Gaming20.08.2012

Visuele revolutie op Gamescom: na de Oculus Rift kijk je nooit meer hetzelfde naar games


De techniek achter games staat altijd in het teken van de immersie. Letterlijk betekent dat ‘onderdompeling’ en het zorgt ervoor dat je de virtuele wereld waarin je speelt accepteert als realiteit. Steeds verder escalerende grafische hoogstandjes, hogere resoluties, stereoscopische 3D met of zonder bril: wordt allemaal gedaan ter verhoging van de immersie. Maar je zit nog steeds naar een plat scherm te staren en dus zit je er niet echt ‘in’. Daarvoor heb je een headset nodig, die je afsluit van de realiteit en je 100% in de gamewereld gooit. Zo’n headset, de Oculus Rift, heb ik afgelopen week in een hotelkamer in Keulen al mogen uitproberen en geloof me: dit is de belangrijkste ontwikkeling in gaming sinds we in drie dimensies zijn gaan spelen.

visuele-revolutie-op-gamescom-na-de-ocul.jpg
visuele-revolutie-op-gamescom-na-de-ocul.jpg

De Rift is geen geheel nieuw concept: Virtual Reality (of VR) is in de jaren ’90 al eens geprobeerd en mislukt, want nadat Lawnmower Man iedereen ervan overtuigde dat een virtuele wereld ontzettend interessant zou zijn bleek dat de Virtuality-centers die in Amerika werden opgezet geenszins te stroken met dat beloofde ideaal. De techniek werd vergeten en als id Software-medeoprichter en meesterprogrammeur John Carmack, maker van Wolfenstein, Doom en Quake, niet op het idee was gekomen om zo’n headset te (laten) maken niet toevalligerwijze was gestuit op Oculus’ oprichter Palmer Luckey was het vermoedelijk allemaal anders gelopen.

Screen shot 2012-08-20 at 00.12.59

Maar Carmack vond Luckey wél, vroeg om een prototype van Luckey’s headset en ging ermee aan de slag. Hij gebruikte het prototype daarna om met groot succes een nieuwe versie van Doom 3 te tonen aan journalisten op de E3-beurs afgelopen juni. De laaiend enthousiaste reacties over de headset leidden al snel tot een Kickstarter-project om een Rift-prototype in handen van ontwikkelaars te krijgen. Met partijen als id, Valve, Epic en Unity -die allemaal zelf ontwikkelsoftware voor andere partijen maken- achter zich lijkt de steun voor het apparaat nu al overweldigend en het aantal overtuigde ontwikkelaars groeit met elke dag dat Luckey de Rift toont. Maar hoe voelt het dan aan?

VR is misschien wel één van de meest lastige dingen om uit te leggen aan mensen die het nog niet ervaren hebben, meer nog dan het gevoel van een bewegingscontroller als de Wii Remote of de Kinect. Het bekijken van 3D (zonder bril) komt nog het meeste in de buurt, maar ook dat staat in geen verhouding tot het gevoel van aanwezigheid in een virtuele wereld dat de Rift je geeft. Toen ik in Keulen de headset over mijn hoofd heen trok keek ik niet meer naar Doom 3: ik zat in Doom 3. Nu is dat geen Star Trek-achtige Holodeck-ervaring waarbij je realiteit niet meer van game kunt scheiden, maar mijn brein accepteerde de nieuwe realiteit heel gemakkelijk, ondanks de ogenschijnlijk lage resolutie van de schermen.

Screen shot 2012-08-20 at 00.07.09

Doordat de headset de beweging van je hoofd zo onmiddellijk volgt was het rondkijken in Doom 3 net zo natuurlijk als rondkijken in de realiteit: ik hoorde tijdens mijn eerste voorzichtige verkenning een geluid, keek waar het vandaan kwam en zag een monster. Het overhalen van de trekker (Doom blijft natuurlijk een first-person shooter) was gemakkelijk, maar pas erna realiseerde ik me dat ik zonder enige verdere actie op de controller had gemikt. Het in het vizier houden van het monster gebeurde gewoon doordat ik er naar keek en dat ging nauwkeuriger en sneller dan ik ooit met mijn analoge stick was geweest. Dat heeft alles te maken met hoe natuurlijk de diepte er uitziet voor je ogen. Dat heeft nogal wat werk gekost aan de kant van Luckey, maar het resultaat is het meer dan waard.

Het verschil tussen VR en de stereoscopische 3D, zoals je die tegenwoordig in bioscopen en TV’s ziet, is dat elk oog volledig gevuld wordt met beeld en dat de software het beeld precies zo vertekent dat iets dat drie meter van je af staat en vier meter hoog is er ook zo uitziet. En doordat het 3D-beeld niet op één scherm wordt weergegeven is er geen noodzaak voor afwisselende frames, gepolariseerde glazen of andere trucs die 3DTV’s op dit moment moeten gebruiken. Het mooiste is dat de techniek nodig voor de Rift niet eens veel weegt: het prototype was lekker licht, vergelijkbaar met een skibril, en in mijn (weliswaar korte) demo voelden mijn ogen geen enkele stress van het kijken naar de beelden. Ook dat was volgens Luckey één van de voordelen van de headset: je ogen hebben een natuurlijk punt waarop ze rusten, een punt dat met de huidige 3D-oplossingen niet aangenomen kan worden maar bij de Rift wel.

Screen shot 2012-08-20 at 00.13.50

De constructie van de eerste serie Rifts staat nu voorop de agenda voor Luckey en de rest van het bedrijf, want nu dat ontwikkelaars de Kickstarter massaal gevonden hebben (het originele doel was $250.000, na één dag stond de teller al op meer dan een miljoen) moet iedereen snel aan de slag kunnen. Maar voor consumenten wordt het iets langer wachten: je kunt natuurlijk de $330 neertellen om ook een prototype te krijgen, maar dan krijg je niet het beste product. Luckey vertelt dat “de prijzen van schermen dusdanig aan het zakken zijn vanwege alle smartphone-concurrentie” dat de resolutie die in het prototype geboden wordt (640×800 per oog, dus 1280×800 totaal) makkelijk verdubbeld kan worden in de uiteindelijke versie en dat er nog een heel aantal zaken verbeterd gaan worden, zoals de lag bij het rondkijken, het gewicht en zo nog een tiental kleine dingen die de echte Rift een stuk prettiger in het gebruik gaan maken. Niet meedoen dus, aan deze kickstarter, als je geen ontwikkelaar bent. Ben je dat wel, dan lijkt het me verstandig om even te gaan investeren.

Want VR is wel weggeweest, maar zoals Luckey zegt: “alle technologische ontwikkelingen, zowel in de miniaturisering van schermen als  in de grote sprongen die processorpower heeft gemaakt maken dit een uitstekende tijd om deze manier van games beleven nieuw leven in te blazen. En als ik de reacties zo zie, ben ik niet de enige die het ontzettend opwindend vindt om daar deel van uit te maken. Ik ben een gamer die zijn eigen droom kan laten uitkomen, hoe mooi is dat?”

Screen shot 2012-08-20 at 00.20.37

Is er dan helemaal niks mis met de Rift? Natuurlijk wel. De prijs die je betaalt voor je immersie staat namelijk haaks op hoe mensen tegenwoordig dingen doen: iedereen is constant met twee, drie dingen tegelijkertijd bezig en daarnaast wordt gaming natuurlijk steeds meer een sociale bezigheid. En daar zit je dan, met een koptelefoon op en je ogen helemaal afgedekt met het beeld van je game. Je ziet niets, hoort niets, niemand kan meekijken of meedoen en zeker als de Rift straks draadloos zou worden (nu gaat nog alles via kabel) moet er ook nog eens niemand in de buurt gaan staan als je bezig bent. Het effect van de Rift op mensen die nu al niet van hun scherm weg te branden zijn zou wel eens tot grote excessen kunnen leiden. Het is ook altijd afwachten hoe het voelt om voor langere tijd zo’n bril over je hoofd te hebben zitten, maar dat is moeilijk in te schatten voordat de consumentenversie een feit is.

Dat gezegd hebbende ben ik in jaren niet zo enthousiast geweest over welke ontwikkeling dan ook in games. Dit is het ultieme gevoel van beleving, de allerbeste manier om een virtuele wereld te beleven. Stel je voor dat je echt kunt zien hoe groots je bouwsels in Minecraft zijn, dat je kunt rondkijken in een kamer waar je je Portal gaat plaatsen of dat je van het uitzicht kunt genieten terwijl je in Skyrim loopt en durf dan nog eens te zeggen dat je dit niet wilt meemaken. Ouya wil graag de Kickstarter-revolutie zijn die gaming gaat veranderen, maar de echte revolutie van dit jaar is de Oculus Rift.

Ik kan verdomme niet wachten.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Kickstarter

Je kunt nu ongelimiteerd geld binnenharken op Kickstarter

Kickstarter komt met een functie die de concurrent al 10 jaar heeft: de mogelijkheid om nadat een campagne is afgelopen nog geld te geven voor een project.

Startups17.04.2024

Je kunt nu ongelimiteerd geld binnenharken op Kickstarter

Je kunt nu twee keer zo snel lopen dankzij robotschoenen

Bijna te laat op een afspraak maar moet je lopen? Je kunt helaas maar zo snel lopen -om niet volledig bezweet aan te komen-. Daar komt echter verandering in: Moonwalkers zijn namelijk robots die je onder je schoenen beve...

Gadgets14.11.2022

Je kunt nu twee keer zo snel lopen dankzij robotschoenen

​Dit zijn de risico’s van een product kopen op Kickstarter

Er staan geweldige uitvindingen op Kickstarter en vaak jeuken onze handen om deze allemaal van fondsen te voorzien om deze droom waar te maken. En natuurlijk omdat we het product als eerste willen. Echter blijken die pro...

Online02.08.2022

​Dit zijn de risico’s van een product kopen op Kickstarter

Netflix komt met mobiele game & animatieserie over Exploding Kittens

Exploding Kittens was in 2015 een van de populairste Kickstarter projecten ooit. Het was gewoon een eenvoudig kaartspelletje. Het doel was om 10.000 dollar op te halen. Met nog 21 dagen te gaan stond de teller al op $4.5...

Entertainment20.04.2022

Netflix komt met mobiele game & animatieserie over Exploding Kittens

Drie Kickstarterprojecten om nu je geld in te steken

Er wordt niet zo heel veel meer gesproken over Kickstarter, omdat het platform zelf weinig verandert. Toch worden er nog steeds geweldige uitvindingen op gezet die je investering waard zijn. Tenminste, waard lijken, het...

Technology24.10.2021

Drie Kickstarterprojecten om nu je geld in te steken

​Deze grappige luchtreiniger is voor iedereen zonder ruimte

Hoe aantrekkelijk het ook lijkt om een luchtreiniger in huis te zetten: als je niet heel veel vierkante meter ter beschikking hebt, dan ben je met zo’n bakbeest niet zo blij. Zonde, want schone lucht is op sommige plaa...

Gadgets23.10.2021

​Deze grappige luchtreiniger is voor iedereen zonder ruimte

De 5 grootste successen van Kickstarter

Online crowdfunding blijkt een uitstekende manier te zijn om je product aan de man te brengen. Kickstarter bewijst al jaren dat het merken groot kan maken en zelfs internationale bekendheid kan geven. Het crowdfundingpla...

Gadgets24.07.2021

De 5 grootste successen van Kickstarter

Tekenrobot Scribit tekent uitslagen verkiezingen Amerika

Wij schreven jaren geleden al over de start-up Scribit. Deze tekenrobot tekent nu de uitslagen van presidentsverkiezingen in Amerika op de muur van de redactie van The Washington Post. Deze Amerikaanse krant heeft een sp...

Media05.11.2020

Tekenrobot Scribit tekent uitslagen verkiezingen Amerika

Op de muur bij The Washington Post

Verder lezen over Oculus Rift

5 redenen om nu nog voor een Meta Quest 2 te kiezen

Op zoek naar een nieuwe VR-bril? Dan hoef je zeker niet voor het nieuwste te gaan: Meta Quest 2 is nog heel goed.

Gadgets19.04.2024

5 redenen om nu nog voor een Meta Quest 2 te kiezen

Is dit de nieuwe Quest Pro-VR-headset van Meta?

Nog een maand en Meta onthult zijn nieuwe Quest Pro-virtual reality-bril. Een spannend moment, want dit zal waarschijnlijk een gateway worden naar het Metaverse van het bedrijf. Bovendien is de voorloper van deze headset...

Metaverse12.09.2022

Is dit de nieuwe Quest Pro-VR-headset van Meta?

Meta’s nieuwe VR headset komt in oktober

Mark Zuckerberg heeft in de podcast van Joe Rogan aangegeven dat de nieuwe virtual reality-headset van Meta in oktober verschijnt. Het gaat om Project Cambria, al is dat nog slechts de werknaam. De verwachting is dat het...

Gadgets26.08.2022

Meta’s nieuwe VR headset komt in oktober

​VR-bril Meta Quest 2 wordt 100 dollar duurder

De virtual realityheadset Meta Quest 2 gaat jaren nadat hij verscheen omhoog in prijs. Waar tech normaliter in prijs daalt, heeft Meta besloten om een flinke 100 dollar bovenop de prijs te doen. Echt flink, want de 128GB...

Gadgets27.07.2022

​VR-bril Meta Quest 2 wordt 100 dollar duurder

Geen Facebook-account meer nodig voor VR-bril Meta Quest

Het is straks eindelijk niet meer nodig om een Facebook-account te hebben om je VR-bril te gebruiken. De Oculus-brillen moeten echter wel worden benaderd vanuit een ander account: een Meta-account.

Metaverse08.07.2022

Geen Facebook-account meer nodig voor VR-bril Meta Quest

Maar juich niet te vroeg
​Meta gaat voor arbeidsintensief oudertoezicht in virtual reality

Op dit moment kunnen kinderen nog stripclubs bezoeken via de virtual reality-brillen van Meta, maar deze maand introduceert het bedrijf ook oudertoezicht. Het heeft gesproken met diverse organisaties en komt tot de concl...

Metaverse17.03.2022

​Meta gaat voor arbeidsintensief oudertoezicht in virtual reality

Zoveel mensen begeven zich op de proef-metaverse van meta

Meta is hard bezig aan het metaverse dat op dit moment bekend staat als Horizon Worlds. Zo kon je bijvoorbeeld tijdens de Super Bowl direct vanuit een advertentie in een nieuwe meta-wereld stappen. Maar, hoeveel mensen d...

Metaverse18.02.2022

Zoveel mensen begeven zich op de proef-metaverse van meta

​Oculus Quest 2: vrijheid, blijheid, betaalbaarheid

De originele Oculus Quest was de Nintendo Switch van de VR-wereld. Voor het eerst was het mogelijk om zonder PC serieuze VR-titels te spelen met alleen de bril op. Zo bleef je mobiel en draadloos, en als je dan toch een...

Gadgets19.01.2022

​Oculus Quest 2: vrijheid, blijheid, betaalbaarheid

Hallo VR-wereld

Verder lezen over Virtual Reality

De nieuwste augmented reality-bril is een heel gewoon montuur

Stel je voor dat een gewone bril straks kan fungeren als augmented reality-bril? Dat is helemaal niet straks, dat is nu.

Technology13.05.2024

De nieuwste augmented reality-bril is een heel gewoon montuur

Exploring Porna: De kunst van het verleiden in beeld gebracht

Porna, een term die de laatste jaren steeds vaker opduikt in gesprekken over erotica en seksuele expressie, heeft een opmerkelijke verschuiving teweeggebracht in de manier waarop we naar erotische inhoud kijken. Waar traditionele porno vaak wordt geassocieerd met expliciete en soms zelfs expliciet onrealistische weergaven van seks, richt porna zich op een meer genuanceerde benadering. In dit artikel gaan we dieper in op de kunst van het verleiden en onderzoeken we hoe deze vorm van erotica onze perceptie van seksualiteit en intimiteit beïnvloedt.

Lifestyle29.04.2024

Exploring Porna: De kunst van het verleiden in beeld gebracht

Meta verliest elke maand weer miljarden euro’s door virtual reality

Meta verliest elke maand een hoog bedrag door virtual reality: miljarden. Nu verdient het nog steeds meer, maar dit blijft wel even doorgaan.

Metaverse27.04.2024

Meta verliest elke maand weer miljarden euro’s door virtual reality

Meta wil de wereld van VR-brillen overnemen: leent OS uit

Meta stelt zijn VR-platform Horizon OS beschikbaar aan andere bedrijven om hier hun kunsten mee te verrichten. Zuck wil de Microsoft-kant op.

Gadgets23.04.2024

Meta wil de wereld van VR-brillen overnemen: leent OS uit

5 redenen om nu nog voor een Meta Quest 2 te kiezen

Op zoek naar een nieuwe VR-bril? Dan hoef je zeker niet voor het nieuwste te gaan: Meta Quest 2 is nog heel goed.

Gadgets19.04.2024

5 redenen om nu nog voor een Meta Quest 2 te kiezen

De eerste voetbalwedstrijd die je in VR kunt kijken: PSV – AZ

In Nederland is nu voor het eerst een voetbalwedstrijd te zien in virtual reality. Het gaat dus niet om een virtuele voetbalwedstrijd: het is een echte wedstrijd tussen twee topteams, namelijk AZ en PSV die ook in VR wor...

Technology03.04.2024

De eerste voetbalwedstrijd die je in VR kunt kijken: PSV – AZ

Apple Vision Pro: dit is de meest gehoorde kritiek

Apple Vision Pro is nu een week uit en het apparaat is enorm populair. Er worden toffe video’s over gemaakt, er worden ministers bijgehaald die iets moeten vinden van mensen die het dragen in de auto en natuurlijk is e...

Gadgets16.02.2024

Apple Vision Pro: dit is de meest gehoorde kritiek

​Immersive Tech: De toekomst van marketing is dichterbij dan je denkt

De lancering van de Apple Vision Pro, met de bijbehorende hype die we van Apple gewend zijn, heeft de discussie over immersive tech weer aangewakkerd. Is dit de toekomst van marketing, of is het nog te vroeg? De mythe v...

Technology08.02.2024

​Immersive Tech: De toekomst van marketing is dichterbij dan je denkt