Electronic Arts heft een sterke line-up voor dit najaar maar tegelijkertijd gloren er voor het eerste kwartaal van 2011 ook al een rits toptitels aan de horizon om u tegen te zeggen.

fifa11_news_creationcenter_640x360