Gaming06.08.2013

EverQuest Next: Sony is op zoek naar de MMO-Kroon


everquest-next-sony-is-op-zoek-naar-de-m.jpg
everquest-next-sony-is-op-zoek-naar-de-m.jpg

World of Warcraft is het de facto MMO, hét schoolvoorbeeld van hoe je heel lang heel veel geld kunt verdienen met een online game. Heel vaak nageaapt maar nooit geëvenaard. Althans, daarna. Vóór WoW was er echter Everquest dat de dienst uitmaakte in MMO-land. toen Everquest 2 kwam was WoW nog maar een beginnend gamepje, maar de historie heeft uitgewezen dat Blizzard aan het langste einde heeft getrokken. Maar nu komt Everquest terug en als het aan makers Sony Online Entertainment ligt gaat dit hét alternatief worden, niet alleen voor WoW-spelers, maar voor iedereen die de meeste MMO’s wel gezien heeft. Het geheime wapen? De maakbare wereld.

En als Sony Online Entertainment zegt dat de maakbare wereld in Everquest Next (ik neem aan, nee hoop, dat het een werktitel is) het verschil gaat maken menen ze het. Niet alleen kun je als speler met je aanvallen de fantasiewereld aan gort slaan, de schade is ook nog eens permanent, althans grotendeels: Sony weet dat anders de ‘griefers’ (pestkoppen) onmiddelijk de game onbegaanbaar zouden maken voor de normale spelers. Maar in principe zou je het grootste gedeelte van de omgeving kunnen verwijderen, om zo vijanden in een gat te laten vallen. Je zou met genoeg tijd en moeite een gang door een muur of berg kunnen slaan. Je kunt een brug achter je kapot maken zodat andere spelers je niet kunnen volgen. Allemaal mogelijk doordat de grafische engine niet op polygonen draait, zoals de meeste games, maar op voxels, een soort pixels met volume en massa. Technisch gelul terzijde is dat natuurlijk wel een hele leuke toevoeging op de verder typisch uitziende fantasiewereld.

Maar er zit meer onder de oppervlakte van Everquest Next. Letterlijk. Vergelijkbaar met Minecraft zit er dus onder de grond een hele grote wereld vol met grotten, kerkers en de gebruikelijke duistere zaken die je kunt bereiken door te graven. Die wereld wordt op eenzelfde soort manier gegenereerd en is dus heel makkelijk uit te breiden door SOE. Maar daar laten ze het niet bij zitten: naast de game wordt er ook de Everquest Next Landmark-applicatie gelanceerd worden, waarin spelers hun eigen stukken Everquest kunnen bouwen. Het beste materiaal daaruit zal dan weer gebruikt worden om de wereld uit te breiden en zal vermoedelijk door SOE bevolkt worden met niet-speler karakters.

Die laatste zijn trouwens in de hele game een stuk intelligenter dan je gewend bent vanuit andere MMO’s, met eigen belangen die ze zullen nastreven los van wat jij van ze wilt. Hetzelfde geldt voor monsters, die zich ook niet zomaar door een paar man laten aanvallen en je groep ook zal gaan raken waar het pijn doet. Dat alles met het idee dat de game veel minder leunt op de typische genrekwaliteiten als het zoeken van de perfecte groep (de klassen waaruit je kunt kiezen zijn zo flexibel dat je geen vaste rollen als healer, tank, etc. nodig hebt) en het eindeloos in de gaten houden van oplopende balken.

Het enige dat niet duidelijk is (en ik heb zo ongeveer ieder artikel erover gelezen) is of het nu een real-time actiegame is of dat er toch wel degelijk gebruik wordt gemaakt van indirecte combat. Ik hoop het eerste, dat zou deze game namelijk écht anders maken. De manier waarop ze de wereld vorm willen geven en daarna laten veranderen door de spelers is razend ambitieus en dat zal er ook mee te maken hebben dat SOE zich nog niet wil laten vastpinnen op een releasedatum. Wel is bekend dat ze geen maandelijkse betaling zullen vragen voor het betreden van de wereld en als je wilt kun je je al inschrijven voor de betatest. Het kwam voor mij redelijk uit het niets, maar Everquest Next zou wel eens heel interessant kunnen worden; als het werkelijk de Minecraft meets Tera is waarop ik hoop gaat het nog vele uurtjes kosten.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Sony

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Als je een 8K-televisie hebt, dan is het tof om daar ook 8K-films, series en games op te spelen. Echter wordt dat laatste je een stuk moeilijker gemaakt, want Sony lijkt 8K toch niet te gaan ondersteunen op PlayStation 5.

Gaming07.06.2024

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Venom is terug in zijn voorlopig laatste film

Venom: the Last Dance draait vanaf 25 oktober dit jaar in de bioscoop en wordt het laatste deel van de trilogie.

Entertainment04.06.2024

Venom is terug in zijn voorlopig laatste film

Sony wil laten zien wat toegankelijkheid is en doet dat zo

Toegankelijkheid is belangrijk, maar het wordt vaak vergeten waardoor mensen met een visuele uitdaging bijvoorbeeld niet goed gebruik kunnen maken van tech. Sony zet zich hiervoor in.

Gadgets17.05.2024

Sony wil laten zien wat toegankelijkheid is en doet dat zo

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Sony had wilde plannen met PSN en Helldivers 2, maar na een reviewbom op Steam en veel negatieve feedback in het algemeen draait het 't terug.

Gaming06.05.2024

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd

De Handycam was voor camcorders wat Chocomel is voor chocolademelk. Het was dé bekende camcorder, en hij werd gemaakt door Sony. De camcorder is nu vrijwel volledig verdwenen, op wat retrofans na, maar er zijn decennia...

Gadgets18.03.2024

Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd

Ode aan de camcorder
​Sony: PlayStation 5 is bijna end of life

PlayStation 5 is een tegenvaller gebleken voor Sony. De console heeft de verkoopdoelen niet gehaald en voor Sony is het wel een beetje klaar met de console. Het wilde 25 miljoen PlayStation 5’s verkopen dit jaar (en di...

Gaming15.02.2024

​Sony: PlayStation 5 is bijna end of life

Sony presenteert heel veel games voor 2024 in State of Play

Een paar keer per jaar komt Sony met een grote streamingvideo waarin het vanalles laat zien wat eraan komt in de komende periode. Gisteren was het ook zover, en hoeveel er veel was gelekt, zijn er ook wat verrassingen te...

Gaming01.02.2024

Sony presenteert heel veel games voor 2024 in State of Play

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

Aibo: zegt het jou iets? Waarschijnlijk heb je er wel eens eentje gezien. Aibo is de robothond van Sony. Hij werd geïntroduceerd in 1999, maar met de eerste Aibo was de kous niet af, er volgden er meer. We stappen in de...

Technology29.01.2024

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

Maar hij is niet dood hoor