Gaming13.10.2011

Guild 01 is vier keer Japanse nijverheid op een 3DS cartridge


Yasumi Matsuno is zo’n naam die de meeste gamers niks zegt. Maar hij stond aan de basis van twee hele goede game: Vagrant Story en Final Fantasy XII. De goede man heeft Square-Enix echter verlaten en is nu werkzaam bij Level-5, zij van Professor Layton en Ni no Kuni. En zijn eerste game is direct raak: hij heeft een vierluik bedacht voor de 3DS, waarin vier compleet verschillende persoonlijkheden een game kunnen maken. Wie doen er nog mee? Suda “No More Heroes” 51, Yoot “Seaman” Saito en -gek genoeg- Japanse komiek Yoshiyuki Hirai, die ik verder ook niet ken. Maar alles bij elkaar een apart groepje, waar je leuke dingen van kunt verwachten. De beschrijvingen van hun games liegen er in ieder geval niet om.

guild-01-is-vier-keer-japanse-nijverheid.jpg
guild-01-is-vier-keer-japanse-nijverheid.jpg
Kaiho Shojo
Dit is Suda 51’s 3D shoote, waarin je als de robot “Kaihoki” (“liberation machine”) grote hordes demonische beesten moet afschieten. De animaties in de game zijn door animatiehuis Bones gemaakt.
Rental Bukiya de Omasse
Dit is degrote onbekende van het kwartet, een RPG ontwikkeld door komiek Yoshiyuki Hirai. Het idee is echter hilarisch: je speelt de eigenaar van een wapenshop in een RPG, waarin je je zoon moet opleiden, wapens moet maken en beslissingen moet nemen over welke avonturier je welk wapen meegeeft.
Air Porter
Dit is (zoals je van Yoot Saito mag verwachten) een simulatie, een vliegveldsimulatie om precies te zijn. Een bagagemanagersimulatie, om heel precies te zijn. Ik verzin het ook niet. Maar als we een ding hebben geleerd van games als Game Dev Story is dat alle simulaties heel leuk kunnen uitpakken als ze maar charmant genoeg gemaakt zijn.
Crimson Shroud
Dit is Matsuno’s eigen game, een “darkness fantasy” adventure RPG zoals hij het zelf noemt. Je speelt als een ‘Chaser’, iemand die als specialiteit het vinden van personen heeft in een wereld die zo’n 1000 jaar eerder speelt als de onze, maar waarin magie -nog- niet bestaat.
Er is verder nog niet heel veel bekend, maar ik vind het een ontzettend leuk idee om verschillende makers bij elkaar te pakken en zo’n soort compilatie te maken. Het geeft ze de ruimte om zich eens te laten gaan en door het zo te doen hoeven ze zich niet in het telefoon-keurslijf te laten drukken of in de rij aan te sluiten bij de downloadservices. Exciting!
Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.