Gaming29.04.2013

Gamecom Commander: De beste headset (voor het meeste geld)


Als je op niveau wil gamen heb je ook zo goed mogelijk materiaal nodig, dat spreekt voor zich. Net zoals je de Tour niet gaat rijden op een BMX ga je ook niet proberen de top te bereiken in League of Legends, Starcraft 2 of Counterstrike zonder de best mogelijke muis en toetsenbord combi die je nét dat stukje extra geeft. Maar er zijn meer dingen die belangrijk zijn, waaronder bijvoorbeeld game-audio en de communicatie met je eventuele medespelers. Plantronics denkt dat dit zo belangrijk is dat serieuze spelers serieus geld overhebben voor de aller-, allerbeste headset en heeft daarom de GamecCom Commander gemaakt. Leuk spul, als je het tenminste kunt betalen.

gamecom-commander-de-beste-headset-voor-.jpg
gamecom-commander-de-beste-headset-voor-.jpg

Big spender

De titel zegt het al: dit is geen goedkoop materiaal. De Commander moet €300 kosten en dat is in alle gevallen een godsvermogen voor een headset, hoe goed ze ook is. Voor dat geld krijg je dan wel ook wat, gelukkig. Allereerst in de bijbehorende case die je met een karabijnhaak kunt vastmaken aan je reistas of rugzak. Dat laat direct zien voor wie dit bedoeld is: de pro gamer die van LANparty naar MLG-toernooi zwerft en die zijn materiaal makkelijk maar goed beschermd moet kunnen meenemen. En dat kan: de case heeft meer dan genoeg ruimte voor de headset en wat randapparatuur maar voelt ondanks het lichte gewicht zo stevig als een flightcase. Daar kan dan de headset zelf in en een aantal kabels, allereerst die voor de PC maar ook eentje die je eventueel op je muziekspeler of telefoon kunt aansluiten om gewoon muziek of iets anders te luisteren onderweg. Je zult nogal wat bekijks trekken (het ding is enorm) maar het luistert wel lekker.

Ook niet onbelangrijk vind ik de esthetische keuze die gemaakt is met de Commander: de headset ziet er feitelijk helemaal niet uit als “gamer gear” maar is gewoon mooi professioneel ogend matzwart dat je in elke setting zou kunnen ophebben en die doet denken aan materiaal dat door een luchtverkeersleider gedragen zou worden. Het voelt ook net zo robuust aan door het materiaalgebruik, maar dat verwacht je ook voor deze prijs. Maar ook de aansluitingen zijn allemaal industrial strength: elk kabeluiteinde is apart in de headset te prikken via een kliksysteem dat iedereen die wel eens Plantronics materiaal in de handen heeft gehad (in een callcenter of anderzijds) wel kent. De connectie is stevig, het is nauwelijks kapot te krijgen en je bent in een handomdraai gewisseld van het 3,5mm kabeltje voor je telefoon (dat ook aan de andere kant trouwens lekker robuust is) naar het kabeltje voor je PC.

Screen Shot 2013-04-28 at 17.54.36

Adel verplicht

Het is natuurlijk fijn dat de headset goed is om mee te nemen, maar je wil vooral dat het dink ook goed klinkt. Ook daar is het alleen maar goed nieuws, want de sound die je in de oren geblazen krijgt is meer dan OK: of het nu game-audio is of de dikste dubstep, alles komt kristalhelder binnen. Van de basrespons tot de hoge tonen, dit is een headset die zich kan meten met menig afluistersetje als het gaat om de reproductie van wat erin komt. Bijkomend voordeel -voor iedereen- is dat de geluidsdempende kwaliteit van de oorschelpen ervoor zorgt dat je niet wordt afgeleid door omgevingsgeluid en je helemaal kunt concentreren op wat je moet horen. Maar ook je omgeving wordt niet gehinderd als je het nodig vindt om zo hard je kan Slayer te luisteren in het openbaar vervoer of tijdens het gamen hoort geen mens daar iets van. Op alle fronten is de sound dus helemaal goed.

De microfoon is zo mogelijk nog beter, want die pikt alles op dat je zegt en niet zo heel veel meer. Er is nauwelijks omgevingsgeluid dat meekomt en als je even de moeite neemt om hem goed te positioneren voor je mond hoeft niemand iets te missen. Als je lokaal even een test doet met de microfoon merk je hoe helder je stem wordt opgepakt, waarin je kunt zien dat Plantronics hier dezelfde kwaliteit levert die ze de opdrachten in het bedrijfsleven heeft opgeleverd. Dat maakt de headset dus ook heel geschikt om mee te podcasten, om maar een dwarsstraat te noemen, dus als je niet alleen maar speelt maar ook nog eens commentaar geeft op je toernooi kan de Commander mooi dubbele dienst doen.

20130405142529-plan3

Gehoorschade

Er vallen helaas wel een paar dingen aan te merken op de Commander, al zijn die -afhankelijk van je noodzaak- redelijk secundair. Ik ben bijvoorbeeld niet kapot van het bijgeleverde USB-tussenstuk dat je een 7.1 beleving moet geven. Allereerst is het maar faux-7.1 dat in software gesimuleerd wordt, aangezien de headset zelf ‘maar’ gewoon stereo is. Nu is dat op zich niet erg, en de positionele audio is voor het grootste gedeelte ook heel werkbaar, maar het kan toch niet helemaal op tegen een echte surround setup. Nu is dat misschien onrealistisch om te vragen, maar die vraagprijs brengt allerlei extra verwachtingen met zich mee, gek genoeg. Wat ik ook eeuwig zonde vind is dat de headset beperkt is tot de PC. Ik snap wel dat de bijkomende licentiekosten het hele verhaal vermoedelijk nog wat duurder had gemaakt, maar voor mensen die zowel op PC als ook op de 360 (of zelfs PS3) spelen was het dan de ideale oplossing geweest om in één keer klaar te zijn voor elk toernooi.

Een ander nadeel komt voort uit een voordeel. De geluidsdemping die je krijgt is mede mogelijk doordat de oorschelpen heel goed tegen je hoofd gedrukt worden, maar dat zorgt er na een uurtje of twee, drie spelen voor dat je het voelt aan je oren. In mijn geval werden mijn oren platgedrukt en de boven/achterkant begon dan na die paar uur wel warm en pijnlijk te worden. Nu is het niet dat ze in brand stonden, het is puur een ongemakkelijk gevoel, maar hou er dus wel rekening mee dat deze headset bedoeld is om even op te hebben en daarna weer af te doen en dus veel minder voor marathonsessies waarbij je ‘m structureel ophoudt.

Sounds of winning

Luister, er is een reden dat deze headset het Electronic Sports World Cup logo op de doos heeft staan: het hele ding is gebouwd voor de toernooiprofessional. Van het logo dat je kunt vervangen met je team- of clanlogo tot de ready-for-travel robuustheid die er van afstraalt: dit is het beste dat je kunt krijgen als je de doelgroep bent. Wellicht dat de headset daarom ook special edition is, want die doelgroep is niet zo groot. Voor de gewone zielen onder ons is de kostprijs namelijk niet te rechtvaardigen, want er zijn andere headsets die een redelijk vergelijkbare ervaring geven voor €100-150 minder. Dat doet niks af aan de hoogste positie die de Commander inneemt in het headset-firmament, als je dan ook maar bereid bent om te betalen.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.