Gaming28.07.2014

Wederom ophef om Early Access: Rust-Ontwikkelaar werkt nu al aan nieuw project


De Ontwikkelaar van de populaire Day-Z concurrent Rust heeft aangekondigd aan een nieuwe game te werken. Voor een groot aantal Rust-spelers was dat reden om goed kwaad te worden, Rust staat namelijk nog in Early Access en is dus niet af. De ontwikkelaar reageert op alle ophef.

wederom-ophef-om-early-access-rust-ontwi.jpg
wederom-ophef-om-early-access-rust-ontwi.jpg

De reactie van Facepunch Studios geeft het dilemma van deze situatie weer. Rust is nog niet af en moet dus nog doorontwikkeld worden. Tegelijkertijd wil de ontwikkelaar haar toekomst veilig stellen door met een klein deel van de studio te werken aan prototypes voor na Rust. Toen dat bekend werd deed een groot aantal Rust-spelers hun beklag.

De ontwikkelaar reageert: “Moet iedereen binnen het bedrijf aan hetzelfde werken? Mag HBO maar aan een show werken?”. Daarnaast is het volgens de ontwikkelaar volkomen logisch: “Winst uit Garry’s Mod werd geïnvesteerd in Rust en nu investeren we winst uit Rust in het volgende project.” Ook geven ze aan dat bijna elke studio aan meerdere projecten tegelijkertijd werkt.

Toch blijft het een lastige situatie, dit suggereert namelijk dat het oké is om geld te verdienen met een game die niet af is en vervolgens naar het volgende project te gaan. Vervolgens moeten we de ontwikkelaar maar geloven dat de game nog afgemaakt wordt. Nu zal dat in dit geval wel goed komen, maar dit soort situaties duwen de grenzen steeds verder op. Het is slechts een kwestie van tijd totdat iemand van een soort gelijke situatie misbruik maakt.

In dit geval lijkt het slechts een heidebrandje, maar Early Access begint uit de hand te lopen en roept om regulatie. Waar het zal eindigen weet niemand, zeker nu ook Sony geld ruikt. We kunnen slechts hopen dat het goed afloopt.

Marnix Suilen

Schrijft al jaren over games, van de kleine indie-games tot de grote najaarstitels. Liefhebber van Dota 2, twijfelt nog over Destiny.