Gaming27.07.2010

Playlogic glijdt af richting faillissement


Het is nog niet bevestigd, maar de Nederlandse ontwikkelaar/uitgever Playlogic lijkt af te stevenen op een faillissement. Dat zou het einde betekenen voor één van de grootste game-makers in Nederland, die verantwoordelijk was voor games als Xyanide, Obscure en Fairytale Fights.

Het rommelde al een tijdje binnen het bedrijf, met een verlies van 20 miljoen dollar over het afgelopen boekjaar en tegenvallende verkopen van Fairytale Fights waar het bedrijf zwaar op heeft ingezet, maar het nieuws wordt alleen maar slechter.

UPDATE 28-07: Playlogic heeft surséance van betaling aangevraagd en ook gekregen van de rechter, er wordt nu bekeken of het bedrijf nog boven water te krijgen is.

playlogic-glijdt-af-richting-faillisseme.jpg
playlogic-glijdt-af-richting-faillisseme.jpg

Deze filing voor de SEC, die Playlogic als beursgenoteerd bedrijf elke drie maanden moet doen, laat zien dat er een lening loopt waarbij alleen al aan rente elke week €25,000 moet worden terugbetaald, een verplichting waar het bedrijf al een paar weken niet heeft aan kunnen voldoen. Voeg daarbij toe de in de filing genoemde problemen met distributeurs als Koch Media, die Fairytale Fights binnen Europa hebben gedistribueerd maar niet willen betalen en dan komt er een beeld naar boven waarin Playlogic geen cashflow heeft.

Dat verklaart ook de uitlatingen van verschillende medewerkers die anoniem of via sociale media hun ongenoegen hebben geuit over het niet ontvangen van salaris (aldus Control). In deze context is het dus afwachten hoe lang het hoofd nog boven water kan blijven. Wellicht dat er surséance van betaling kan worden aangevraagd, maar al met al ziet het er verdomde duister uit voor het bedrijf. De website deelt dat sentiment en is sinds vandaag ook niet meer online.

Nog niet duidelijk is wat er met ontwikkelstudio Playlogic Game Factory in Breda zou moeten gebeuren: de bijna 50 werknemers daar zullen een ander thuis moeten vinden. De impact op de ontwikkeling rondom EyePet, die in Breda werd omgezet voor gebruik met Sony’s nieuwe bewegingscontroller Move, is nog niet te overzien op dit moment. Wellicht dat Sony een aantal personeelsleden zal ‘overnemen’ om de projecten af te maken.

We hebben contact gezocht met Playlogic en woordvoerder Rick van Beem wilde niet ingaan op de specifieke problemen maar erkent dat het niet goed gaat. Er wordt nu druk gekeken wat de mogelijkheden zijn voor een redding of doorstart. We wachten op een officieel bericht om te zien of dit sprookje toch nog een happy end kan krijgen.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.