Waarom een smartwatch niet goed werkt met tattoos

Waarom een smartwatch niet goed werkt met tattoos

Vorig artikel Volgend artikel

Je hebt een sleeve, of een schattige tattoo rondom je pols: heel erg tof, maar niet altijd even praktisch. Zo werken veel tatoeages niet in combinatie met een wearable. Het is niet een heel bekend probleem, maar wel handig om te weten voor als jij plannen hebt om ofwel een tattoo te nemen op die plek, ofwel een wearable te kopen. Dit is hoe dat precies zit en welke opties je hebt.

Apple Watch

Apple Watch is waarschijnlijk de meest beruchte wearable in combinatie met tattoos, maar dat komt ook omdat die sowieso een van de meest populaire wearables representeert. Draag je een Apple Watch, op een tattoo, dan kun je er van op aan dat je horloge geen idee heeft dat je het draagt. Dat komt omdat je tattoo-inkt in je huid hebt en het apparaat afhankelijk is van PPG-sensoren. Met andere woorden: foto-elektrische plethysmografische sensoren die licht op je huid schijnen en op die manier bijvoorbeeld kijken of je bloedvolume verandert: informatie die het gebruikt om je van informatie over je lijf te voorzien.

Je kunt je voorstellen dat wanneer dat licht op zwarte of andere tattoo-inkt schijnt, er een ander effect ontstaat. Het horloge denkt dan namelijk dat je het helemaal niet draagt, wat overigens niet altijd alleen een probleem is van getatoeëerde mensen: ook mensen met een heel zwarte huid lopen tegen dit probleem aan. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je wearable dan op je pols te dragen, mocht die tattoovrij zijn, of te kiezen voor een arm die niet van eeuwige inkt is voorzien, maar die keuze heb je niet altijd.

Tattoos en wearables

Er zijn manieren om toch te zorgen dat je ook met tattoos gewoon kan worden waargenomen door je Apple Watch of andere wearable. Dat doe je door bijvoorbeeld een epoxy-sticker te kopen. Je plakt hem op je arm en daarop gaat het horloge, geheid dat hij je weer gewoon detecteerd, al moet de kanttekening worden geplaatst dat hij misschien niet alle gezondheidsfactoren goed detecteert. Je hebt in ieder geval niet meer het probleem dat hij niet weet dat je hem om hebt.

Een andere optie is om geen wearable te dragen om je arm, maar bijvoorbeeld voor een slimme ring te kiezen, maar dit is niet ideaal. Daar zit immers geen scherm in, waardoor je er aanzienlijk minder mee kunt. Ook zijn het vaak vrij forse ringen die ook maar beperkt metingen kunnen doen over je gezondheid. Geen ideale situatie dus.

Lichttechnologie

Het is helaas niet bij iedereen bekend dat tattoos hebben op je arm een groot probleem vormen voor wearables, maar hopelijk weet je het nu. Kunnen techbedrijven geen aanpassing doen waardoor wearables mensen met tattoos ook gewoon detecteren? Helaas niet zo makkelijk: het heeft echt die lichttech nodig voor een heleboel functies. Je zal dus of je wearable op een creatievere manier moeten dragen, of moeten investeren in epoxystickers. Of geen tattoo nemen op die plek: het is in ieder geval wel een extra goede reden om goed na te denken voor je aan deze inkt begint. Op die plek dan.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...