Gaming25.01.2010

Mobile game portals, gat in de markt?


mobile-game-portals-gat-in-de-markt.jpg
mobile-game-portals-gat-in-de-markt.jpg

Wie zet de eerste Nederlandse mobile game portal in de markt? Voor wie het nog niet wist, game portals zijn op het moment enorme traffic generators op het web. Echter voor zover ik weet zijn er nog geen Nederlandse game portals die hun diensten op een mobiel platform aanbieden. Gemiste kans, nog niet mogelijk of gewoonweg niet interessant?

Onlangs kreeg ik een persbericht toegestuurd van Spil Games. Die lopen weg met de primeur dacht ik nog. Echter bij het lezen van het persbericht kwam ik erachter dat het hier een enkele game release betrof in de Appstore. Goed om te zien dat ze mobiel gaan maar weinig vernieuwend aangezien er al meer dan 15.000+? games Beauty Resort 2 voorgingen.

Welke game portal ontwikkelaar zorgt voor een App of mobiele site waarop je online casual games kunt spelen? Zo hoef je niet voor elke game weer een nieuwe app te downloaden en kun je binnen één omgeving veel verschillende spelletjes spelen.

Ik kan me voorstellen dat het volledig online spelen van games nog lastig is doordat het relatief veel bandbreedte kan gebruiken. En je dus standaard een onbeperkt internet abonnement moet hebben en minimaal een 3G verbinding. Iets wat vrijwel alle iPhone gebruikers in Nederland zullen hebben.

Daarnaast dienen alle spellen die je zet op een dergelijke portal mobiel speelbaar te zijn. Qua besturing en dergelijke zal er dus het nodige aangepast moeten worden. Hoever zoiets gaat qua development heb ik eerlijk gezegd geen idee van maar het lijkt me een te overbruggen iets.

Tot slot kan ik mij voorstellen dat Apple hier een stokje voor gaat steken aangezien de verkoop van losse smartphone games een goede handel voor ze is. Immers 100 losse game verkopen leveren meer op dan één app van een gameportal applicatie. De vraag is dus voor deze uitgevers, is het commercieel wel interessant? Of kunnen we beter elke succesvolle game die we hebben apart vermarkten (zoals Spil Games nu doet).

Desondanks denk ik zeker dat een dergelijk initiatief een toegevoegde waarde heeft voor de eindgebruikers. Zodra er een App komt die dit kan of een mobiele site die dit faciliteert dan krijgt hij een bookmark van mij, en vele met mij gok ik.

Voors:

– Gebruikers kunnen doormiddel van een enkele App of site veel diverse games spelen;

– Je blijft op de hoogte van de nieuwste games door een dergelijke site;

– Je bent de eerste in Nederland als uitgever.

Tegens:

– Bandbreedte. Je hebt minimaal een onbeperkt 3G abonnement nodig, of een actieve wifi verbinding. Deze is helaas niet altijd beschikbaar;

– Technische haalbaarheid. De games moeten ondersteund worden op de mobiele telefoon, veel games maken gebruik van flash en hier is weinig ondersteuning voor op telefoons;

– De besturing van de games zal moeten veranderen, alle games op de huidige portals maken gebruik van een muis of toetsenbord;

– Wat wordt het verdienmodel, de verdiensten aan bijvoorbeeld games die je koopt in de Appstore raak je kwijt;

Zijn er nog meer blokkades die overwonnen moeten worden? Of zijn er redenen te bedenken waarom je dit absouluut niet moet willen.  Laat dan een reactie achter, want ik ben erg benieuwd naar jullie mening.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.