Gaming22.07.2014

E-sports worden groot: Team Newbee wint 5 miljoen dollar met WK Dota 2


The International is voorbij. Gisteren werd de finale van het wereldkampioenschap Dota 2 gespeeld. Inzet: vijf miljoen dollar. Na vier wedstrijden gaf Vici Gaming zich gewonnen onder toeziend oog van een volledig gevulde KeyArena (17.000 man) en ruim een miljoen online-toeschouwers.

e-sports-worden-groot-team-newbee-wint-5.jpg
e-sports-worden-groot-team-newbee-wint-5.jpg

Het leek er even op dat het alle kanten uit kon gaan. Vici Gaming won de eerste wedstrijd en de teams gingen erg gelijk op. Vanaf de tweede wedstrijd nam Newbee echter de leiding, waarna ze drie opeen volgende wedstrijden en zo dus ook The International wonnen.

Elk jaar groter

Dit was de vierde keer dat The International werd georganiseerd, voor het eerst in de KeyArena in Seattle. De prijzenpot kwam dit jaar boven de tien miljoen dollar, een record. Valve doet er alles aan om The International in een groot toernooi te veranderen en e-sports op de kaart te zetten.

Zo werd elke wedstrijd voorzien van uitgebreid commentaar, in verschillende talen. Ook was er een zogenoemde ‘noob’-stream, waarbij het commentaar meer uitleg geeft bij wat er gebeurt, Dota 2 is immers een complex spel voor mensen die het niet spelen. Ook werd elke wedstrijd uitgebreid voor- en nabeschouwd door een een panel. Voor en na de finale waren er zelfs persconferenties.

De organisatie was dus zeer professioneel opgezet. Valve had zelfs een deal met ESPN gemaakt om het toernooi op ESPN 3 en de finale op ESPN 2 uit te zenden.

Maar kijken naar hoe anderen gamen, dat is toch saai?

Nee! Dota 2 is zo competitief dat er constante spanning is. Welk team maakt de eerste kill? Welke strategie wordt gebruikt? Lukt het de tegenstander voor de gek te houden? Als je het mij vraagt zit er zoveel spanning en sensatie in Dota 2 dat het zich absoluut kan meten met ‘traditionele’ sporten als voetbal of wielrennen. Valve probeert dat duidelijk te maken aan het grote publiek en daarbij was The International 2014 een grote stap in de goede richting.

Bekijk hieronder de volledige finale van The International 2014.

Marnix Suilen

Schrijft al jaren over games, van de kleine indie-games tot de grote najaarstitels. Liefhebber van Dota 2, twijfelt nog over Destiny.