Gaming19.02.2012

Crossplay gaat de Playstation Vita redden


Dat de Playstation Vita het misschien wel eens zwaar zou kunnen krijgen loopt als een rode draad door alle verslaggeving over het apparaat heen. De concurrentie van de steeds completer wordende telefoons en tablets, de hoge prijzen voor de speciaal voor de Vita gemaakte games en de vraag of mensen nog wel zitten te wachten op een apart game-apparaat dat ze in hun zak kunnen steken: het zijn allemaal punten die steeds weer genoemd worden. De launchparty afgelopen dinsdag in Utrecht maakte nog maar eens duidelijk dat zowel pers als retail moeite hebben om groot enthousiasme aan de dag te leggen voor de speciale features van Sony’s nieuwe handheld. Althans, als ik het het matige tot niet-bestaande applaus bij de presentatie als graadmeter mag nemen. Crossplay was echter één van de weinige zaken die de handjes nog op elkaar kreeg. Terecht, want als één ding de Vita gaat redden dan is het Crossplay wel.

Wat Crossplay betekent is dat je sommige games of DLC voor games maar één keer hoeft te kopen om ze zowel op de PS3 als op de Vita te kunnen spelen. In eerste instantie gaat het nog om weinig heel spannends: Sony games Motorstorm RC, Hustle Kings en Top Darts zijn de voorhoede en qua DLC is tot nu toe alles voor Ultimate Marvel VS. Capcom 3 en Wipeout uitwisselbaar. In het laatste geval is het zelfs zo dat als je WipeOut HD voor de PS3 al hebt, die straks als DLC voor de Vita-versie zal uitkomen en je die dus gratis kunt spelen.

crossplay-gaat-de-playstation-vita-redde.jpg
crossplay-gaat-de-playstation-vita-redde.jpg

Nogmaals, het zijn niet de meest aansprekende games, maar stel dat je straks een groot aantal games van Sony uit zult kunnen dubbelen, dat een gedeelte van de download-titels ook Vita-klaar is of dat Sony zelfs andere uitgevers gaat aansporen (lees: betalen) om de PS3-versie van een multiplatformtitel geschikt te maken voor Crossplay. Aangezien veel uitgevers hun games toch al zo ontwikkelen dat omzetting naar meerdere platforms een makkie is zou dat een kleine moeite zijn.

En het slimme van deze strategie is natuurlijk dat mensen zo gaandeweg een verzameling games opbouwen die te spelen is op de Vita, zodat het op een gegeven moment heel makkelijk wordt om er eentje aan te schaffen, omdat ze toch al een stapeltje games hebben om te spelen. Sony hoeft alleen maar EA en Activision over te halen om de nieuwe Call of Duty en FIFA 13 crossplay te maken en ze hebben niet alleen maar een automatisch overwicht in de race met Microsoft, maar ook nog eens een berg extra Vita’s verkocht. Nou ben ik benieuwd of ze dit gaan doen, of dat dit het zoveelste goede idee is dat halfbakken blijft liggen op Sony’s almaar groter wordende stapel.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Playstation

Summer Game Fest 2024: 15 aankondigingen die je moet weten

Een heleboel nieuwe trailers, een heleboel nieuwe datums en al met al een heleboel lekkers op gamegebied: dit is Summer Game Fest 2024.

Gaming09.06.2024

Summer Game Fest 2024: 15 aankondigingen die je moet weten

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Als je een 8K-televisie hebt, dan is het tof om daar ook 8K-films, series en games op te spelen. Echter wordt dat laatste je een stuk moeilijker gemaakt, want Sony lijkt 8K toch niet te gaan ondersteunen op PlayStation 5.

Gaming07.06.2024

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

XDefiant, de langverwachte free-to-play, snelle arcade shooter ontwikkeld door Ubisoft San Francisco en met facties geïnspireerd op enkele van Ubisofts geliefde franchises, is nu wereldwijd speelbaar. Spelers downloaden XDefiant gratis en spelen vanaf hun pc via Ubisoft Connect, PlayStation 5 of Xbox Series X|S.

Gaming21.05.2024

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

met Crossplay-mogelijkheden
Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Sony had wilde plannen met PSN en Helldivers 2, maar na een reviewbom op Steam en veel negatieve feedback in het algemeen draait het 't terug.

Gaming06.05.2024

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

Voor het tweede jaar op rij schittert Max Verstappen op de cover van EA SPORTS officiële videogame van het 2024 FIA Formula One World Championship.

Gaming16.04.2024

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

​Ontslagen in de game-industrie beïnvloeden ook jouw gamebeleving

In 2023 vond er bij meer dan een derde van de gamestudio’s een ontslagronde plaats. In 2024 zet die trend voort. In de maand februari alleen al hebben we alweer bij diverse studio’s gezien dat er mensen moesten vertr...

Gaming02.03.2024

​Ontslagen in de game-industrie beïnvloeden ook jouw gamebeleving

Slagveld kent vele slachtoffers
De eerste Xbox-exclusieve game is nu uit op Nintendo Switch

Het klinkt raar. Xbox-exclusive, want dat is het bij dezen dus niet meer. Pentiment is nu uit op Nintendo Switch en hoewel dat geen titel wordt die miljoenen mensen tegelijkertijd gaan spelen, is het wel degelijk een his...

Gaming22.02.2024

De eerste Xbox-exclusieve game is nu uit op Nintendo Switch

​Helldivers 2 is een plotseling gamesucces: dit is waarom

Helldivers 2: om eerlijk te zijn dachten we er vooraf niet zoveel van, maar inmiddels weten we beter. Deze third-person shooter is fantastisch. Het is een groot succes van Arrowhead, dat het voor dit tweede deel heel and...

Gaming19.02.2024

​Helldivers 2 is een plotseling gamesucces: dit is waarom

Samen oorlog voeren is zoveel beter