Gaming10.06.2013

Microsoft kondigt voornamelijk games en €500 prijs voor Xbox One aan op E3


Microsoft heeft woord gehouden. Ze beloofden na de redelijk desastreuze persconferentie en verduidelijking daarvan vorige week dat ze op E3 alles uit de kast zouden halen om ons omver te blazen met games, games, games. Dat hebben ze gedaan, al valt nog te bezien of de stroom aan semi-exclusieve games en DLC genoeg zal zijn om de vieze smaak weg te spoelen die gamers hebben. En terecht trouwens, als uitgevers en platformhouders aan je recht komen om een game weer te verkopen waar je op uitgespeeld bent moet dat te vuur en te zwaard bestreden worden, maar daar hebben we het al genoeg over gehad. Games dus. Games. Games. En nog eens games.

microsoft-kondigt-voornamelijk-games-en--1.jpg
microsoft-kondigt-voornamelijk-games-en--1.jpg

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain beet het spits af en liet meteen zien dat Microsoft niet te bang is geweest om geld te spenderen als dat betekende dat iemand als Hideo Kojima zijn game alleen op Microsoft’s conferentie zou laten zien. Laten we elkaar niks wijsmaken: The Phantom Pain komt heus ook wel op de PS3, alleen mag Sony er deze E3 niets over zeggen. Datzelfde geldt voor games als Battlefield 4, Dark Souls 2 en The Witcher 3: Wild Hunt. Niet dat het vervelend was om ze te zien, maar het voegt niets toe aan het arsenaal van Microsoft en is dus niet echt relevant.

De exclusieve titels echter zullen mensen moeten overhalen om toch echt te investeren (en met een prijskaartje van €500 is dat geen overdreven term) in een Xbox One. De kwaliteit was overmatig goed, met een aantal games die hun eigen fans hebben, zoals Dead Rising 3, een nieuwe Killer Instinct (!), het tot nu toe van de aardboden verdwenen Crimson Dragon en cultheld SWERY65’s nieuwe game D4. Daarnaast waren er een aantal games waarvan iedereen wel had kunnen vermoeden dat ze er waren: Forza Motorsport 5 (nu met tegenstanders die gemodelleerd zijn op andere spelers hun rijgedrag en via de cloud worden gebruikt om je races te bevolken) een nieuwe Halo (hoewel er gek genoeg nergens het cijfer 5 te zien is geweest) en natuurlijk Quantum Break. Terugkerend kampioen Minecraft was er ook bij, maar je kunt je afvragen in hoeverre dat nog mensen overhaalt om een One te halen. Datzelfde is de vraag bij het andere grote succes op de PC, World of Tanks. Het voordeel? De free to play-vorm van die game laat zien dat er dus wel degelijk gratis (althans, als je betaald voor Xbox Live, want dat verandert niet) gespeeld kan worden op de One.

De echte nieuwe games zijn interessanter. Project Spark is kort gezegd Microsoft’s antwoord op LittleBigPlanet en Minecraft en combineert die twee zodat we ons allemaal kunnen inbeelden dat we een game zouden kunnen maken, als we ons maar lang genoeg zouden concentreren op de menu’s. Heel leuk idee dat compleet kansloos is vrees ik. Betere hoop heb ik voor Sunset Overdrive, een kleurrijke shooter van Insomniac Games, die zich hiermee hopelijk kunnen revancheren voor het teleurstellende FUSE. Zelfs de indies werden niet helemaal vergeten, want Capy’s Below was ook kort te zien, als enige teken dat Microsoft nog interesse heeft in alles minder dan AAA-games. Te weinig, natuurlijk, maar beter dan niets.

Titanfall, van ex-Call of Duty ontwikkelaars Respawn, zag er wel goed uit. Het idee is zo uitgemolken als wat: futuristische soldaten die oorlog voeren met grote robots erbij. Maar de uitvoering had wel wat, moet ik toegeven. De gameplay had een enorm tempo met jetpacks voor iedereen en acrobatische toeren op elke hoek (letterlijk trouwens, want er zit ook parkour in deze game) waardoor het niet eens overmatig oneerlijk voelde toen de speler in een Mech kroop en andere grote robots begon neer te schieten. Ryse: Son of Rome ging compleet de andere kant uit en wist overtuigend een Romeinse versie van Assassin’s Creed neer te zetten die gezien de gevechten en de overmatige QTE-stukjes ook wel leentjebuur heeft gespeeld bij God of War. Het zag er goed uit en er is geen spoor meer te bekennen van enige Kinect-besturing.

Sterker nog: Microsoft heeft zich uitgeput om geen enkele keer over de Kinect te praten of te laten zien wat je er allemaal mee zou kunnen als het gaat om gameplay. De Fantasia game van Harmonix werd niet getoond en als je niet beter wist zou je zeggen dat er geen boze camera bij de Xbox One geleverd wordt. Ik vraag me af of een aantal presentaties niet erbij gesleept zijn om een aantal Kinect-specifieke games te vervangen waar Microsoft nu misschien even niet over wil beginnen. Ze zitten natuurlijk in een zeer precaire positie en als ze nu de publieke opinie tegen zich krijgen en E3 ‘verliezen’ hebben ze een probleem. In dat opzicht was het misschien ook verstandig om net te doen alsof alle problemen die zich hebben voorgedaan niet bestaan, want dat is de enige manier waarop Microsoft nog iets kan winnen. Weten ze dat het een kwestie van uren is voordat Sony zal moeten toegeven dat de situatie op de PS4 niet veel beter is? Want als dat zo is, dan ziet deze persconferentie er opeens een heel stuk beter uit.

Zoals het nu staat zijn er nog steeds meer vragen dan antwoorden als het gaat om wat je allemaal met je spellen kunt op de Xbox One en wat je allemaal moet doen om ze te blijven spelen zoals je gewend bent, maar Microsoft heeft in elk geval bewezen dat er genoeg te spelen zal vallen op de One. De lijst aan exclusieve games is niet lang genoeg om Sony fans echt uit hun kamp te krijgen, maar op het moment telt maar één ding voor Microsoft en dat is overleven. En hoe belangrijk al deze zaken waar iedereen zich zo druk over maakt gaan zijn merken we in november wel, als het apparaat in de schappen ligt.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Xbox

Summer Game Fest 2024: 15 aankondigingen die je moet weten

Een heleboel nieuwe trailers, een heleboel nieuwe datums en al met al een heleboel lekkers op gamegebied: dit is Summer Game Fest 2024.

Gaming09.06.2024

Summer Game Fest 2024: 15 aankondigingen die je moet weten

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Microsoft heeft na veel vragen alvast laten weten dat Call of Duty: Black Ops 2 al meteen vanaf dag 1 op Xbox Game Pass staat. Bedankt Activision-overname.

Gaming28.05.2024

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

XDefiant, de langverwachte free-to-play, snelle arcade shooter ontwikkeld door Ubisoft San Francisco en met facties geïnspireerd op enkele van Ubisofts geliefde franchises, is nu wereldwijd speelbaar. Spelers downloaden XDefiant gratis en spelen vanaf hun pc via Ubisoft Connect, PlayStation 5 of Xbox Series X|S.

Gaming21.05.2024

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

met Crossplay-mogelijkheden
4 redenen om Senua’s Saga: Hellblade II te gaan spelen

Morgen is het na vele jaren aan Senua's Saga: Hellblade II om ons weg te blazen en we hebben vier keer bewijs dat dat ook wel gaat gebeuren.

Gaming20.05.2024

4 redenen om Senua’s Saga: Hellblade II te gaan spelen

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

Voor het tweede jaar op rij schittert Max Verstappen op de cover van EA SPORTS officiële videogame van het 2024 FIA Formula One World Championship.

Gaming16.04.2024

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Microsoft is van plan om een virtuele chatbot aan zijn Xbox-gameconsole toe te voegen. Het gaat dan om een chatbot die door middel van kunstmatige intelligentie helpt bij de klantenservice. Denk bijvoorbeeld aan vragen d...

Gaming05.04.2024

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Komt er een witte, discloze Xbox Series X?

De zwarte Xbox Series X kennen we: maar Microsoft schijnt ook een witte variant in de maak te hebben. Het apparaat is nagenoeg identiek aan de zwarte, maar komt behalve in een andere kleur ook zonder disc drive. Xbox Ser...

Gaming28.03.2024

Komt er een witte, discloze Xbox Series X?

​Ontslagen in de game-industrie beïnvloeden ook jouw gamebeleving

In 2023 vond er bij meer dan een derde van de gamestudio’s een ontslagronde plaats. In 2024 zet die trend voort. In de maand februari alleen al hebben we alweer bij diverse studio’s gezien dat er mensen moesten vertr...

Gaming02.03.2024

​Ontslagen in de game-industrie beïnvloeden ook jouw gamebeleving

Slagveld kent vele slachtoffers