Gadgets15.10.2020

ZACO A9s: innovatieve robotstofzuiger met dweilfunctie


Het ideale hulpmiddel in het huishouden

Robotstofzuigers zijn toch wel het ideale hulpmiddel in het huishouden. Geen gedoe met snoeren en grote apparaten die achter de bank blijven hangen. ZACO is een relatief nieuwe speler in de Benelux op het gebied van robotstofzuigers en we zijn dan ook erg benieuwd naar de resultaten. Wij mochten het paradepaardje, de A9s, uittesten!

De voordelen van een robotstofzuiger

Schoonmaken is voor niemand een hobby, toch? Hoe groot je gezin ook is, overal moet schoongemaakt worden. Zeker wanneer er ook nog eens huisdieren rondlopen! Het voordeel van een robotstofzuiger is dat je hem aan zet en de robot vervolgens zelf het werk doet. Even de voetjes omhoog en klaar. Het bespaart een hoop tijd, vooral omdat je de robot kunt laten rijden wanneer jij dat wilt.

ZACO A9s

De A9s is de nieuwste schoonmaakrobot van het merk ZACO, voorheen bekend als iLife. Deze robot zit vol met de nieuwste technieken. Hij is uitgerust met een 360 graden camera waarmee een ruimte in 3D wordt gescand. Zo tekent de A9s helemaal uit zichzelf de slimste route om de ruimte zo schoon mogelijk te maken. Met het grote vuilreservoir van maar liefst 600 ml kan hij een flinke ronde in huis maken. Ook ideaal wanneer je huisdieren (of kinderen..) rond hebt lopen.

ZACO-A9s-camera
ZACO-A9s-camera

De A9s is ook voorzien van een dweilfunctie. De Active Mop Function zorgt ervoor dat de robotstofzuiger dweilt door middel van trillingen. Hierdoor neemt de dweil meer vuil op dan bij één enkele veegbeurt. Ook zelf dweilen is dus verleden tijd met een robotstofzuiger van ZACO.

ZACO-A9s-robot
ZACO-A9s-robot

Specificaties

 • Stofzuiger, dweil en veger in één
 • Afmetingen: 330×76 mm
 • Inhoud vuilreservoir: 600 ml
 • Inhoud waterreservoir: 300 ml
 • Tot 120 minuten schoonmaken
 • Autocleaning instelbaar per minuut
 • PanoView camera 360 graden camera
 • Active Mop Function
 • Amazon Alexa Voice control
 • Bedienbaar met de ZACO Robot app
 • 4 verschillende standen: automatisch (PanoView 2.0), spot, edge en max

Eerste gebruik

Bij het openmaken van de doos komt een indrukwekkend apparaat tevoorschijn. Het zou feitelijk gezien niet uit hoeven maken hoe een robotstofzuiger eruit ziet, als hij zijn werk maar doet. Toch is de A9s een mooi uitziend apparaat, dat je prima in zijn docking in de kamer kunt laten staan.

ZACO-A9s-docking
ZACO-A9s-docking

Zijn laadstation kun je netjes in een hoek neerzetten en aansluiten via het stopcontact. We laten de A9s zijn eerste rondje rijden. Het valt op dat hij in eerste instantie duidelijk de kamer aan het ‘leren kennen’ is. Met de PanoView 2.0 functie maakt hij dus een 3D-kaart van zijn werkveld. Natuurlijk testen we ook de valsensor. Hij stopt netjes langs de rand van de trap en keert daarna om.

Hij is voorzien van een roterende borstel aan de onderkant die duidelijk flink wat vuil, stof en haren mee naar binnen kan halen. Wanneer je een allergie hebt is het fijn om te weten dat er ook een fijnstoffilter op zit, die naast stofdeeltjes ook mijtuitwerpselen en fijn stof meeneemt.

In dit huishouden dwarrelen er aardig wat hondenharen rond. Normaal zouden wij iedere dag met de ‘normale’ stofzuiger moeten stofzuigen. Het is heel fijn om deze ZACO robotstofzuifger nu iedere dag een rondje te laten rijden en het werk te laten doen. En dat doet hij ook verrassend goed om eerlijk te zijn! Een nadeel is wel dat een robot natuurlijk de stoelen, bank en alles wat hoger is dan de grond niet meeneemt.

Het vuilreservoir is gemakkelijk met de drukknop bovenop de robot los te halen. Vervolgens maak je de klep open en kun je het vuil gemakkelijk in de vuilnisbak gooien. ZACO geeft aan dat afhankelijk van het gebruik het filter en de borsteltjes ongeveer 6 maanden meegaan.

ZACO-A9s-vuilreservoir
ZACO-A9s-vuilreservoir

Dweilen

Natuurlijk hebben we de A9s ook onderworpen aan een testje dweilen! Ook dat is in een huishouden met een hond geen overbodige luxe om regelmatig te doen. Om gebruik te kunnen maken van de dweilfunctie bevestig je een schone en droge dweil aan de dweilhouder aan de onderkant van de robot. Deze zijn standaard meegeleverd. Dan vul je het waterreservoir met water. Ook het waterreservoir wordt standaard meegeleverd en is anders dan het stofreservoir. Vervolgens bedien je hem zoals je dat ook bij het stofzuigen doet en maakt hij hetzelfde rondje.

Ook over de dweilfunctie ben ik tevreden. Maar omdat je in de robot geen gebruik mag maken van schoonmaakmiddelen, is het toch noodzakelijk om naast de robot zo nu en dan wel zelf aan de slag te gaan met een extra grondige dweilbeurt.

ZACO-A9s-dweilen
ZACO-A9s-dweilen

De ZACO Robot App

Met de bijbehorende ZACO Robot App kun je alle functionaliteiten op de A9s heel eenvoudig bedienen. Net zoals met een afstandsbediening van de televisie. Zo kun je voor automodus kiezen, of de remote gebruiken. Ook kan de robot handmatig naar een bepaalde plek gereden worden. Ook zijn de verschillende modi Max Mode, Edge Mode en Spot Cleaning te selecteren.

Daarnaast kun je tijdens het schoonmaken een plattegrond zien van waar de A9s is geweest, de Cleaning History bekijken en het batterijniveau bekijken. In Schedule Mode plan je een dag en tijdstip in wanneer de A9s moet gaan schoonmaken. Zo laten wij hem iedere dag ‘s middags om 16:00 uur zijn ronde rijden. Met Water Level Control kun je instellen hoeveel water de robot gebruikt bij het dweilen. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer er extra grondige reiniging nodig is.

Robotstofzuigers van ZACO

De A9s is verkrijgbaar in de ZACO webshop voor een prijs van 379 euro. Als je dit naast een concurrent als bijvoorbeeld iRobot legt, is de prijs aanzienlijk lager voor gelijkwaardige functies. De A9s doet zijn werk meer dan goed en levert goede (schone!) resultaten. Maar onze conclusie is wel dat in sommige situaties een ‘normale’ stofzuiger en dweil ernaast noodzakelijk zullen blijven.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Robot

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

Schattig of schrikbarend: een menselijke robot die in de bestuurdersstoel zit van een auto en er ook daadwerkelijk -zij het tergend langzaam- mee rijdt.

Automotive17.06.2024

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Besteed je metaalbewerking online uit

Heb je voor je bedrijf een specifiek onderdeel nodig, maar heb je zelf niet de mogelijkheid om het te maken? Dan zul je op zoek moeten naar een andere oplossing. Gelukkig is er in deze tijd, waarin techniek en online bestellen steeds gemakkelijker wordt, een andere oplossing voorhanden.

DC Business29.05.2024

Besteed je metaalbewerking online uit

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Een groep studenten heeft een nieuwe missie: de robothond Spot TikTok-dansjes leren. Het ziet er schattig uit, maar heeft meer doelen.

Video27.05.2024

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Boston Dynamics geeft zijn robothond haar, maar is het schattig?

Robothonden krijgen vaak kritiek: ze zien er niet zo schattig uit. Zou een beetje vacht met dopogen helpen? Oordeel zelf.

Technology02.05.2024

Boston Dynamics geeft zijn robothond haar, maar is het schattig?

Creepy: deze robothond heeft een vlammenwerper op zijn rug

Hij is doodeng: de robothond Thermonator. Hij is er om straten van sneeuw te ontdoen, zegt men, maar het is gewoon een griezel.

Technology26.04.2024

Creepy: deze robothond heeft een vlammenwerper op zijn rug