Gaming29.07.2013

Internet drama: wanneer zullen games opgroeien?


Het is ondanks de rustige zomer qua releases een bewogen tijd geweest voor gamers en de industrie. Na veel bombarie over alle Xbox One-veranderingen was er ook nog tijd voor wat persoonlijker gedoe, in de vorm van Fez-maker Phil Fish’s ogenschijnlijke exit uit de game-industrie na een aantal verkeerde opmerkingen en de verkettering van Call of Duty community manager David Vonderhaar voor het aanpassen van de wapenbalans in Black Ops 2. En in beide gevallen kan ik weinig anders doen dan mijn hoofd in mijn handen leggen en heel langzaam heen en weer schudden. Ik vind het al belachelijk en ik zit er middenin; hoe moet dit uitzien voor mensen die niet precies weten wat voor vlees ze in de kuip hebben? Ik vind het niet per sé belangrijk dat gaming voor vol aangezien wordt door mensen die het niet begrijpen, maar ik zou het leuk vinden als de makers en fans zich niet als kleine kinderen zouden gedragen.

internet-drama-wanneer-zullen-games-opgr.jpg
internet-drama-wanneer-zullen-games-opgr.jpg

Maar eerst even wat er gebeurd is: Vonderhaar moet sterven in een vlammenzee aldus de ‘fans’ van Black Ops 2, puur omdat hij het gezicht is van Activision naar fans toe. Het is namelijk zijn schuld dat een drietal wapens minder sterk zijn gemaakt in de nieuwe update die Black Ops 2 een tijdje terug heeft gehad. Logisch. Want als de herlaadtijd van de DSR van 1.0 seconden naar 1.1 seconden gaat kun je dus als fatsoenlijk Call of Duty-speler niet meer competetief zijn. En dus moet Vonderhaar dood. Misschien maak ik er te veel van. Misschien kun je verwachten dat kleine jongetjes (want laten we elkaar geen mietje noemen, er zijn denk ik meer spelers die CoD officieel niet zouden mogen spelen (vanwege leeftijd of psychische gezondheidsredenen) dan die het wel kunnen) kinderachtig reageren als ze denken dat hun lolly afgepakt wordt. Een voorbeeld? Check de link maar voor de reacties die aan Vonderhaar gericht zijn, zoals deze:Screen Shot 2013-07-29 at 23.04.31

Maar waar komt dit nou vandaan? Ik vraag het me echt af, want het kan toch niet zo zijn dat het maar normaal geworden is om iedereen die iets doet dat je niet meteen aanstaat een retroactieve abortus mag aanraden, aangezien hun level obviously nutteloos is? Het is toch niet de bedoeling dat juist de etterbakken die met ziektes smijten die ze in hun korte leven nog nooit hebben mogen meemaken de toon bepalen van lke conversatie over games en wat ze betekenen in ons leven? En wie leert ze dat? Kijkend naar Phil Fish moet ik zeggen dat de ontwikkelaar van Fez nou niet bepaald het goede voorbeeld geeft.

Want meneer Fish, na wat akkefietjes met Microsoft over het fixen van de problemen die het verder briljante Fez had, is boos. Hij is dodelijk beledigd door te veel mensen in de gamespers en door fans en hij is er helemaal klaar mee. Dus wat doet hij? Hij cancelt Fez 2 en zegt: “You win.” Specifiek zegt hij: “Fez 2 is cancelled. I am done. I take the money and I run. This is as much as I can stomach. This is isn’t the result of any one thing, but the end of a long, bloody campaign. You win.” En daar moeten we het dan maar mee doen. Hij is zo boos omdat hij nogal boude uitspraken pleegt te doen en daar dan een hoop shit mee krijgt. Kun je verwachten, maar Fish is het type dat wel kan uitdelen maar iets minder goed incasseren.

Hij werd nogal hard aangepakt door een journalist omdat hij niets wilde zeggen over Microsoft’s veranderingen ten aanzien van indiegames. Niet gek, want als iemand de mond vol had van hoe slecht Microsoft het had aangepakt in de tijd hiervoor was het Fish wel. Hij werd -terecht, wat mij betreft- gevraagd om zich nu eens uit te spreken over deze ogenschijnlijk positieve verandering in Microsoft’s plannen maar gaf geen thuis. De scheldkannonnade die deze meneer Beer op hem afschoot was trouwens ook niet netjes, dus we kunnen de zogenaamde pers er ook bijtrekken. Maar ook hier geldt weer: het zijn de irritanterikken die alle aandacht opeisen. Fish laat zich dus nu enorm kennen door zo overtrokken te reageren op dit incident, maar zoals hij het vertelt is het een reactie die al lang op zich liet wachten, eentje die nog wachtte op de laatste druppel. Die is er dus nu. En nu krijgen we geen Fez 2. Puh la.

Nee, we krijgen weer een slechte naam met zijn allen, omdat de verslaggeving rondom games toch vaak uitmondt in high school-achtige ordinaire ruzies. Of het nu schrijvers onderling zijn, of fans versus ontwikkelaars, of fans versus fans, of iedereen tegen elkaar: moet dat nou? Kunnen we het niet gewoon oneens zijn zonder elkaar te willen kapotmaken? Of is het nog erger? Zijn de vooroordelen waar? Maakt het spelen van games je gewoon een onsympathieker persoon op de lange termijn? Dan zijn we met zijn allen helemaal genaaid. En het is allemaal jullie schuld. Stelletje eikels. Ik hoop dat jullie langzaam ster….ahem.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.