Gaming07.03.2014

Thief blijkt het stelen niet waard


Ooit was Thief een grote naam. Square Enix hoopt deze naam met de nieuwe Thief weer te laten glanzen. Na het succesvol terugbrengen van Deus Ex was het weer aan Eidos Montreal om te laten zien wat ze daar kunnen. Helaas blijkt voorafgaand succes van een studio geen garantie te bieden voor volgende projecten. Zo lijkt al het goede in Thief wel weer een keerzijde te hebben, wat erg jammer is, want zo blijft er weinig van die ooit grote naam over.

thief-blijkt-het-stelen-niet-waard.jpg
thief-blijkt-het-stelen-niet-waard.jpg

In Thief bewandel je de straten van ‘The City’, een stad die in verval is geraakt door slecht bestuur en ziektes. Een stad die er geweldig uitziet en waarin je vrijwel elk gebouw in kunt om daar goud en zilver te stelen. Overal is wel wat te vinden, wat je een flinke hoeveelheid geld oplevert. De game zal je echter snel afleren dit te doen door het ellendig grote aantal laadschermen. Je kunt bij het openen van een raam (wat overigens via een quick time event gebeurt) namelijk niet zien of de ruimte achter het raam in het level zit, waarbij het raam gewoon opent en je naar binnen kan, of dat die ruimte in een ander deel van de stad zit, waarbij je eerst op een laadscherm getrakteerd wordt.

Laadschermen blijken gelukkig ook voordelen te hebben. In Thief wil je niet ontdekt worden. Je maakt tegenover twee of meer vijanden al geen schijn van kans meer. Als het slechts een vijand is die je ziet kun je hem nog neerschieten. Zijn het er meer dan een zul je je laatste save moeten laden of is het vluchten geblazen. Snel wegrennen en een poort vinden, trigger een laadscherm en je staat veilig aan de andere kant!

Dat de game niet gemaakt is om te vechten is logisch voor een stealth game en kan ik respecteren. Je pijl en boog kent veel meer toepassingen dan het neerschieten van mensen. Touwen ergens aan vast haken; vuur doven om zo meer duisternis te maken; ladders of bruggen in beweging zetten; het zit er allemaal in. Thief geeft je alles wat je van een stealth game verwacht, maar laat ook hier steken vallen. Iedereen die Dishonored heeft gespeeld weet hoe belangrijk snelle, nauwkeurige bewegingen zijn. Thief beweegt echter houterig, onnauwkeurig en geeft weinig ruimte buiten de kaders die door de makers zijn vastgesteld. Klimmen voelt klungelig aan; van richels afspringen blijkt op bepaalde stukken onmogelijk; en alsof dat nog niet irritant genoeg is hebben ze ook nog voor alles een andere toets die totaal niet logisch is.

ss_13e8927ec433a240b1b0343158cf2f07e315737e.1920x1080

Naast vijanden kent Thief ook nog vallen zoals vloertegels die een vlammenwerper aansturen. Deze kun je herkennen met de special ‘Focus’ vaardigheid. Denk aan de Eagle Vision uit Assassin’s Creed of de Dark Vision uit Dishonored. De val zal oplichten, samen met een kabeltje naar een knop om de val uit te schakelen. Niets bijzonders, maar het werkt. Wat echter opvalt is de afwezigheid van de mogelijkheden die beloofd werden.

Het verhaal van Thief is redelijk. Het blijkt helaas een standaard verhaaltje te zijn waarin een antiheld opeens iets (in dit geval de stad) moet redden. Dit verhaal is opgesplitst in een aantal stukken die zich lang rekken.  Het absolute hoogtepunt blijkt toch wel je bezoek aan Moira Asylum, wat meer de horror kant op gaat en een daadwerkelijk interessante locatie heeft. Het dieptepunt is dan weer een soort eindbaas die je in een arena-achtige omgeving tegenkomt. Met Deus Ex bewees Eidos al dat ze niet al te getalenteerd zijn als het op eindbazen aankomt, en dat wordt hier wederom bevestigd.

Thief is misschien wel een schoolvoorbeeld van hoe je een mooi idee verpest met een matige uitvoering. De enorme hoeveelheid laadschermen zorgt ervoor dat als je eindelijk echt er in zit er zo weer uit bent. Het verhaal dat over de master thief als persoon gaat in plaats van wat een master thief doet draagt hier ook niet aan bij. Ik vrees dat er tijdens de moeizame ontwikkeling te veel is weggesneden waardoor Thief uiteindelijk een matig uitgewerkte stealth game is geworden.

Thief is ontwikkeld door Eidos Montreal en uitgegeven door Square Enix op 28 februari 2014 voor PC (getest), Xbox 360, Xbox One, Playstation 3 en Playstation 4.

Marnix Suilen

Schrijft al jaren over games, van de kleine indie-games tot de grote najaarstitels. Liefhebber van Dota 2, twijfelt nog over Destiny.

Verder lezen over Review

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Het is gebaseerd op een soort meme, een internetgrap, maar het blijkt toch een wel heel vermakelijk spelletje te zijn: Dumb Ways to Survive.

Gaming01.05.2024

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

Netflix komt met een extra uitgebreide versie van Dead Cells. Alsof de game niet al genoeg tijd opslokte. Maar met plezier hoor.

Gaming11.04.2024

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

Een van de beste vormen van reclame die je als ondernemer kunt hebben, zijn tevreden klanten die zich positief uitlaten over jouw diensten. Met de komst van digitale platformen als Google en Trustpilot, wordt het steeds...

Online09.04.2024

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Oordopjes zijn vaak erg gevoelig: je raakt ze makkelijk kwijt, je ziet op een gegeven moment de batterijduur flink achteruit hollen en de eartips beginnen op den duur steeds viezer te worden of zelfs stuk te gaan. Aan da...

Gadgets09.04.2024

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

We zeggen het maar meteen: Ripley is briljant. Misschien niet zo slim voor de opbouw van een review, maar als je iets van dit artikel meeneemt, dan moet dat het zijn. Ripley werd al een tijdje op Netflix gehyped, maar nu...

Entertainment05.04.2024

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Spiritfarer: je kunt door deze titel en de kop van dit artikel denken dat het gaat om een medewerker van een crematorium, maar dat ben je niet. Wel ben je iets wat daarop lijkt. In deze bijzondere game neem je namelijk d...

Gaming03.04.2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Maar je móet.
Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn

Er is iets poëtisch aan het neerknallen van zombies. Het voelt goed, het voelt niet slecht. Het lijkt soms de noodzaak te zijn. Bijvoorbeeld in de Netflix-game Into the Dead 2: Unleashed. Het is ouderwets knallen en dat...

Gaming27.03.2024

Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn

Godzilla x Kong: The New Empire: alles wat je denkt en meer

Als je de titel van deze film leest, dan heb je daar waarschijnlijk al meteen een beeld bij. Een gigantische hagedis, een even zo grote aap, die dan samen een soort nieuw koninkrijk starten. Dat is wel ongeveer wat je ku...

Entertainment26.03.2024

Godzilla x Kong: The New Empire: alles wat je denkt en meer